Festival v Kutné Hoře nabídne deset koncertů komorní hudby

Deset koncertů komorní hudby má na programu 12. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora 2019, který se uskuteční od 1. do 9. června 2019. Violoncellista, dramaturg a umělecký ředitel přehlídky Jiří Bárta opět pozval do Kutné Hory své přátele a kolegy, aby spolu na místě připravili skladby různých forem a stylů. Na sérii koncertů se umělci chystají formou tvůrčí dílny. Letos poprvé festival nezískal podporu od ministerstva kultury, pořadatelé proto museli omezit například náklady na propagaci, řekl Bárta novinářům.
Roman Patočka, Terezie Fialová, Jiří Bárta – MFKH (foto © Jan Šmok)

Ministerská komise podle něj uvedla, že se přehlídka stala monotónní. Bárta namítl, že nemůže měnit princip, na němž je festival založený a který mu zajišťuje oblibu. “Jádro je v tom, že zkoušíme v nádherné základní umělecké škole, mnohokrát do noci nebo do rána, a druhý večer to hrajeme,” připomněl Bárta, jak festivalové koncerty vznikají. “Nám monotónnost nehrozí, naopak,” nesouhlasí s hodnocením ministerstva.

Publiku se představí mimo jiné hvězda loňského ročníku, klavírista Lukáš Vondráček, který se do Kutné Hory vrátí jednak se samostatným recitálem a jednak s první řadou Slovanských tanců Antonína Dvořáka v původní verzi pro čtyřruční klavír. Jeho partnerkou bude nová tvář festivalu, mladá japonská klavíristka Kana Okada. Ještě před zahajovacím koncertem se herec Josef Somr a klavíristka Tereza Fialová vrátí k loňskému janáčkovskému výročí připomínkou Listů důvěrných.

Už tradičními interprety budou pianista Konstantin Lifschitz z Ruska, francouzský klarinetista Michel Raison, americká houslistka Corinne Chapelleová nebo z Česka violista Karel Untermüller a houslista Roman Patočka. Dále vystoupí houslista Matouš Pěruška, violoncellistka Kristina Vocetková, fagotista Jan Hudeček, varhanice Michaela Káčerková či trumpetista Marek Zvolánek. Vedle skladeb klasiků, jako jsou Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Dvořák, Johann Sebastian Bach či Johannes Brahms, zazní díla lotyšského skladatele Pēterise Vaskse či Petra Ebena.

Koncerty se budou konat v historických prostorách, které spoluvytvářejí celkovou atmosféru – v chrámu svaté Barbory, kapli Božího těla a Jezuitské koleji. Závěrečný koncert je stejně jako loni plánován v kostele Zvěstování Panny Marie v Bohdanči.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat