Už dvakrát dostal plán na obří sklady na orné půdě stopku, nyní je zpět

  17:18
Noční můra obyvatel obcí Rtyně nad Bílinou, Modlany a Bystřany je zpátky. Společnost PH-Real předložila krajskému úřadu novou dokumentaci k záměru výstavby obřích skladovacích hal nedaleko hlavního tahu z Teplic k dálnici D8.

Projekt s názvem PH Park Teplice vznikl přepracováním původního Business Parku Teplice, s nímž už firma v rámci zjišťovacího řízení v minulosti neuspěla.

Tentokrát chce u silnice I/63 postavit místo sedmi železobetonových hal o jednu méně.

A liší se i zastavěná plocha, oproti původním 134 tisícům metrů čtverečních se nový záměr „vejde“ na 120 tisíc metrů čtverečních.

Veřejnost má šanci se k záměru vyjádřit do 23. května. „V průběhu prvního řízení přišly podněty od obcí, občanů i dalších subjektů, na které jsme se rozhodli reagovat, byť si myslíme, že původní záměr byl legislativně i podle územního plánu správně,“ řekl Jan Benda, předseda představenstva PH-Real.

„Po poradě s odborníky, kteří pro nás dělají projekční činnost, jsme se nakonec rozhodli pro zúžení záměru, odpadla jedna velká hala,“ dodal Benda.

PH-Real je vlastníkem pozemků, na kterých mají haly stát. Investor je však nadále neznámý. „V tomto jsem vázán mlčenlivostí,“ pronesl Benda s tím, že ačkoliv předchozí dokumentaci předkládala úřadu společnost CTP Invest, tentokrát ji předložila přímo PH-Real.

„Jsme totiž svolnější lépe reagovat na podněty občanů a subjektů než CTP Invest. Proto jsme si projekt vzali pod svá křídla a pokračujeme v něm dál,“ poznamenal Benda.

Příběh univerzálních hal pro skladování a lehkou výrobu nedaleko Malhostic a Rtyně nad Bílinou se začal psát v září 2017. Společnost Amec Foster Wheeler tehdy oznámila záměr výstavby a odeslala ho krajskému úřadu k posouzení vlivu na životní prostředí.

Krajští radní ho ale zamítli s tím, že stavba může mít výrazný vliv na životní prostředí a veřejné zdraví a bude posuzována podle zákona.

Nový oznamovatel, firma CTP Invest, proto v dubnu 2018 dokumentaci přepracoval, proti záměru se ale vyjádřily dotčené obce i různé spolky, například Periferní vidění, Stop tunelům či Přátelé přírody, a krajský úřad vystavil záměru stopku.

Ani nová dokumentace se připomínkám obcí a spolků nevyhne

Vzhledem k tomu firma od projektu odstoupila a na vlastní žádost proces posuzování záměru s názvem Business Park Teplice ukončila. Na její projekt ale nyní navázala firma PH-Real, přejmenovala ho a věří, že v novém zjišťovacím řízení už uspěje.

„Byť je to pro nás ekonomicky horší, zpracovali jsme záměr tak, aby se v něm ty původní podněty odrazily. Domníváme se, že nyní projekt vyhovuje všem podmínkám, které se v prvním řízení objevily,“ je přesvědčený Benda.

Ani nová dokumentace se však připomínkám ze strany obcí a spolků nejspíš nevyhne, na výstavbu monstrózních hal na zelené louce mají totiž stále stejný názor.

„K záměru se určitě znovu vyjádříme. Pořád si myslíme, že je zbytečné podobnými halami zabírat ornou půdu, když máme v kraji spoustu brownfieldů, které se k tomuto hodí,“ potvrdil MF DNES třeba starosta Modlan Lukáš Bartoň.

„Dokumentaci jsem ještě neviděl, přesto si myslím, že ji připomínkovat budeme,“ přikývl i Roman Čech, předseda spolku Periferní vidění, který na Modlansku dlouhodobě bojuje proti plánované výstavbě arabské kolonie a nelíbí se mu ani haly u Rtyně.

Autor: