Jak na focení ohně a dýmovnic? Hlídejte si vítr a bezpečnost

Focení s barevnými dýmovnicemi je v současnosti velice populární. A není divu! Barevný dým vykouzlí na vašich fotkách efektní atmosféru a diváci na nich budou moct oči nechat. A co takhle vyzkoušet focení s ohněm? Ať už jste fotografové nebo modelky, zkuste si zase něco nového a zapojte do hry dým a plameny. Ukážeme vám, jak na to.

Dýmovnice seženete v jakémkoliv obchodě s pyrotechnikou nebo na internetu. Prodávají se v různých barvách, stačí si jen vybrat. Běžná dýmovnice stojí kolem stokoruny a hoří zhruba minutu. Seženete ale i takové, které dýmí až 4 minuty. Jejich cena se ovšem pohybuje okolo 500 Kč za kus. Je dobré si jich koupit víc, protože na první pokus se focení povede jen málokdy.

Při plánování focení s ohněm je dobré kontaktovat profesionály. Ti umí pracovat s takzvaným filmovým ohněm. Používají přitom speciální gely, které oheň udrží jen tam, kde a v jakém tvaru ho chcete. Výhodou spolupráce s odborníky je i fakt, že jsou vždy přítomni přímo na place. Zapalují oheň, hlídají ho a kontrolují. A vždy s sebou mají hasicí přístroj. Spolupráci s profesionály považuji za nejbezpečnější variantu.

Kde fotit s ohněm a dýmem?

Pokud budete fotit ve veřejném prostoru, je dobré nahlásit termín a místo jak policii, tak hasičům. Předejdete tím možným problémům a případně ušetříte nemalé peníze za výjezd. V případě zapalování ohně musíte focení konzultovat přímo s profesionálem. Ten vám poradí, co vše je možné a co ne. Výhodou je, že u filmového ohně nevznikají spaliny, takže jej můžete použít i v uzavřené místnosti.

Fotografie pouze s ohněm bez záblesků z mého většího projektu. Fuji x100, Sigma 50/1.4, 1/100 s, f2.8,  ISO 3200, ohnisko 35 mm. Autor: Radovan Matušinec

Pozor! Dýmovnice oproti filmovému ohni určitě nezapalujte v uzavřené místnosti. Můžete se udusit a barevný prach z místnosti a věcí – světel, fotoaparátu, záclon, zdi, jen velmi těžko dostanete.

Focení ohně – počítejte se světlem navíc

Když chcete na fotografii zachytit oheň, který je v podstatě dalším zdrojem světla, musíte tomu přizpůsobit i okolní podmínky tak, aby byl oheň dobře vidět. Logicky nebudete focení plánovat na pravé poledne, ale necháte jej spíš na večerní až noční hodiny. Pokud fotíte v ateliéru, je dobré si okna zakrýt černou látkou, aby vznikla tma. Záleží na velikosti ohně, ale obecně vydává poměrně dost světla a nechcete jej mít přeexponovaný.

oheň
Fotografie s ohněm a záblesky. Tahle fotografie vznikla v prostorech brněnské Malé Ameriky. Bála jsem se tam oheň zapalovat, ale profesionálové mě ujistili, že se nic nestane, protože filmový oheň nevylučuje skoro žádné spaliny. Canon 6D, Canon 17- 40 mm/4.0, 1/50 s, f10, ISO 100, ohnisko 17 mm.

Dýmovnice? Boj s časem i barvami

Vždy jsem s dýmovnicí fotila v otevřeném prostoru. V uzavřeném jsem si zatím netroufla a určitě to nedoporučuji. Dýmovnice poměrně dost barví a všude zůstane barevný prach. A i když dýmovnice hoří pouhou minutu, dokáže napáchat hodně škody. Pokud fotíte třeba s nějakým drahým oblečením, je dobré si dát velký pozor na ušpinění. I po vyhoření dýmovnice se v prostoru drží poměrně dlouho dobu dým a barevný prach. To co z fotky nepoznáte, je to, že dýmovnice dost páchne. Hlavně ty bílé.

modrý dým
Tato fotografie je složená z více snímků. Zapálili jsme jednu modrou dýmovnici a tou mi asistent okolo modelky chodil a dýmil. Pak jsem ještě led světlem fotku přisvítila.
Canon 6D, Sigma 50/1.4, 1/160 s, f2, ISO 400, ohnisko 50 mm.Model: Barbora Lachmanová

Jak rychle dýmovnice hoří a jak s nimi pracuji, uvidíte v následujícím videu:

Nechoďte fotit sami

U každé zapálené dýmovnice musíte mít asistenta, který ji bude hlídat a v případě jakýchkoliv potíží vám bude hlásit, co se děje.

tři holky v dýmu
Canon 6D, Tamron 24 – 70 mm/2.8, 1/125 s, f10, ISO 100, ohnisko 61 mm.Modelky: Kateřina Kokešová, Monika Vaculíková, Hana Vágnerová

Například u tohoto focení jsem měla šest asistentů. Dva drželi papírové pozadí, protože jsme fotili venku, aby se kouř po focení co nejrychleji rozptýlil. Další tři zapalovali dýmovnice. Poslední kontroloval celou scénu a měl v ruce hasicí přístroj. Když se soustředíte na focení, je dobré mít po ruce člověka, který odpočítá zapálení, sleduje celou akci a hlásí vám, zda je vše v pořádku. Zvlášť při práci s dýmovnicemi musíte být opravdu rychlí. Na fotku máte jen cca 60 sekund. Takže pokud jeden asistent zapálí dýmovnici o několik sekund později, můžete přijít o kýžený efekt.

Na co si musíte dát pozor

Při focení si samozřejmě kromě modelky musíte hlídat i další věci, jako jsou případné úrazy. Jednou se mi stalo, že si modelka popálila nohu. Dýmovnice na začátku prskala a chrlila jiskry, nestabilitou se převrhla a otočila se přímo k modelce. Dívka byla naštěstí rychlá a uskočila, takže vše dopadlo v pořádku, ale opatrnosti není nikdy dost. Mějte stále na paměti, že pracujete s pyrotechnikou, která nemusí být vždy bezpečná! 

backstage
Backstage: S ohněm nám pomáhali odborníci. Na celou akci zároveň dohlížel asistent s hasicím přístrojem.

Dalším vlivem, se kterým musíte počítat, je vítr. I drobný vánek vám totiž dým posune a rozptýlí kam nechcete. Proto doporučuji koupit si dýmovnic alespoň trojnásobně víc, abyste mohli pokus opakovat. Když se fotka tak úplně nepovede, nezoufejte. K dokonalosti fotku dotáhnete s pomocí Zoner Photo Studia X.

Vyzkoušejte si focení s ohněm i vy

Pokud váháte, zda se do focení s dýmovnicemi nebo ohněm pustit,  určitě vám ho doporučuji. A pokud budete dbát na bezpečnost, bude to pro vás zážitek.

Líbí se vám focení dýmovnic a rádi byste se pustili do většího foto-projektu, kde je využijete? V dalším článku se budeme přípravě a plánování takového projektu věnovat. Dozvíte se, co vše je potřeba zařídit a nachystat i jak se na focení připravit.

Zůstaňte v obraze, každý týden posíláme novinky ze světa fotografie

Přihlašte se k odběru toho nejlepšího z Milujemefotografii.cz

Email má špatný formát.

Potvrzením odběru dáváte souhlas ke zpracování osobních údajů pro zasílání novinek. Více se dozvíte v zásadách ochrany osobních údajů.

AutorMagda Bobinie Martinková

Fotografií se živím od roku 2010. Zaměřuji se hlavně na focení lidí v reklamní a módní fotografii. Pro někoho jsou moje fotky spíše fashion, pro někoho art, někomu se zdají perverzní. Ale vždycky fotografuji precizně, cílevědomě a profesionálně. Koukněte na moje portfolio www.magdamartinkova.com.

Komentáře (0)

Zatím zde není žádný komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *