Boj o Faltýnka, Faltýnkův boj

Miloš Zeman měl svého Šloufa, Petr Nečas zase Nagyovou a Mirek Topolánek svého Dalíka. Dnešní premiér Andrej Babiš nikoho tak blízkého nemá. Nikomu totiž nevěří. Dokonce ani Jaroslavu Faltýnkovi ne. Přesto poslední týdny ukázaly, jakou pro něj má jeho dlouholetý spolupracovník v politice cenu. Příběh „Jarka z Prostějova“ současně odhaluje, jak to český premiér ve skutečnosti myslí s klientelismem a bojem proti korupci.

Ta schůzka se odehrála už před řadou měsíců. Andrej Babiš se na ní tehdy sešel s jedním svým letitým známým. Mezi řečí mu sdělil, že už má plné zuby Jaroslava Faltýnka. A požádal jej o službu.

Jedna z prvních tiskových konferencí hnutí ANO: Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek v srpnu 2013. Foto: ANO

„Tvrdil, že se Faltýnek vymkl z kontroly, že už to přehání a že ho potřebuje umravnit. A jestli se na něj dá sehnat něco, co by mu pomohlo Faltýnka skřípnout,“ popsal schůzku zdroj detailně obeznámený s jejím obsahem. „Nešlo mu o to, Faltýnka zavřít. Chtěl jen, aby na něj měl páky.“

Jak Babiš se svojí žádostí uspěl, to už zdroj striktně odmítl prozradit. A on sám na otázky Neovlivní.cz spojené s Faltýnkem nereagoval.

Postup, který zvolil, přitom nebyl pro Andreje Babiše ničím výjimečný. Ti, kteří s ním spolupracují dlouho, vědí, že si na lidi kolem shromažďuje munici. Zálibou ve složkách je premiér pověstný.

Veřejně to na něj prasklo, když vytáhl složku na bývalého poslance za ČSSD Ladislava Šincla. Politik řešil v červnu 2015 s Babišem, tehdy ministrem financí, na osobní schůzce zákon o pojišťovnictví. „Na začátku diskuse Babiš položil na stůl složku, na které byl nalepený papírek se jménem Šincl. A začal z ní vytahovat papíry o tom, jaký jsem podle něj korupčník,“ popsal to tehdy Šincl.

Babiš existenci složky Šincl nepopřel. Tvrdil ale, že tam měl jen výstřižky z novin. Jenže na stránkách Neovlivní.cz jsme obratem doložili, že informace, které během rozhovoru se Šinclem použil, žádné noviny nikdy nepsaly.

Pamatujte, kde je vaše místo

Jak je zřejmé z úvodního příběhu, v případě Jaroslava Faltýnka už se Andrej Babiš jen na nějaké „výstřižky“ nechtěl spoléhat. Co všechno a u koho na něj nasbíral, nevíme. Jisté je jen to, že si pár měsíců poté, přesněji loni před prázdninami, svého nejbližšího spolupracovníka zavolal na velmi důrazný pohovor.

Výsledkem bylo jasné ultimátum ze strany Andreje Babiše. Jeho znění bylo zhruba takové: Vaše (oba muži si i přes letitou spolupráci stále vykají) místo je ve sněmovně, to je váš prostor a nikde jinde vás nechci vidět. Pokud vás o to výslovně nepožádám.

A to se také stalo. Faltýnek se stáhl. Podle svých spolupracovníků sice se skřípěním zubů, ale stáhl.

Co následovalo? Věděl Andrej Babiš o chystaném zátahu Iva Ištvana, který nařídil domovní prohlídku i u Faltýnka? Kdy svého klíčového spolupracovníka potopí? Odpovědi jsme přinesli v tištěném magazínu Neovlivní.cz. Cesta k předplatnému vede tudy: