close

Pro letošní rok zimě nejspíš odzvonilo a konečně se můžeme těšit na teplé dny plné sluníčka. Asi jste už taky nedočkavě vytáhli ze skříně oblečení s krátkými rukávy a odhodlaně vykročili do jara.

Právě teď je období, kdy je důležité dobře uskladnit zimní oblečení. Abyste nebyli před příští zimou nepříjemně překvapeni stavem vašich oděvů, věnujte mu před uložením náležitou péči.

Všechno musí být čisté

Oblečení vyperte nebo nechte odborně vyčistit, například vlněný kabát či kvalitní lyžařskou bundu se určitě vyplatí svěřit profesionálům. Oblečení ze softshellového materiálu si také zaslouží péči, kromě vyprání si jistě zaslouží i impregnaci. Co potřebuje vyžehlit, vyžehlete. Uvidíte, že na podzim budete mít radost, že jste bez práce.

Veškeré kozačky a ostatní teplé zimní boty také dobře vyčistěte. Je to opravdu důležité, protože v zimě chodíme po osolených cestách a naše boty tím trpí. Koženou obuv naimpregnujte a vystelte (například novinami), aby se zachoval tvar boty.

Kam s ním

Po kompletním vyčištění se oblečení a obuv uskladní. Pokud máte dostatečné prostory, budete to mít ro dost snazší, protože nebudete bojovat s místem. Oblečení naskládejte do plastových krabic s víkem, tím ho uchráníte před prachem a před moly. Klidně do boxů přidejte snítku levandule, kousek cedrového dřeva nebo obyčejné mýdlo, to moly odpuzuje.

Pokud chcete ušetřit místo, určitě využijete vakuové pytle. Poslouží jako ochrana a zároveň ušetří až 80% místa. Vakuové pytle nepoužívejte na zimní bundy a kabáty. Oblečení z dutého vlákna či s péřovou izolací se tím poškodí.

Boxy s oblečením nechte na suchém místě, tedy nejlépe někde v šatně. Jestliže nemáte dostatečně prostorný byt, využijte úložného prostoru v posteli, police pod stropem a podobně. Využijte každé “hluché” místečko, ať se vám ve skříni nemotá letní oblečení se zimním.

Tags : uskladnění zimních oděvůzimní oblečenízimní obuv

The author Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Leave a Response