Hlavní obsah

Ocenění pro českého kouče. Vede nejlepší reprezentaci světa, nad sebou má legendu

Praha

V hokeji by podobným oceněním bylo vést kanadskou reprezentaci, ve fotbale třeba angažmá u Brazilců. Český kouč Michal Doležal byl jmenován hlavním trenérem polských skokanů na lyžích.

Foto: Sport.cz

Michal Doležal s trofeji za Pohár národů pro polské skokany na lyžích.

Článek

„Je pravda, že ve skokanském světě jsou jako čtyři top týmy bráni Poláci, Němci, Rakušani a Norové. A Poláci z posledních tří sezon vyhráli dvakrát Pohár národů,“ připouští jednačtyřicetiletý Doležal, že dosáhl na trenérský vrchol. „Teď je třeba také něco udělat,“ zdůrazňuje.

Osmý muž z velkého můstku na olympiádě v Naganu působil u českého týmu, ale když v roce 2016 Poláci hledali nové trenéry, poslal jim svůj životopis. Jako hlavního kouče si vybrali Rakušana Stefana Horngachera a ten k sobě chtěl jako asistenta právě Doležala.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Skijumping.pl (@skijumpingpl),Bře 24, 2019 v 4:14 PDT

Nyní Horngacher míří k Němcům a český kouč se dočkal povýšení. „Už se o tom mluvilo na mistrovství světa v Seefeldu, ale ve hře bylo víc variant. Definitivní rozhodnutí padlo až před posledními závody v Planici,“ popisuje Doležal.

Tuší, že v Polsku, kde jsou skoky takřka národním sportem, bude pod velkým drobnohledem. „Laťka je vysoko, ale kdybych nevěřil, že nejsme schopni ji udržet, nejdu do toho. Konkrétní úkoly jsem nedostal, ale je jasné, že se očekávají dobré výsledky na vrcholných závodech i v celkovém hodnocení Světového poháru,“ ví Doležal, z jehož svěřenců skončili v uplynulé sezoně mezi elitní pětkou SP Kamil Stoch, Piotr Zyla i Dawid Kubacki.

Nadřízeným Doležala je navíc skokanská legenda Adam Malysz v pozici sportovního ředitele skoků a severské kombinace. „My už jsme spolu skákali a stejný profík jako byl na můstku je jako funkcionář. Velká osobnost, spoustu věcí dokáže zařídit,“ cení si Doležal. Také má s týmem podmínky, o nichž si v Česku, kde přes zimu nefunguje žádný můstek, mohl nechat jen zdát.

„Máme tu tři areály v Szczyrku, Wisle a Zakopaném, které můžeme využívat kdykoliv. Také rozdíl v rozpočtu je velký. V podstatě platí, že kam chci třeba na soustředění, není problém,“ pochvaluje si Doležal, jenž si získal renomé i jako výrobce kombinéz.

Reklama

Související témata: