Beyond Meat: náhražka masa, kterou od pravého nepoznáte
Výběr druhů potravin se stále rozšiřuje – odpovídá na hladovou poptávku. Trendem jsou zdravé potraviny, jejichž výroba je šetrná k životnímu prostředí. Obecně se začíná zvětšovat skupina vegetariánů a mnohem více lidí začíná z jídelníčku vyřazovat maso. V potravinářském průmyslu jsou stále skvělé šance na více než slušný výdělek. Lidé jíst potřebují, nároky na potravu se stále zvyšují a chutě se stále rozvíjejí. Proto vzniká stále více startupů, které usilují o investice, aby mohli svůj projekt rozjet co nejdříve.
Jeden z takových projektů založila americká společnost Beyond Meat. Od finanční krize, která byla v roce 2008 zaznamenala jeden z nejúspěšnějších vzestupů. Za jejím vznikem stojí Ethan Brown, který má vizi změnit svět. A jak to chce provést? Pomocí umělého masa,které je prý k nerozeznání od toho pravého. Společnost založil Brown už před 10 ti lety, ale první produkty vznikly až po 4 letech usilovné práce. S akciemi firmy se začalo obchodovat,prtože v ní společnost vidí potenciál. Výsledkem bylo, že tržní hodnota společnosti Beyond Meat se vyšplhala na 3,83 miliardy dolarů. Samozřejmě je to výhodné i pro investory, kterým se investice bezpochyby vyplatila. V řadách investorů najdeme zajímavá jména: Kleiner Perkins, Bill Gates, Leonardo DiCaprio a Don Thompson.
Náhražku masa vyrábí z hráškového proteinu, z kokosového mléka a z dalších ingrediencí, které nechce majitel prozradit. Nejpopulárnějším produktem Beyond Meat je burger, který si v restauracích objednávají vegetariáni, ale i „masožravci“. Zatím se Beyond Meat daří jen v Americe, ale postupně proniká i do Evropy. Společnost pracuje na vývoji alternativních párků, klobás nebo slanině.
Zdroj, foto: beyondmeat.com
Komentáře