Pražské prvomájové průvody zdobily žižkovské ženy, byly i na tom posledním

  13:00
Straně a vládě lidé naposledy skládali povinný hold v prvomájových průvodech před 30 lety. Jedním z fenoménů těchto oslav v Praze byly i žižkovské ženy, které se jich účastnily od roku 1949 a nechyběly ani při tom posledním.
Žižkovské ženy v akci. Obrazec zachycený na snímku vytvořily při prvomájovém...

Žižkovské ženy v akci. Obrazec zachycený na snímku vytvořily při prvomájovém průvodu v roce 1987 na Letné. | foto: archivˇČTK, Karel Vlček

Stalin a Gottwald i s nezbytnou dýmkou, kteří se obratem promění v elektrárnu či továrnu. Praha zdravící Moskvu, Planeta Země s vyznačeným táborem míru. Tak během prvomájových průvodů vyhlížely nejproslulejší živé obrazy žižkovských žen z let 1949 až 1989. Jejich sestava proslula také pohybovými kreacemi s mávátky i bez nich. Dobová média Žižkovanky pravidelně vyhlašovala ozdobou průvodu.

„Čím nás asi žižkovské ženy překvapí letos?“ napínal čtenáře tisk od dubna 1989. Na rituální oslavu Svátku práce, kdy lid skládal povinný hold straně a vládě, se mohutně mobilizovalo v celé metropoli.

Zamotanou hlavu měli například zahradníci ze společnosti Sady, lesy, zahradnictví, zdobící centrum města. „Sadaři vysadili tulipány, ty ovšem nečekaně předčasně rozkvetly,“ připouštěl drobný problém tisk. Pracovníci však zádrhel vyřešili – neposlušné tulipány nahradili chryzantémami a afrikány.

Jak se slavilo 1. máje ve středních Čechách

Zdobení Václavského náměstí nebylo na jaře před 30 lety náhodné, po 16 letech se tam totiž vrátila tribuna pro potentáty režimu, před nimiž měli Pražané defilovat. Uplynulé roky se průvody ubíraly po Letenské pláni. Střed města z režie oslav vyřadila mimo jiné stavba metra.

„Do slavnostního hávu se však nepřevléklo pouze Václavské náměstí, ale také Park kultury a oddechu Julia Fučíka, PKOJF (Výstaviště, pozn. red.). Vždyť přece První máj není jen manifestace pracujících, ale také lidová veselice,“ sliboval tisk. Výstaviště mělo patřit hudbě, ale třeba i svazarmovcům vypouštějícím horkovzdušný balon.

Do slavnostního lesku se nablýskala tradičně také Československá televize, ta v předvečer 1. máje na prvním ze dvou svých programů v „primetimu“ nabídla premiérový díl seriálu Bronzová spirála o osudech vynálezce lodního šroubu Josefa Ressla. „Dvojka“ bavila hudebním pořadem Na výsluní.

I když komunistický režim chtěl poroučet větru i dešti, počasí na jaře 1989 zlobilo. Od pátku 28. dubna 1989 se nad Čechy od severu tlačila studená fronta, noční teploty spadaly k nule a přišel také sníh. Pluhy a sypače vyjely do akce třeba na Šumavě anebo v Beskydech.

Z průvodu se lidé snažili ulít

Pro většinu lidí na sklonku komunistické vlády znamenaly prvomájové oslavy hlavně prodloužený víkend. Kdo se mohl „ulít“ z povinného jásání s mávátky, učinil tak. „Z Prahy na chalupu jsme se vydali už v pátek odpoledne. Nebyli jsme jediní, soudě podle provozu,“ vzpomíná Tomáš Hatek, tehdy středoškolák.

Seriál 30 let svobody v Praze

Pražská redakce MF DNES připravuje celoroční seriál k výročí událostí roku 1989.

Jaké díly již vyšly:

Naopak, pro jiné prvomájový víkend znamenal práci navíc. „Tradičně se vyhlašovala mimořádná pohotovost. Platila, tuším, od půlnoci na 28. dubna 1989 a pokračovala až do 2. května,“ vzpomínal Radek Lukeš, tehdy příslušník Veřejné bezpečnosti na jednom z místních oddělení na okraji Prahy.

Ti, kdo neměli naději vyhnout se prvomájovým radostem, se od rána ukázněně řadili okolo Václavského náměstí na předem určeném místě v rodícím se průvodu. Žižkovské ženy dorazily první – tři hodiny před začátkem. „Je to pěkná ukázka toho, že se ženské, bez ohledu na věk a povolání, dokážou dát dohromady,“ pochvalovala si Vladimíra Dovolíková, tajemnice Svazu žen Prahy 3. Žižkovanek dorazilo oproti očekávání výrazně více, takže všechny nedostaly kostým.

Do průvodu na 1. máje roku 1989 vyšlo devět stovek žižkovských žen, pracovnic Tesly, Telefonní a telegrafní ústředny, družstva Ozdoba, ale i studentek Vysoké školy ekonomické. V národních barvách tentokrát před hlavní tribunou rozvinuly kolorované logo své organizace, Československého svazu žen. Média jejich kreaci vysoce ocenila na stránkách novin i v televizi.

„Proč tam máma chodila, to nevím. Peníze za to neměla, a pokud vím, ani žádné výhody třeba v práci,“ vzpomínal Petr Fiala, v té době středoškolák. K oslavám náležel kolotoč nezáživných projevů z hlavní tribuny na Můstku, kde se shromáždili mocipáni. Nechyběl prezident Gustáv Husák, generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš anebo federální premiér Ladislav Adamec.

 „Jde nám o další rozvoj a prohlubování socialistické demokracie v zájmu co největšího počtu lidí,“ zaznělo v ústředním projevu Miloše Jakeše. Expozé podle oficiální propagandy mnohokrát provázel souhlasný potlesk zástupů sunoucích se od muzea na dolní konec Václavského náměstí.

Jenže ne vše proběhlo podle ideálního scénáře. Rok 1989 byl plný protestů proti režimu a na Svátek práce tomu nebylo jinak. „Skupina asi 80 stoupenců nezákonných struktur se pokusila narušit pořádek v horním konci Václavského náměstí,“ uváděla policejní svodka. Proti „narušitelům“ v průvodu Veřejná bezpečnost a Lidové milice ostře zasáhly. Protesty pokračovaly na Václavském náměstí i odpoledne, poté, kdy se oficiální průvod rozešel. Proti třem stovkám lidí zasáhla znovu Bezpečnost a milice. Zatčení skončili na stanicích VB.

První máj poprvé

Oslavě práce náležel první májový den v české metropoli od roku 1890. Slavilo se na Střeleckém ostrově. „Bataljóny dělnické, přečetné, nepřehledné, vřadily se do lidského šiku, aby již provždy stejným postupem šly s námi ostatními za vznešenými lidskými cíli,“ chválil první průvod literát Jan Neruda.

Z oslavy Svátku práce se po komunistickém převratu stala povinně dobrovolná záležitost s kontrolovanou účastí. V průvodech se ocitly alegorické vozy, například s karikaturou zlého strýčka Sama s pytlem dolarů či atomovou bombou.

Žižkovské ženy do akce na Prvního máje poprvé vyrazily v roce 1949. Jako bojovnice z proslulé čtvrti měly podstatně delší tradici, s policií se utkaly třeba za hladových bouří za velké války v roce 1916, roku 1918 nechyběly při bourání mariánského sloupu, účastnily se průvodů ve 20. a 30. letech.

Před 70 lety už nabídly jinou podívanou, na prvomájové manifestaci pochodovaly se štíty a před tribunou na Václavském náměstí s nimi opakovaně poskládaly tvář Klementa Gottwalda. Tak se z nich stal fenomén trvající 40 let.

Jejich svérázná sláva v polovině 80. let nemohla minout pražský folklór. Tehdy vznikla undergroundová kapela Ženy.

Fakta První máj 1989 v číslech 250 000 – Poslední prvomájový průvod měl na Václavském náměstí podle oficiálních údajů čtvrtmilionovou účast. Do čela průvodu se vydalo 900 žižkovských žen. Květinová výzdoba čítala mimo jiné 50 tisíc chryzantém, afrikánů a dalších druhů. 60 tisíc lidí navštívilo program v Parku kultury a oddechu Julia Fučíka. Tři sta lidí demonstrovalo na Václavském náměstí proti režimu KSČ, 80 lidí se pokusilo „narušit“ oficiální průvod.

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Posílili jsme opatření, tvrdí pořadatel maratonu. Minule závodníci kolabovali

26. dubna 2024  16:38

Přes osm tisíc běžců, z toho přibližně polovina ze zahraničí, a zhruba 200 milionů zisku pro českou...

„Dobrý informátor usnadňuje ochranu státu.“ Jak první republika bojovala s trolly

26. dubna 2024

Premium „Ueberfallkommanda“, psi pro policejní patroly na periferii a obušky pro četníky, přepadové tiskové...

Slávisté za chování fanoušků proti AC Milán vyvázli jen s pokutou

26. dubna 2024  14:20

Fotbalová Slavia dostala další více než dvou milionovou pokutu za chování fanoušků v evropských...

Vlasák míří do Boleslavi ředitelovat, Král zůstává trenérem

26. dubna 2024  14:08

Hokejisty Mladé Boleslavi povede v příští extraligové sezoně jako hlavní trenér Richard Král, jehož...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...