Spousta rodičů má tendence děti porovnávat. V deseti měsících uměl chodit, seděl sám, ovládal malou násobilku a mnoho dalšího. Když to druhé dítě neumí, odchází s podivně zvláštním uspokojením, že její drobeček je lepší než ten druhý. Trochu uhozené? Bohužel často pravdivé. Jak to je se staršími dětmi? Co ty by měly ve svém věku všechno umět? Každé dítě je individualita, proto co jde jednomu, nemusí jít druhému a naopak.

Děti a jejich dovednosti

Nemusíte se stresovat, že jednomu jde lépe matematika a druhé je zase lepší v humanitních vědách a třetí ve sportu. Co však umí všechny děti celoplošně je ovládat telefon, notebook, tablet a vše ostatní. Když se vaše dítě blíží k desátému roku, je to první takový mezník. Co by vaše dítě mělo znát a umět v deseti letech?

Umět pěstovat zeleninu

Možná už si ve škole zkusily, jaké to je zasadit semínko a nechat jej klíčit v rostlinu. Pokud máte možnost, zasaďte s dětmi do zahrady rostlinky a vypěstujte zeleninu nebo ovoce. Naučte je, jak nepoškodit kořeny, že i o rostoucí zeleninu je nutno pečovat, vytrhávat plevel a podobně.

Zatlouct hřebík

Klidně sáhněte po tenkém hřebíku, malém kladívku a měkkém dřevě, děti nemusí hned na začátku odradit tvrdé dřevo nebo kladivo, které je pěkně těžké. Nechce děti trénovat pod vaším dohledem. Musí se nejen trefit, ale také určit, jakou sílu použít, trefit se do jednoho místa. Možná se netrefí, trefí do prstu, ale vytrvejte.

Napsat dopis

Ve škole jsme se kdysi učili, jak napsat dopis a telegram babičce a dědečkovi. I když dnes existují maily, textové zprávy a podobně, proč by vaše dítě mělo vynechat tuto metodu? Dostat dopis je i dnes stále krásné. Dostat od vnoučka nebo vnučky dopis spolu s obrázkem ocení všichni prarodiče. A děti by měly vědět, že musí napsat začátek, prostředek a konec, adresu, jít na poštu pro známku a podobně.