Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nákaza změnila oči ženy k nepoznání: Známý lékař varuje před nebezpečným omylem

Autor: ital - 
5. května 2019
17:43

Jestli nosíte kontaktní čočky a patříte k těm, kteří si je na noc z očí nevyndávají, pak byste rozhodně měli s tímto zlozvykem přestat. Americký doktor Patrick Vollmer jako varování zveřejnil snímky oka jedné své pacientky, která chodila s čočkami opakovaně spát. Bakterie Pseudomonas, která se jí dostala do očí, jí úplně vyžrala rohovku.

Americký oftalmolog Patrick Vollmer varuje všechny, kdo používají kontaktní čočky, aby s nimi rozhodně nechodili v noci spát a pokaždé je z očí vyndávali. Jako odstrašující případ zveřejnil na facebookových stránkách zdravotnického zařízení Vita Eye Clinic fotky oka své pacientky, která toto pravidlo porušovala a na spaní si čočky nechávala. Šokující snímky zobrazují její zakalené oko plné hnisu.

Ženě se do oka dostala bakterie z rodu Pseudomonas. „Bakterie pacientce během několika dní sežrala rohovku. Pseudomonas je významnou příčinou očních onemocnění a rychle vede k permanentní slepotě. Toto je čtvrtý případ bakterie Pseudomonas, který léčím na své klinice,“ uvedl doktor Vollmer.

Lékař ihned započal léčbu podáním antibiotik a steroidů, podle něj však pacientka pravděpodobně stejně přijde částečně o zrak. „Abych to řekl jasně, nedoporučuji, aby lidé chodili spát s jakoukoliv značkou jemných kontaktních čoček. Riziko stále převažuje nad benefity. Trvá to pár vteřin, než je vyndáte. Když si je uvnitř ponecháte, může to způsobit nezvratné doživotní následky.“

„Lidé by si měli dobře prohlédnout tyto snímky a připomenout sobě, rodině i kamarádům rizika špatného používání čoček,“ dodal Vollmer. Podle průzkumů postihuje závažná oční infekce každoročně jednoho z 500 lidí, kteří nosí kontaktní čočky.

Zobrazit celou diskusi