Porod je proces, kterým se úspěšně zakončuje celé těhotenství a díky tomuto procesu přichází na svět nový život. Přerušuje se spojení skrz pupeční šňůru a novorozenec je nyní odkázán jen a pouze sám na sebe. Už jej nevyživuje matka skrz pupeční šňůru, už to musí dělat jinak. Pro spoustu maminek se tímto krokem mění v životě spousta věcí. Už to není jen o ní samotné, ale také o dalším životě, který musí chránit a pečovat o něj.

Ne vždy víte všechno

Tak to bohužel je. Maminky se snaží spoustu věcí načíst, sledovat pořady, možná chodit na předporodní kurzy, nasávat informace od kamarádek, maminek, babiček. Ač se připravíte sebelépe, jsou věci, které mohou překvapit, trochu vyděsit. Porod je totiž individuální proces, u každé ženy totiž probíhá jinak. Co může při porodu a po něm překvapit?

Nepříjemné horko

Těsně po porodu se může dostavit nepříjemné horko, budete se potit, což některé maminky může vyděsit. Hormony v těle se tak normalizují a zbavuje se vody. Chvíli to může trvat a je nutno dávat pozor na to, abyste neprochladly.

Bolestivá prsa

Hned po porodu se snažíte nakojit své miminko, ale ouha, prsa bolí a to o dost víc, než jste si původně myslela. Prsa mohou být horká, mohou být poměrně citlivá a také můžete cítit, že je máte plná, až někdy přeplněná. S pomoci kojení se toho všeho zbavíte.

Problém se sezením

Sedět ihned po porodu? To bude velký problém. Pokud vám to kamarádky neporadily, určitě si s sebou do porodnice vezměte menší polštářek pod zadek, bude se díky němu lépe sedět a mírní to bolesti. Spíše postávejte, dlouhému sezení je dobré se vyhnout.

Můžete cítit stále kontrakce

Těšila jste se, že se jich po porodu zbavíte? Bohužel vás musíme zklamat. Některé ženy cítí při kojení nepříjemné stahy dělohy a vy budete mít pocit, že stále rodíte nebo se na to alespoň chystáte. Ničeho se nelekejte, je to v pořádku, děloha se vrací do původního stavu.