Kardinál Duka trvá na tom, že divadelní hry zasáhly do jeho práv. Odvolává se ke krajskému soudu

Kardinál Dominik Duka chce pokračovat v soudním sporu s brněnskými divadelníky kvůli hrám Prokletí a Naše násilí a vaše násilí. Ke Krajskému soudu v Brně podal odvolání proti verdiktu městskéh soudu, který žalobu na brněnské Centrum experimentálního divadla (CED) a Národní divadlo Brno zamítl. Hry podle kardinála a jeho advokáta Ronalda Němce zasáhly do jejich osobnostních práv. Domáhají se omluvy.

„Podali jsme odvolání ke Krajskému soudu v Brně,“ potvrdil České televizi advokát kardinála Dominika Duky Ronald Němec. „Tento spor bychom chtěli nechat projít jak Ústavním soudem a v případě, že by nám nevyhověl, tak i soudem pro lidská práva,“ doplnil Němec.

Divadelní představení režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí vyvolala loni vlnu negativních reakcí. Kardinál Dominik Duka podal na brněnské CED a Národní divadlo Brno loni v červenci žalobu. Představení podle jeho slov silně zasáhla do jeho vyznání.

Náboženské osobnosti byly podle obžaloby v inscenacích zachyceny v dehonestujících situacích. Za zvlášť nevhodnou považuje pražský arcibiskup scénu, kde herec předstírá znásilnění ženy. Podle žaloby má jít o Ježíše a muslimku.

Podle advokáta Ronalda Němce hry překročily hranici přijatelnosti. „Je například zákaz zpochybňování holocaustu, nelze mít divadelní hru naprosto o čemkoliv. Vždy existují hranice, za které zajít nelze,“ řekl Němec k žalobě.

Městský soud v Brně v březnu rozhodl, že k omezení práv kardinála ani jeho advokáta nedošlo. „Oni se cítili uraženi, protože jejich reprezentant církve, ať už to byl Jan Pavel II., nebo Ježíš Kristus, byl zobrazen – řekněme – pro ně dehonestačně, ale na jejich právech se to neprojevilo. Oni nejsou nijak omezeni v další svojí činnosti praktikování víry,“ uzavřel v březnu soudce Ondřej Sekvarda.