Hlavní obsah

Galerie Voayer nemá limity. Na nahé exponáty si můžete sáhnout

Magazín Slavní: Galerie se jmenuje Voayer a na některé exponáty si zde můžete i sáhnout.Video: Pavol Martaus

 

Reklama

Voyaer. To je název nově otevřené galerie na Václavském náměstí v Praze. Jak už název napovídá, k vidění jsou tu lidská těla. Každý den jsou tu noví a jiní lidé. Obou pohlaví a všech věkových kategorií.

Článek

Čtyři ženské a jedna mužská výstava během posledních pěti let. Právě to přesvědčilo Mária Petreje, že otevření galerie nahých těl bude mít úspěch. Výhodou je, že kromě reprezentativního prostoru nepotřebuje nic než lidi ochotné svléknout se. A ti se mu hlásí dobrovolně: „Priorita je to, že jsou tu ti nazí lidé, ani před jednou výstavou jsem netvrdil, že tím chci něco říct, nebo že je v tom něco víc. Podle mě je to strop. Takže vždycky je to postavené na těch lidech, kteří tu budou každý den nazí a prostor budeme samozřejmě obměňovat, aby byl vizuálně jiný, ale vždycky je to o lidech,“ vysvětlil umělec.

Exponáty se liší pohlavím, věkem i vizuálním vzezřením. Neplatí zde žádné pravidlo ani omezení. Vystavit se, podle Petrejeho, může každý: „Potřebujeme vždycky určitý počet lidí na ten den. A když ho naplníme, tak je to… Zkrátka, kdo nám dřív napíše, ten tu je. Jeden pán 55–60 let, že se sem přišel podívat a hned se ptal, jestli se může nechat vystavit. Dokonce jeden tu byl s manželkou a přemýšlel, že by se vystavili oba.“

Fantazii se tedy meze nekladou. I když jsou modelové finančně ohodnoceni, celý způsob prezentace je na nich a je zcela dobrovolný. „Každé ráno se tu seznámíme s úplně cizími lidmi, oni se podívají na úplně cizí prostor, svléknou se a děje se ten zážitek. A oni se můžou rozhodnout, jestli budou dotykoví, jestli budou mít na hlavě masku nebo ukážou identitu a tak dále.“ Pro návštěvníky platí jen dvě pravidla – s exponáty se nemluví a pokud si na ně chtějí sáhnout, musí používat latexové rukavice, které jsou k dispozici.

Jak výstava zapůsobila na Karla Janečka nebo raperku Sharlotu a za jakých podmínek by oni sami byli ochotni se na veřejnosti svléknout? To už se dozvíte v úvodní reportáži, která je součástí Magazínu Slavní.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované