PREVIEW: Po 59 letech konečně zlato? USA vezou na MS výběr superhvězd

Foto: usahockey.com

6. května 2019, 16:35

David Sokol

Dlouhých 59 let už uběhlo od posledního triumfu Američanů na mistrovství světa, navíc tehdy jim tento titul zajistilo vítězství na domácích ZOH, tedy ne na MS v pravém slova smyslu. Jenže letos postavily Spojené státy extrémně silnou sestavu a jsou velkými favority na zisk zlatých medailí.

Jestli mají někdy Američané přervat svou děsivě dlouhou sérii bez titulu mistrů světa, bude to právě letos, Spojené státy totiž daly dohromady nesmírně silný tým plný superhvězd z NHL. Vždyť z celé třiadvacetičlenné nominace pouze tři hokejisté letos nenastupovali v NHL.

Jde o brankáře Caydena Primeaua, který zazářil v NCAA a byl zvolen do týmu nejlepších Američanů soutěže, obránce Adama Foxe, jenž se pak coby člen harvardské univerzity dostal mezi trojici vůbec nejlepších hráčů celé univerzitní ligy, a pochopitelně supertalentovaného forvarda Jacka Hughese, pravděpodobnou jedničku letošního draftu. 

Kromě nich se na turnaji objeví i další nadějní mladíci, mnozí navíc už mají v NHL vybudovanou solidní reputaci: Thatcher Demko, Quinn Hughes, Clayton Keller, Alex DeBrincat, Jack Eichel... Přidejte k tomu zkušené hvězdy jako jsou Patrick Kane, Johnny Gaudreau či Ryan Suter, a máte rázem na světě dost možná neporazitelnou sestavu.

Toho si jsou Američané dobře vědomi. „Náš jasný cíl je přinést domů do Spojených států zlatou medaili," nechal se začátkem dubna slyšet generální manažer týmu Chris Drury. A cíl to není vůbec nereálný...

Osobnost týmu – Patrick Kane

Americký tým je plný hvězd nejvyššího kalibru, letos však v nejlepší formě hraje Patrick Kane, již druhým rokem kapitán reprezentace. Tento třicetiletý forvard prožil svou bodově nejúspěšnější sezonu v kariéře: v 81 zápasech NHL nasbíral neuvěřitelných 110 bodů (44+66) a obsadil třetí místo v žebříčku produktivity celé soutěže. Na loňském šampionátu navíc během deseti utkání stihl nasázet hned dvacet bodů, což bylo vůbec nejvíce od roku 1981. Stane se podruhé v řadě nejproduktivnějším hráčem turnaje?

Patrick Kane bude kapitánem amerického týmu i letos.

Patrick Kane bude kapitánem amerického týmu i letos. | Foto: Matt Zambonin, iihf.com

Pohled hokej.cz

Brankáři: Jen v brance to snad trochu drhne. Nejúspěšnější gólman letošní sezony NHL Ben Bishop totiž stále bojuje v dresu Dallasu o Stanley Cup a chybět budou například i John Gibson či letos ve výborné formě chytající Jack Campbell. Místo nich se na šampionátu objeví Cory Schneider, zkušený brankář New Jersey Devils, jenž se však poslední dva roky trápí a i vinou zranění ztratil svou zdánlivě neotřesitelnou pozici jedničky Ďáblů. V tomto ročníku nastoupil jen k 26 zápasům v NHL, ve kterých navíc moc neoslnil (jen 90,3% úspěšnost zákroků). Je tedy otázkou, zdali by se právě on měl stát hlavním americkým gólmanem na MS, v nominaci jsou totiž také dva velice talentovaní mladíci. Thatcher Demko se letos konečně nastálo objevil v sestavě Vancouveru, na přelomu kalendářního roku byl totiž povolán, aby kryl záda Jakobu Markströmovi. Za tu dobu stihl třiadvacetiletý brankář odchytat devět zápasů, v nichž zaznamenal slušnou 91,3% preciznost zásahů. Ovšem dohromady jen deset utkání v NHL, to není příliš zkušeností a na mistrovství rozhodně střelci gólmany nešetří. Třetí do party Cayden Primeau ještě nikdy v životě nechytal v seniorském hokeji, pokud by tedy na MS nastoupil, byl by to skutečně nevídaný debut. A šance tu je, Primeau totiž letos s famózní 93,3% úspěšností zákroků patřil mezi vůbec nejlepší brankáře v elitní univerzitní lize NCAA, navíc kolem Vánoc dovedl americkou dvacítku ke stříbrným medailím na MS U20.

Obránci: Americkou obranu bude vést nejstarší a nejostřílenější mazák celé sestavy Ryan Suter, tento čtyřiatřicetiletý bek se zúčastní své již osmé mezinárodní akce v dresu seniorské reprezentace. I přes svůj věk je ale v NHL tím vůbec nejproduktivnějším zadákem z nominace: za 82 utkání nasbíral 47 bodů (7+40). Naopak hned tři obránci prožijí svou premiéru na dospělé mezinárodní scéně – talentovaný Adam Fox patří mezi to nejlepší, co nabízí univerzitní hokej v USA, za harvardskou univerzitu nasázel famózních 48 bodů (9+39) v pouhých 33 zápasech a jen o jediný bod zaostal za vítězem produktivity zadáků v NCAA Calem Makarem. Starší z bratrské dvojice Hughesů na turnaji Quinn si v závěru letošní sezonu poprvé vyzkoušel chuť NHL, když naskočil do závěrečných pěti utkání v dresu Vancouveru a stihl si připsat slušné tři asistence. Předchozí část ročníku strávil teprve devatenáctiletý nadějný mladík a sedmička loňského draftu do NHL v NCAA, kde hájil barvy michiganské univerzity a během 32 zápasů získal 33 bodů (5+28). A vůbec první reprezentační zkušenost v životě čeká na Christiana Wolanina. Čtyřiadvacetiletý obránce letos střídal starty za Ottawu v NHL, tam stihl nastoupit třicetkrát a získal dvanáct bodů (4+8), a ve farmářské AHL, kde odehrál čtyři desítky utkání s bilancí sedmi branek a 24 asistencí. Pozoruhodný je fakt, že třetím nejstarším obráncem v týmu je teprve pětadvacetiletý Brady Skjei. Bude tedy velice zajímavé sledovat, jak si povede tato velice mladá defenzíva.

Útočníci: Útok je tou nejsilnější zbraní USA. Kapitán Patrick Kane a až nadpozemsky talentovaný Jack Hughes (o tom více níže) totiž nejsou zdaleka jedinými ofenzivními superhvězdami. Tak třeba vyhlášený hračička Johnny Gaudreau nasbíral letos v dresu Calgary Flames obdivuhodných 99 bodů (36+63) a stal se druhým nejproduktivnějším Američanem soutěže, právě za Kanem. Novopečený kapitán Buffala Jack Eichel, mimochodem dvojka draftu z roku 2015, zase držel svůj výkonnostně jalový tým až do poslední chvíle v boji o play off, když si připsal 82 bodů (28+54) v 77 zápasech. Netřeba zmiňovat, že jasně ovládl bodování Šavlí. Americký dres oblékne také nejproduktivnější hráč Arizony Coyotes Clayton Keller či čtyřicetigólový střelec Alex DeBrincat, po osmi letech se na mistrovství světa znovu objeví James van Riemsdyk. Až ve třiceti letech pak bude vůbec poprvé národní barvy hájit Luke Glendening, ten letos v Detroitu nasbíral v 78 kláních 23 bodů (10+13). A teď si vezměte, že právě on je tím nejméně produktivním útočníkem v nominaci Spojených států, americký útok je opravdu nesmírně nabitý. A to ještě doma zůstali vinou zranění ramena hvězdný Auston Matthews, či třetí nejproduktivnější Američan letošního ročníku NHL Blake Wheeler, který účast odmítl.

Ostatní: Američané disponují nezměrnými kvalitami i mimo led, ze střídačky bude totiž vše již potřetí mistrovství světa koučovat Jeff Blashill, který loni dovedl Spojené státy k bronzu a na klubové scéně vede čtvrtým rokem Detroit Red Wings v NHL. „Je to skvělý lídr a velice dobře ví, co je potřeba k úspěchu na mezinárodní úrovni," chválí Blashilla generální manažer reprezentace Chris Drury. „Máme také štěstí, že disponujeme vynikající skupinou asistentů trenéra," nešetří Drury chválou ani vůči trojici Dan Bylsma, John Hynes a Kevin Reiter, kteří budou Blashillovi pomáhat s vedením mužstva. 

Nominace na MS

Brankáři: Cayden Primeau, Thatcher Demko, Cory Schneider.

Obránci: Adam Fox, Ryan Suter, Alec Martinez, Quinn Hughes, Noah Hanifin, Brady Skjei, Christian Wolanin.

Útočníci: Jack Hughes, Jack Eichel, Derek Ryan, Alex DeBrincat, Johnny Gaudreau, Chris Kreider, Clayton Keller, Dylan Larkin, James van Riemsdyk, Colin White, Luke Glendening, Frank Vatrano, Patrick Kane.

Pozn.: na soupisce pro MS smí být až 22 bruslařů, USA mají tedy ještě dvě volná místa.

Koho sledovat?

Teprve sedmnáctiletý Jack Hughes platí za nejtalentovanějšího hokejistu současnosti, o čemž ostatně svědčí fakt, že je tím vůbec nejmladším hráčem na letošním šampionátu. V hlavní americké juniorské lize USHL letos odehrál 24 zápasů, v nichž získal neuvěřitelných 48 bodů (12+36); na mistrovství světa do 18 let coby kapitán americké reprezentace vyhrál s dvaceti body (9+11) bodování turnaje, přičemž o jediný bod zaostal za rekordem Nikity Kučerova v počtu bodů za jedno MS U18, ale hlavně překonal Alexe Ovečkina na prvním místě historické tabulky produktivity tohoto šampionátu, během svých dvou účastí nasbíral celkem 32 bodů; a neztratil se ani na dvacítkách, kde za čtyři zápasy stihl čtyřikrát nahrát na gól. Nyní jej čeká přímý souboj s jeho největším rivalem v souboji o první místo v draftu do NHL, kterým je Fin Kaapo Kakko. Zatím má Hughes navrch...

Potvrdí Jack Hughes svou roli největšího hokejového talentu současnosti?

Potvrdí Jack Hughes svou roli největšího hokejového talentu současnosti? | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Přípravné zápasy

Americká reprezentace dosud žádný přípravný zápas neodehrála. Generálkou na MS bude úterní souboj (7. května) proti Německu.

Chronologická umístění na předchozích MS

2012 – 7. místo
2013 – 3. místo
2014 – 6. místo
2015 – 3. místo
2016 – 4. místo
2017 – 5. místo
2018 – 3. místo

Rozpis zápasů na MS

10. května: USA – Slovensko
12. května: USA – Francie
13. května: USA – Finsko
15. května: USA – Velká Británie
18. května: USA – Dánsko
19. května: USA – Německo
21. května: USA – Kanada

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz