Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

USA čekají téměř 60 let na zlato z MS. Ukončí půst? Na Slovensku to rozjede Kane či bratři Hughesové

Před mistrovstvím světa se jim vždy přišívala nálepka "černý kůň" turnaje. Jenže američtí hokejisté stále víc dokazují, že se může toto označení posunout i na vyšší úroveň. Na Slovensko míří s útočnými hvězdami jako Patrick Kane, Johnny Gaudreau nebo Jack Eichel. A jde jen o střípek jmen z nabitého kádru, USA budou patřit k favoritům na zisk nejcennější medaile. Přímý přenos úvodního amerického duelu na MS proti domácím Slovákům sledujte v pátek od 20:10 exkluzivně na webu ctsport.cz.

Takto slavil minulý rok Patrick Kane gól proti Čechům. Kam dojde s USA letos?
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Kdo má volno, není zraněný a zrovna se mu zachce jet na MS, ať se přihlásí. Takové povědomí možná platilo o výběru kádru amerických hokejistů na světový šampionát, ale teď je to jinak. Dá se poznat hlad po úspěchu a zároveň koncepce, už jen v tom ohledu, že si sestavu buduje třetím rokem kouč Jeff Blashill. 

"Jeff je excelentní lídr a dost zkušený kouč na to, aby dovedl tým k úspěchu na mezinárodní úrovni. Jsme také šťastní, jak fantastické máme asistenty a realizační tým," prohlásil generální manažer výběru USA pro MS Chris Drury a vyzdvihl asistenty Dana Bylsmu, Johna Hynese a Kevina Reitera.

Pětačtyřicetiletý kouč Detroitu Red Wings Blashill na mistrovství světa po konci ve čtvrtfinále před dvěma roky ve Francii, loni z Dánska dovezl bronz s výběrem, který mimo jiné ve čtvrtfinále vyřadil český tým (3:2). V semifinále sice jasně USA nestačily na Švédsko (0:6), ale v duelu o třetí místo bravurně zvládly derby s Kanadou (4:1).

Blashill zřejmě utvořil dobrou partu. Už potřetí za sebou mu na šampionát jede hvězda přezdívaná Johnny Hockey. Forvard Calgary Gaudreau je společně s Blashillovým svěřencem z Detroitu Dylanem Larkinem nejvěrnějším reprezentantem a oba zkompletují "hattrickový" start na MS.

Navíc po dvou účastech v posledních třech letech zapíší například útočníci Patrick Kane, Jack Eichel, Derek Ryan, Alex DeBrincat, Clayton Keller. Z obránců pak Brady Skjei, Quinn Hughes, Alec Martinez či Noah Hanifin.

Američané se zase spolehnou na lídra Kanea 

Soudržnost a zkušenosti se světovými šampionáty jsou předpokladem pro úspěšný turnaj. Mužstvo pak bude tmelit hvězda Chicaga Kane, jenž má zase touhu přivézt medaili. Minulý rok protáhl Spojené státy v Herningu přes čtvrtfinále. České reprezentaci zasadil dva góly.

Americký šikula s dobrou střelou zápěstím celkově posbíral v 10 zápasech 20 bodů za osm gólů a dvanáct asistencí. Byl druhým hráčem za posledních 30 let, který na MS zaznamenal 20 bodů (stejně jako v roce 2008 Danny Heatley).

V letošní sezoně se navíc třicetiletá hvězda podruhé za sebou nedostala s Blackhawks do play-off NHL, a tak si chce s parťákem Alexem DeBrincatem spravit chuť. Jednadvacetiletý štírek může s Kanem na Slovensku dokázat velké věci, vždyť letos nasázel 41 gólů.

"Chci si prostě ještě letos zahrát hokej, smysluplný hokej. Bylo opravdu zábavné minulý rok nastupovat s tak dobrými kluky a navíc mít roli lídra v týmu," řekl Kane s nadšením po sezoně, v níž nasbíral skvělých 110 bodů.

Tři američtí hráči, které sledovat...

Johnny Gaudreau (25 let, levé křídlo, Calgary) - V plejádě skvělých forvardů by měl kromě Kanea, DeBrincata či Eichela vyčnívat i vytříbený technik Flames. Johnny Hockey zaznamenal letos 99 bodů v základní části NHL. Záleží jen, zda už hodil za hlavu překvapivé vyřazení vítěze Západní konference v prvním kole play-off s Coloradem. Gaudreau navíc v posledním pátém duelu nedal trestné střílení a nebyl mu uznaný gól.

Ryan Suter (34 let, obránce, Minnesota) - Ofenzivních hvězd se dá vyjmenovat ještě několik, ale Američanům to musí šlapat i vzadu. Zkušenosti jednoznačně mužstvu dodá bek Suter. Klíčový zadák Minnesoty letos posbíral 47 bodů, z toho 40 asistencí. Gólové přihrávky by měl jako lídr defenzivy rozdávat i na Slovensku. Zlato z osmnáctek má, z dvacítek také. Motivace je jasná, přivézt i seniorské zlato.

Jack Hughes (17 let, centr, USA U18) - Snad ve všech zámořských médiích zaměřujících se na hokej mají jasno. Tohle je jednička letošního draftu NHL. Jack Hughes si zahraje letos už na třetím MS. Na dvacítkách převzal stříbro, z osmnáctek má bronz a titul nejproduktivnějšího hráče (9+11). Hughes, jehož ladné pohyby na ledě vypadají jako samozřejmost, s celkovými 32 body na šampionátech osmnáctiletých překonal historický rekord Alexandra Ovečkina. 

Blashill nemá v kádru jen nepřeberné množství hráčů s talentem do ofenzivy, ale k ruce mu jsou i zkušení borci. Asistent kapitána Ryan Suter nebo třiatřicetiletý brankář Cory Schneider. U něj však záleží na formě po dalším neúspěchu New Jersey, které znovu chybělo v play-off. Navíc odchytal v sezoně pouze 26 utkání.

Jak je již tradicí, nezapomnělo se ani na další zapracování mladíků. Šikovný centr a kvalitní produkt mládežnického programu USA Jack Hughes se potká s o dva roky starším Quinnem Hughsem. Devatenáctiletý talentovaný obránce Vancouveru se už loni představil na MS v Dánsku, nyní do velkého mezinárodního hokeje pomůže bráchovi.

Americký talent a předpokládaná jednička draftu Jack Hughes
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Debuty v americké reprezentaci čekají mimo Jacka Hughese beky Christiana Wolanina, jenž posbíral letos 30 startů v NHL za Ottawu, a Adama Foxe z Harvard University, který získal zlato ze šampionátu dvacítek v roce 2017.

"Je super vidět kvalitu v našem týmu, a jak vysokou úroveň dovedností naši hráči mají. Těšíme se na společnou práci při cestě za vysněným cílem. Tedy přivézt domů zlatou medaili," hlásil kouč Blashill, jehož výběr může svůj talent směle prokázat už v pátek na startu šampionátu proti domácímu Slovensku. 

USA čekají na nejcennější kov z mistrovství světa od roku 1960, kdy se však světový šampionát hrál jako součást olympiády v americkém středisku Squaw Valley. Nyní touží Kane a spol. zažít, jak chutná mistrovská párty...

Nominace hokejistů USA na mistrovství světa:

Brankáři: Thatcher Demko (Vancouver/NHL), Cayden Primeau (Northeastern University/NCAA), Cory Schneider (New Jersey/NHL)

Obránci: Noah Hanifin (Calgary/NHL), Quinn Hughes (Vancouver/NHL), Alec Martinez (Los Angeles/NHL), Brady Skjei (NY Rangers/NHL), Ryan Suter (Minnesota/NHL), Christian Wolanin (Ottawa/NHL), Adam Fox (Harvard University/ECAC)

Útočníci: Alex DeBrincat, Patrick Kane (oba Chicago/NHL), Johnny Gaudreau, Derek Ryan (oba Calgary/NHL), Luke Glendening, Dylan Larkin (oba Detroit/NHL), Jack Eichel (Buffalo/NHL), Clayton Keller (Arizona/NHL), Chris Kreider (NY Rangers/NHL), James van Riemsdyk (Philadelphia/NHL), Frank Vatrano (Florida/NHL), Colin White (Ottawa/NHL), Jack Hughes (USA'18')

Zdroj
ČT sport, ihf.info, NBC Sports, usahockey.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články