Premier League - souhrn 37. kola

04.05.2019, 15:34, aktualizováno 06.05.2019, 22:56
Komentáře a souhrny
Manchester City porazil Leicester a vrátil se do čela před Liverpool, jenž si poradil s Newcastlem. Tottenham prohrál v Bournemouthu a stále nemá jistotu Ligy mistrů. K té se naopak vítězstvím nad Watfordem výrazně přiblížila Chelsea. Naopak Man Utd je po remíze na půdě Huddersfiledu definitivně ze hry a remízou s Brightonem si pohoršil Arsenal. Definitivně sestupuje Cardiff...

Manchester City - Leicester City 1:0

06.05.2019 21:00

Góly: 70. Vincent Kompany

Hodně náročný byl zápas předposledního kola Premier League pro hráče Manchesteru City. Ti dlouho nemohli prolomit defenzivu Leicesteru a strachovali se o první místo, výstavní trefou ale ve druhé půli rozhodl Kompany.

První poločas se nesl v poklidnějším duchu, poprvé měl menší příležitost po deseti minutách Foden, jenž trefil jen soupeřova gólmana. O chvíli později se mohl prosadit i Tielemans, dobrou střeleckou pozici však využít nedokázal a poslal míč přímo do náruče Edersona.

Nejblíže brance byli domácí hráči po půlhodině hry. Při rohovém kopu hráči Foxes nedostatečně strážili Sergia Agüera, jehož hlavičku likvidoval až na poslední chvíli Schmeichel. Gólová technologie ukázala, že balónu chybělo k překročení čáry jen pár milimetrů.

Po návratu z kabin se bleděmodří dostali do souvislejšího tlaku. Nákop do vápna chytře vracel do nebezpečného prostoru David Silva, Sterlingovi se však hlavička z malého vápna nepovedla a vystřelil vysoko nad. Hodně nebezpečný byl i pokus Gündogana, jemuž k zapadnutí mezi tři tyče nechybělo mnoho.

V dalších minutách přišla jedna šance na každé straně. Stoper Maguire se podařeně vytáhl a předal míč Maddisonovi, jehož prudká střela zamířila jen těsně vedle brány. Na druhé straně Agüero překonal Evanse, na Schmeichela už si ovšem nepřišel.

Vše tak na sebe musel vzít netradiční střelec z netradiční pozice. Vincent Kompany dostal hodně prostoru a potáhl si balón k vápnu, aby se do něj následně z pětadvaceti metrů opřel a jeho dělovka k úžasu všech a radosti domácích fanoušků zapadla přímo do šibenice.

V závěru ještě mohl proti svému bývalému klubu srovnat Kelechi Iheanacho, avšak jeho pokus ze solidní pozice skončil mimo Edersonovu svatyni. Guardiolovi svěřenci tak uhájili těsné vítězství i náskok v tabulce, Leicester zůstává devátý, ovšem již s jistotou umístění v horní polovině.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Brighton & Hove Albion 1:1

05.05.2019 17:30

Góly: 8. Pierre-Emerick Aubameyang (pen.) - 60. Glenn Murray (pen.)

Trápení v Premier League se Arsenalu nepodařilo zastavit ani ve zdánlivě snadném domácím duelu s Brightonem. Tým Unaie Emeryho potřeboval k udržení naděje na třetí či čtvrté místo bezpodmínečně zvítězit, k čemuž nakročil hned v úvodu proměněnou penaltou Aubameyanga, jenže v druhé půli srovnal rovněž ze značky pokutového kopu Glenn Murray a favorit navzdory převaze nedokázal utkání strhnout na svou stranu, což jeho šance na ligovou kvalifikaci do Ligy mistrů odsouvá do ryze teoretické roviny.

Severolondýnský klub sice může dosáhnout na aktuální bodový zisk rivala z Tottenhamu, ovšem potřebuje kromě výhry v Burnley porážku Spurs doma proti Evertonu, a navíc na svou stranu strhnout i propastný osmigólový rozdíl ve skóre. Reálně tak budou Gunners vyhlížet spíše čtvrteční semifinálovou odvetu Evropské ligy ve Valencii, kde hodlají uhájit výhru 3:1 z Emirates Stadium, a posléze zvítězit i ve finále, jež zajišťuje účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

Hosté do utkání mohli nastoupit uvolněně bez sestupových obav, neboť sobotní prohra Cardiffu jim již s předstihem zařídila vlastní záchranu. Když hned v deváté minutě z přísně nařízené penalty za zákrok Jahanbakshe na Monreala skóroval svůj jubilejní dvacátý ligový gól Piérre-Emerick Aubameyang, zdálo se, že na Emirates Stadium proběhne vše dle papírových předpokladů.

Kanonýři však po slibném nástupu herně uvadli a dovolili Brightonu dostat se zpět do hry. Obzvláště po změně stran měli Seagulls výrazně více ze hry a mohli brzy srovnat zásluhou Sollyho Marche, jehož vychytal Bernd Leno. Německý gólman však vzápětí na přelomu hodiny hry přece jen inkasoval. Špatná přihrávka Mchitarjana nastartovala brejk hostí, na jehož konci Granit Xhaka okatě sáhl po unikajícím Marchovi a sudí Taylor stejně jako v první půli neváhal s odpískáním pokutového kopu. Glenn Murray nabídnutou příležitostí nepohrdl, připsal si dvoustý kariérní gól a srovnal na 1:1.

Bylo tak znovu na Arsenalu, aby přidal na obrátkách a vrátil vedení na svou stranu, jenže ve vůbec největší šanci ukořistit vítězství Aubameyang selhal, když netrefil z voleje branku ani z bezprostřední blízkosti, a domácím posléze neprospělo ani trojí střídání Iwobiho, Guendouziho a Kolašinace. Závěrečný tlak favorita byl již pouze křečovitý a nechybělo mnoho, aby aktivní March strhnul výsledek překvapivě na stranu Brightonu - nebýt špičkového Lenova zákroku a nevyvedené dorážky Grosse, mohl se Arsenal dokonce s domácími fanoušky v této sezoně rozloučit prohrou.

Konečná remíza je však pro Emeryho družinu takřka jako porážka a loučení s poloprázdnými tribunami Emirates Stadium si nemohli plnohodnotně užít ani Petr Čech, Aaron Ramsey a Danny Welbeck, kteří po této sezoně londýnský klub opouštějí.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Watford FC 3:0

05.05.2019 15:00

Góly: 48. Ruben Loftus-Cheek, 51. David Luiz, 75. Gonzalo Higuaín

Chelsea nakonec zvládla veledůležitý souboj s Watfordem a po výsledku 3:0 se posouvá na třetí příčku tabulky. Po nepřesvědčivé první půli domácí zlomili odpor protivníka dvěma slepenými brankami zpočátku druhé půle, definitivní tečku pak vsítil patnáct minut před koncem Gonzalo Higuain.

Blues přitom odehráli skutečně velmi, velmi špatný první poločas. Watford byl jasně lepším celkem, dominoval zápasu a vytvořil si pár nebezpečných situací, zatímco Foster na druhé straně byl po většinu času pouhým divákem. Již po deseti minutách mohli jít hosté do vedení, když si na pěkný centr naskočil Deeney a svou hlavičku nasměroval do šibenice domácí svatyně. Kepa však po delší době předvedl skvělý zákrok a míč vytěsnil, dorážka Hughese pak letěla vysoko nad. Do další šance se po čtvrthodině hry dostal Deulofeu, jeho rána z hranice šestnáctky však nebyla přesná. V další šanci neuspěl ani Pereyra, který taktéž neměl správně seřízená mířidla. Z tábora domácích Fostera vyvedl z klidu pouze povedenou ranou ze střední vzdálenosti Pedro, ani tento pokus se však mezi tři tyče nevešel.

Do druhého dějství ovšem z ničeho nic vyběhla úplně jiná Chelsea. Nejprve Fostera prověřil ranou z úhlu Hazard, brankář hostí však byl pozorný. Následný rohový kop však rozehrál právě belgický reprezentant, vyměnil si míč s Pedrem a načechraným obloučkem našel na malém vápně volného Loftus-Cheeka, který prudkou hlavičkou poslal Chelsea do vedení. O pouhé tři minuty později byl náskok již dvojnásobný - a opět se jednalo o rohový kop. Eden Hazard tentokráte do vápna poslal centr rovnou od rohového praporku, ten si našel hlavu Davida Luize, který zamířil nekompromisně pod břevno.

Třetí hřebíček do rakve mohl po hodině hry přidat Pedro, jeho přízemní ránu však Foster vyrazil a dorážka Loftus-Cheeka nebyla přesná. Na druhé straně mohl Sršně do zápasu vrátit Deulofeu, ten ale z úhlu zamířil těsně vedle vzdálenější tyče. Fostera následně prověřil i Higuaín, ten byl ale úspěšný až patnáct minut před koncem, kdy si krásně naběhl na Pedrův pas za obranu a elegantním obloučkem poslal míč do sítě.

Utkání se však ani poté neuklidnilo, zkorigovat zápas mohl o chvíli později Pereyra, který využil zaváhání Kovačiče, svůj pokus ovšem nasměroval pouze do břevna. A když už se Successovi míč podařilo dopravit do sítě, byl správně odmáván ofsajd, jelikož útočník hostí při svém zakončení trefil v ofsajdu stojícího Graye. Na druhé straně mohl náskok Chelsea zvýšit Giroud, když se mu ale nepodařilo proměnit ani jednu ze svých velkých příležitostí, dospělo utkání k výsledku 3:0.

Více informací k zápasu

Huddersfield Town - Manchester United 1:1

05.05.2019 15:00

Góly: 60. Isaac Mbenza - 8. Scott McTominay

Pryč jsou naděje hráčů i fanoušků Manchesteru United na účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Připravila je o ně remíza na půdě posledního Huddersfieldu, jenž bodoval poprvé od konce února. Skóre otevřel McTominay, po pauze srovnával Mbenza.

Rudí ďáblové šli do zápasu jako favorit a vypadalo to, že nechtějí nic ponechat náhodě. Již v osmé minutě se ujal míče Scott McTominay, navedl si míč na levačku a jeho prudká střela na zadní tyč se i díky zaváhání Lössla ujala. Pro mladého záložníka šlo teprve o druhou trefu v sezóně.

Náskok mohl být brzy dvougólový, jenže Alexis Sánchez z dobré pozice minul prostor mezi třemi tyčemi. Po další rychlé akci a pohledné patičce se dostal do příležitosti Juan Mata, avšak jeho obstřel levačkou na vzdálenější tyč letěl kousek od ní.

Jednu velkou příležitost měly oba týmy v závěru první půle. Po obrovské hrubce defenzivy hostů si naběhl za obranu Karlan Grant, ovšem De Gea jeho pokus nohou zneškodnil. Na druhé straně vyskočil po centru nejvýše Pogba a hlavou napálil břevno.

Po přestávce se na větší příležitost dlouho čekalo, až když byla odehrána hodina, prosadili se Terriers. Lösslův parádní výkop za obranu letěl přesně na kopačky Isaaca Mbenzy, jenž samostatný únik zakončil s přehledem přízemní střelou a překvapivě srovnal stav utkání.

Konečně se do šance dostali i Solskjaerovi svěřenci. Na Youngův centr si naběhl Jones a z dobré pozice hlavičkoval nad břevno. Rashforda zase deset minut před koncem vychytal Lössl. A jelikož se prosadit nedokázali v závěru ani domácí hráči, skončilo utkání nečekanou remízou.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Liverpool FC 2:3

04.05.2019 20:45

Góly: 20. Christian Atsu, 54. Salomón Rondón - 13. Virgil van Dijk, 28. Mohamed Salah, 86. Divock Origi

Premier League nabídla další krásný zápas. Na severu Anglie se utkaly Newcastle s Liverpoolem a zase šlo o hodně. Tedy alespoň Liverpoolu, který nakonec v závěru urval tři body za vítězství 3:2. Míč je teď na straně Manchesteru City...

Nejen v Premier League, ale rovnou v celých víc než stoletých dějinách anglického fotbalu, se stalo pouze třikrát, že by tým v nejvyšší soutěži nasbíral 94 bodů nebo víc. Loni to rekordně zvládl Manchester City, před patnácti lety to byla Chelsea, no a letos Liverpool, který má navíc zápas k dobru. Přesto je stále velmi pravděpodobné, že ani s tímto úchvatným ziskem nevyhraje titul...

V dnešním utkání každopádně Reds svůj úkol zvládli a vyvinuli na Manchester City velký tlak do závěrečných dvou duelů. Skóre načal už ve třinácté minutě nejlepší hráč letošní sezóny Premier League Virgil van Dijk, který jako kladivo zatloukl roh Alexander-Arnolda do sítě Newcastlu.

Magpies však zápas rozhodně nevypustili - přestože mohli - a za to jim patří uznání. Ve dvacáté minutě srovnal svým premiérovým gólem v PL Christian Atsu, no a za pár minut mohl jít Newcastle klidně do vedení. Ayoze Pérez však po pohledné akci trefil jen brankovou konstrukci. Obratem přišel trest v podobě gólu Mohameda Salaha na 2:1, u kterého asistoval opět Alexander-Arnold.

Jenže nebyl by to Liverpool, aby diváky nenapínal až do konce. Osm minut po obrátce kopal Ki roh, míč se vrátil do šestnáckty a Salomon Rondón jej nekompromisně narval do sítě. Dvacet minut před koncem utrpěl Liverpool další těžkou ránu. Mohamed Salah se ve vápně srazil s gólmanem Dúbravkou a těžký střet odnesl nejspíš otřesem mozku. Ať tak, nebo onak, dlouhé ošetřování mu nepomohlo a ze hřiště musel být za potlesku ochozů odnesen na nosítkách.

Hra se pak navíc kvůli podobným ošetřováním Ki a Péreze rozkouskovala a než se Liverpool opět dostal do jakéhos takéhos tempa, běžela 80. minuta. Přesto se Reds v samotném závěru chytil stébla a zachovali naději na zisk titulu. Pět minut před koncem poslal střídající Shaqiri centr na hlavu dalšího žolíka Divocka Origiho - a ten i s výrazným přispěním Lascellese rozhodl o výhře 3:2.

Více informací k zápasu

Cardiff City - Crystal Palace 2:3

04.05.2019 18:30

Góly: 31. Martin Kelly (vl.), 90. Bobby Reid - 28. Wilfried Zaha, 39. Michy Batshuayi, 70. Andros Townsend

Zatímco boj o ligový titul i umístění na zbylých pohárových příčkách bude v anglické Premier League napínavý až do posledního kola, o sestupujících je definitivně rozhodnuto již nyní. K již dříve potvrzené dvojici Huddersfieldu s Fulhamem se přidává i nováček z Cardiffu, který na domácí půdě nedokázal porazit Crystal Palace a míří zpět o soutěž níže prohrou 2:3.

O drama v tomto večerním duelu rozhodně nebyla nouze. Úvodní gól Wilfrieda Zahy takřka obratem smazal vlastencem Martin Kelly, ovšem ještě do přestávky vrátil vedení na stranu hostí Michy Batshuayi. Když pak dvacet minut před koncem pojistil náskok Eagles Andros Townsend, zdálo se, že je rozhodnuto. Domácí však pokračovali v honbě za udržením naděje a v devadesáté minutě skutečně snížili zásluhou Bobbyho Reida. Víc už toho ale Bluebirds nestihli, a tak se po roce na prvoligovém výsluní poroučí zpět do League Championship.

Crystal Palace naopak jen potvrdilo pověst sestupového kata, neboť již třetí sezonu v řadě právě tento londýnský celek stvrdil vyřazení soupeře z Premier League. Svěřenci Roye Hodgsona taktéž znovu ukázali, že svou venkovní formou se mohou řadit k naprosté ligové špičce, neboť jejich bodový zisk ze hřišť ostatních klubů v této sezoně překonávají pouze Manchester City, Liverpool a Tottenham, tedy první tři týmy v tabulce.

Velký podíl na této nebývalé venkovní formě Eagles má Wilfried Zaha, jenž zde skóroval hned devět ze svých deseti ligových branek. Vůbec první dvouciferné zakulacení počtu branek se reprezentantu Pobřeží slonoviny podařilo dokonat v 28. minutě, kdy Zaha sám nastartoval celou akci, vyměnil si míč s Townsendem a povedenou přízemní ranou k tyči poslal hosty do vedení.

Cardiff měl přitom v úvodu více ze hry a již v druhé minutě mohl jít sám do vedení, kdyby Murphyho pumelice neskončila jen na tyči. Pouhých pár minut po inkasované brance se však Bluebirds pro změnu dočkali trochy štěstí. Martin Kelly se totiž hrubě nedomluvil s brankářem Guaitou při likvidování Bacunova centru a výsledkem byl Kellyho vlastenec. Radost domácího publika však v 39. minutě zase rázně zchladil Michy Batshuayi. Belgický forvard se ocitl na konci pohledné týmové akce, do níž se zapojili Zaha, Milivojević a Ayew, a poslal Palace do poločasového vedení.

Cardiff po změně stran nastoupil na hřiště ve velkém stylu a skóre 2:1 se otřásalo v základech. Nejblíže ke srovnání měl Josh Murphy po perfektní centrované pobídce Nathaniela Mendeze-Lainga, jenže zakončení hrubě nezvládl a zamířil mimo tři tyče. Poté své dřívější selhání napravil Kelly, a to hned dvakrát. Nejprve obránce Eagles obětavě vpadl do střely aktivního Murphyho a poté pomohl odvrátit míč z nebezpečné pozice před brankou po Guaitově zákroku proti pokusu střídajícího Zohoreho.

Poté, co hosté přežili krušné chvíle před vlastní brankou, dvacet minut před koncem udeřili nekompromisně na druhé straně. Špičkové sólo Androse Townsenda nedokázal zastavit nikdo z bránících hráčů a následnou tvrdou ránu s pomocí odrazu o tyč nezvládl zastavit ani brankář Etheridge. Cardiffští se ovšem sympaticky nevzdali ani za takto nepříznivého stavu a Mendez-Laing měl záhy hned dvakrát na noze snížení. V prvním případě jej však zastavil na brankové čáře James McArthur a v druhém pro změnu branková konstrukce.

V samém závěru se sice domácím přece jen podařilo po zásluze skórovat zásluhou parádní trefy Bobbyho Reida, ale to již bylo ze strany Bluebirds vše. V posledním kole na půdě Manchesteru United se tak tým Neila Warnocka s Premier League přinejmenším na rok rozloučí, zatímco v Brightonu si mohou definitivně oddechnout.

Více informací k zápasu

West Ham United - Southampton FC 3:0

04.05.2019 16:00

Góly: 16. Marko Arnautović, 69. Marko Arnautović, 72. Ryan Fredericks

Souboj West Hamu United se Southamptonem nakonec nabídl až nečekaně jednoznačnou podívanou. Hostující celek si totiž vybral svou snad vůbec nejslabší chvilku od příchodu manažera Ralpha Hasenhüttla a nekladl londýnskému celku větší odpor. Hlavní zásluhu na triumfu Hammers má dvougólový Marko Arnautović, jehož jednou trefou doplnil Ryan Fredericks.

Rakouský forvard se přitom naposledy prosadil 2. ledna, kdy vypukla jeho přestupová sága v souvislosti s odchodem do Číny, kterou však jeho mateřský klub navzdory hráčově přání odejít zarazil, a Arnautović v dalších měsících nakukoval do sestavy West Hamu spíše sporadicky. Nyní se již ale zdá, že je vše zdárně zapomenuto, a nejlepší střelec Kladivářů je v závěru sezony opět v dobrém rozpoložení.

Průlomu skóre se domácí dočkali již po čtvrthodině hry, kdy Mark Noble zachytil nepovedenou přihrávku Yana Valeryho, obratem vyslal do šance Arnautoviće a ten se tváří v tvář Fraseru Forsterovi nemýlil. Brankář Saints nastoupil v základní sestavě vůbec poprvé od prosince 2017, ovšem nabídnutou šanci ani náznakem nevyužil. Vůbec nejlépe placený hráč celého kádru Southamptonu totiž v 69. minutě nepovedeně vyboxoval míč pouze k Arnautovićovi, jenž pohotově zblízka skóroval podruhé a v zápasech se Southamptonem dokonce již popáté v pěti zápasech.

Před dalším inkasovaným gólem se přitom hra hostí zlepšila s poločasovým příchodem Nathana Redmonda, který přinutil Lukasze Fabianského ke kvalitnímu zákroku, avšak závěr zápasu byl opět v režii West Hamu. Od druhého zásahu odpoledne uplynuly sotva tři minuty, kdy se díky povedené narážečce s Wilsherem prosadil Ryan Fredericks a o vítězi již nebylo sebemenších pochyb. Arnautović pak ještě mohl v závěru dokonat hattrick, ale jeho kroucená rána skončila jen těsně vedle.

West Ham tak z jedenáctého místa zůstává ve hře o umístění v horní polovině tabulky, k čemuž bude v posledním kole potřebovat vítězství nad Watfordem, zatímco Southampton nadále okupuje šestnáctou příčku. Také Saints mohou ještě v případě zaváhání Burnley poskočit o příčku výše, pokud si v domácím duelu poradí s posledním Huddersfieldem.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Fulham FC 1:0

04.05.2019 16:00

Góly: 75. Leander Dendoncker

Wolverhampton nakonec zdolal již sestupující Fulham 1:0 a s nejvyšší pravděpodobností si definitivně zajistil sedmou příčku v tabulce, která mu může zaručit účast v evropských pohárech, pokud tedy Manchester City ve finále FA Cupu porazí Watford. Na nováčka soutěže rozhodně solidní počin.

V první velké příležitosti se ocitl domácí Jota, který se po patičce Jimeneze ocitl sám před Ricem, jenže zamířil mimo. Tentýž hráč měl po čtvrthodině i druhou příležitost, křižnou ranou však těsně minul levou tyč hostující svatyně. Po půlhodině hry ještě Dendoncker orazítkoval hlavou břevno, načež Boly o chvíli později ve velmi dobré pozici hlavou minul úplně.

Hned na startu druhého poločasu spálil svou třetí solidní šanci Jota, který ve výhodné pozici opět netrefil hostující svatyni. Po hodině hry o sobě dal poprvé vědět také Fulham a Mitrovič se dostal do obrovské šance, když na hranici vápna stanul tváří tvář brankáři Wolverhamptonu, jenže svůj pokus nasměroval trestuhodně nad. Rozhodnutí tak přišlo až patnáct minut před koncem, kdy si na centr Dohertyho naběhl Dendoncker a precizní ranou na bližší tyč rozhodl o vítězství svého týmu v poměru 1:0.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Tottenham Hotspur 1:0

04.05.2019 13:30

Góly: 90+1. Nathan Aké

Nebývalý zkrat předvedli fotbalisté Tottenhamu, kteří v sobotním duelu s Bournemouthem vyfasovali hned dvě červené karty a brankou z nastaveného času nakonec přišli i o případný bod. Porážka musí momentálně třetí tým tabulky mrzet o to víc, že prakticky celou první půli byl lepším celkem a vytvořil si několik příležitostí ke vstřelení branky. Bláznivá pětiminutovka je však o šanci na vítězství připravila a v případě nedělní výhry Chelsea mohou klesnout na čtvrté místo. V posledním kole tak k jistotě postupu do Ligy mistrů budou muset porazit Everton.

Tottenham přitom odstartoval výborně a byl jednoznačně lepším celkem. Jako první vyplašil debutujícího brankáře Traverse křídelník Tottenhamu Moura, který na polovině vybojoval míč, vůbec se nerozpakoval a okamžitě jej vyslal na branku. Gólman Bournemouthu byl bezmocný, k jeho štěstí však tento pokus letěl o pár desítek čísel vedle jeho pravé tyče. V následujících minutách už však Travers naplno ukázal, proč do něj Eddie Howe vložil důvěru. Po patnácti minutách zlikvidoval štiplavou ránu Alliho, o pět minut později se za záda obrany dostal Moura, jeho tvrdou ránu však domácí branář vyškrábl nad břevno. Tentýž souboj se opakoval o další čtyři minuty později a i tentokrát byl úspěšnější mladík Travers, když Mourovu přízemní ránu zneškodnil nohou. Patrně nejlepší zákrok si schoval do 35. minuty, kdy reflexivním zákrokem vytěsnil i prudkou hlavičku Alliho.

Tottenham byl v těchto momentech pánem na hřišti a Bournemouth téměř nepouštěl z vlastní poloviny. K jejich neštěstí však tvrdě zaplatil za individuální chyby. Nejprve se měl po druhé žluté kartě ze hřiště pakovat Dier, který na polovině faulem přerušil rozvíjející se brejk domácích. Sudí však byl toho názoru, že středopolař hostí zahrál míč a chybně nechal pokračovat ve hře. O pár minut později se tentýž hráč pokoušel ve vlastním vápně odkopnout míč, místo kulatého nesmyslu však zasáhl pouze útočníka Wilsona a měla se tak kopat penalta. Píšťalka hlavního rozhodčího však zůstala němá a Tottenham byl tak krom penalty podruhé uchráněn i od vyloučení vlastního hráče. Totéž však už neplatilo dvě minuty před poločasem - to se totiž Son zcela zbytečně ohnal a od rozhodčího Pawsona vyfasoval rovnou červenou kartu.

O poločase se hostující trenér Pochettino rozhodl ze hry stáhnout karetní hříšníky Diera a Alderweirelda, aby svůj celek uchránil od dalšího možného vyloučení. Tento plán mu však kompletně zhatil nastoupivší Foyth. Ten tři minuty po poločase nejprve pěkně vyvezl míč, v závěru svého výletu si jej ovšem ukopl, načež naprosto nesmyslně skočil do Jacka Simpsona, kterého trefil velmi nepříjemně koleno. Sudí Pawson v podstatě neměl jinou možnost, než opět vytasit rovnou červenou kartu.

S dvojnásobnou přesilovkou si ovšem Bournemouth vůbec nevěděl rady. Jeho hráči nakupili tunu technických nedostatků a předvedli několik nesmyslných střel ze střední vzdálenosti, tudíž svého soka do dobré 80. minuty nedokázali dostat pod pořádný tlak. Ostatně počet nebezpečných momentů bychom spočítali na prstech jedné ruky - po centru Frasera hlavičkoval nepřesně Wilson, tentýž hráč pak Llorise vystrašil střelou ze střední vzdálenosti a po dalším centru frasera pak hlavičkoval střídající Mousset pouze do míst, kde operoval Lloris. Celá snaha hráčů Tottenhamu však přišla vniveč díky situaci z nastaveného času - to si na rohový kop Frasera naskočil Aké a hlavičkou z malého vápna rozhodl o vítězství svého celku.

Více informací k zápasu

Everton FC - Burnley FC 2:0

03.05.2019 21:00

Góly: 17. Ben Mee (vl.), 20. Séamus Coleman

Jakmile Burnley završilo potřebných 40 bodů, přestalo se snažit o ofenzivu. Už proti Chelsea to byla ryzí destrukce, ale dnes na hřišti Evertonu to v ofenzivě byla stejně jako doma s Man City prakticky nula. Everton proto využil dokonalé efektivity v prvním poločase, kdy během čtyř minut rozhodl o vítězství 2:0.

První gól byl vskutku parádní. Blesková kombinace mezi Calvert-Lewinem a Sigurdssonem přihrála míč Richarlisonovi někde na dvaceti metrech od brány a výsledkem byla krásná a přesná rána k tyči i vinou přispění tečujícího Bena Mee. Heaton byl bezmocný i za tři minuty, kdy sice vyrazil dělovku Digneho, ale pouze k dorážejícímu Seamusu Colemanovi.

Závěrečných 20 minut zápasu dostal šanci i český reprezentant Matěj Vydra - a ukázal, že jisté kvality i přes mizernou vytíženost pořád má. Burnley dost možná mělo kopat penaltu poté, co Vydru ve vápně svalil Michael Keane. Píšťala sudího však zůstala trestuhodně němá. Pouze u povzdechů zůstalo i v závěru, kdy Lookman málem nádherně skóroval, ale rozezněl pouze břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City37312491:2295
2.Liverpool FC37297187:2294
3.Chelsea FC37218863:3971
4.Tottenham Hotspur372311365:3770
5.Arsenal FC372071070:5067
6.Manchester United37199965:5266
7.Wolverhampton Wanderers371691247:4457
8.Everton FC371581452:4453
9.Leicester City371561651:4851
10.Watford FC371481551:5550
11.West Ham United371471648:5449
12.Crystal Palace371371746:5046
13.AFC Bournemouth371361853:6545
14.Newcastle United371191738:4842
15.Burnley FC371171944:6540
16.Southampton FC379111744:6438
17.Brighton & Hove Albion37991934:5636
18.Cardiff City37942432:6931
19.Fulham FC37752534:7726
20.Huddersfield Town37362821:7515

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1425)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele