PREVIEW: Bez borců z NHL, zato s hvězdami domácí ligy. Překvapí Francie?

Foto: bruleursdeloups.fr

5. května 2019, 18:36

Šimon Rogner

Na Francouze už jsme si zvykli jako na pravidelné účastníky elitní skupiny světového šampionátu, na větší úspěch u nich však podobně jako u dřívějších outsiderů ze Švýcarska či Německa stále čekáme. Překvapí letos?

Pouze jednou od návratu do elitní skupiny Mistrovství světa v roce 2008 dokázali hokejisté Francie postoupit do čtvrtfinále – v roce 2014 v něm prohráli 0:4 s Ruskem. Od té doby se pravidelně umisťují mimo příčky zajišťující vyřazovací boje a zároveň nad těmi sestupovými.

Na letošním šampionátu je čeká ve skupině s USA, Kanadou a Finskem další nelehký úkol a postup do čtvrtfinále by byl velkým překvapením. Dá se tak spíše očekávat, že výběr galského kohouta se bude rvát o to, aby získal více bodů než nováček z Británie a udržel se mezi elitou.

V přípravných zápasech sehráli Francouzi vyrovnané zápasy s Lotyši (získali čtyři body za výhru a prohru na nájezdy), dostali nakládačku od Švýcarů, aby je následně porazili, a naposledy zdolali vysoko 6:2 Itálii.

Francie skutečně nebude patřit mezi favority na umístění se v první čtyřcce, ale stačí jeden překvapivý výsledek a vše může být rázem jinak.

Osobnost týmu – Guillaume Leclerc

Jméno pravděpodobně většině českých fanoušků neznámé, třiadvacetiletý útočník si však v sezónách 2016/17 a 2017/18 vyzkoušel elitní americkou univerzitní ligu NCAA a za sebou už má 27 utkání v reprezentaci. Guillaume Leclerc však především vyhrál kanadské bodování elitní francouzské ligy, když si ve 44 utkáních připsal 61 bodů za 29 branek a 32 asistencí, a bude patřit mezi hlavní ofenzivní tahouny týmu. Se svým mateřským klubem v Grenoble, v němž poslední tři ročníky dělá jedničku bývalý litvínovský a mostecký gólman Lukáš Horák, navíc letos vyhrál vyhrál titul – podílel se na tom 21 body v 15 duelech.

Francouzský útočník Guillaume Leclerc (vpravo).

Francouzský útočník Guillaume Leclerc (vpravo). | Foto: bruleursdeloups.fr

Pohled hokej.cz

Brankáři: Situace v brance je velmi zajímavá. Henri-Corentin Buysse, jenž nikdy na mistrovství nestartoval (v roce 2009 byl součástí týmu), totiž sice byl v letošní sezoně s 92,5% úspěšností zákroků ve 41 utkáních nejlepším francouzským gólmanem v elitní domácí lize, jenž odehrál alespoň polovinu utkání týmu, ale zdaleka nemá tolik zkušeností jako Florian Hardy. Ten sice nevykazoval tak dobrá čísla jako Buysse, ale na MS odchytal už 17 duelů. Připraven je také Sebastian Ylönen, jenž svůj první start zapsal loni v Dánsku.

Obránci: Sedm z osmi beků působí v domácí soutěži, jediný Thomas Thiry zapsal v letošním ročníku ve švýcarské NLA 49 startů za Zug a ve 21 letech patří mezi nejperspektivnější obránce mužstva. Mezi ně by mohl patřit i Hugo Gallet, hráč Bourdeaux, který byl vyhlášen největší nadějí francouzské ligy za uplynulý ročník. Zkušenosti budou dodávat Florian Chakiachvilli, Kevin Hecquefeuille, Jonathan Janil a Antonin Manaval. Zajímavé bude sledovat Francouze kanadského původu Olivera Dameho Malku, který má za sebou zápasy v AHL a nižší ECHL, v níž hrál ještě v letošním ročníku.

Útočníci: V útoku se český fanda vyzná asi nejlépe, kromě zmiňovaného Leclerca totiž budou ke klíčovým hráčům patřit Teddy Da Costa, který před dvěma lety hrál za Znojmo, bývalý hráč Pardubic Jordann Perret a kapitán Sacha Treille, jenž v extralize odehrál téměř 200 utkání. Pozor si ale obránci soupeřů budou muset dávat také na Anthonyho Recha, se sedmi body nejproduktivnějšího hráče v přípravných zápasech, a Damiena Fleuryho, dalšího klíčového hráče francouzských mistrů, který má navíc zkušenosti KHL a ze švédské i finské nejvyšší soutěže. Ofenzivní úkoly bude mít také pětadvacetiletý Tim Bozon, syn hlavního trenéra Philippeho, kterého v roce 2012 draftoval v třetím kole Montreal a který před pěti lety ležel v nemocnici v kritickém stavu po napadení meningokokem. Naštěstí se zotavil a posledních pár let hraje ve Švýcarsku.

Ostatní: Neuvěřitelných 14 let trénoval Francii Kanaďan Dave Henderson, letošním ročníkem už ale výběr galského kouta vede Philippe Bozen, poslední tři sezony také lodivod Bordeaux, pro něhož to bude první šampionát v trenérské kariéře. Sám jako hráč ale na šampionátu za Francii hrál a v 90. letech dokonce odehrál 144 zápasů v NHL. Jako asistenty bude mít k ruce zkušeného a dlouhé roky ve Švýcarsku trénujícího Reného Matteho a bývalého útočníka Sparty, Chomutova nebo Vítkovic Yoricka Treilleho.

Týmu bude z minulého šampionátu chybět Stéphane Da Costa, který by díky svým zkušenostem z NHL a současnému působení v KHL patřil mezi hlavní opory, kvůli fyzickému vyčerpání ale pozvánku odmítl. Svoje druhé mistrovství (zatím) nemůže přidat do sbírky ani talentovaný Alexandre Texier, který momentálně válí v play off NHL za Columbus, kvůli zranění nepřijedou z KHL Yohann Auvitu a z NHL Antoine Roussel a Pierre-Édouard Bellemare, kteří by se okamžitě zařadili mezi ofenzivní tahouny týmu.

Nominace na MS

Brankáři: Henri-Corentin Buysse, Florian Hardy, Sebastian Ylönen.

Obránci: Florian Chakiachvili, Pierre Crinon, Olivier Dame Malka, Hugo Gallet, Kévin Hecquefeuille, Jonathan Janil, Antonin Manaivan, Thomas Thiry.

Útočníci: Eliot Berthon, Charles Bertrand, Timothé Bozon, Valentin Claireaux, Teddy Da Costa, Cédric Di Dio Balsamo, Damien Fleury, Anthony Guttig, Guillaume Leclerc, Jordann Perret, Anthony Rech, Nicolas Ritz, Sacha Treille, Peter Valier.

Koho sledovat?

Zatímco Guillaumeho Leclerca znají jen opravdoví odborníci, Jordann Perret je fanouškům z našich končin podstatně povědomější. Čtyřiadvacetiletý útočník oblékal poslední dvě sezony pravidelně dres Pardubic – příští bude hrát v dresu hlavního rivala v Hradci – a za Francii letos pojede už na čtvrté mistrovství světa v kariéře. A rozhodně nebude do počtu, však se čtyřmi brankami v devíti zápasech je nejlepším střelcem týmu galského kohouta.

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

Přípravné zápasy

Francie 2:3sn. Lotyšsko
Francie 2:0 Lotyšsko
Švýcarsko 6:0 Francie
Francie 4:3pr. Švýcarsko
Francie 6:2 Itálie 

Chronologická umístění na předchozích MS

2012 – 9. místo
2013 – 13. místo
2014 – 8. místo
2015 – 12. místo
2016 – 14. místo
2017 – 9. místo
2018 – 12. místo

Rozpis zápasů na MS

11. května: Francie – Dánsko
12. května: Francie – USA
14. května: Francie – Německo
16. května: Francie – Kanada
17. května: Francie – Slovensko
19. května: Francie – Finsko
20. května: Francie – Velká Británie

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz