Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeden z nejbohatších mužů planety zmizel za letu z letadla! Nehoda nebo dokonalý zločin?

Fokker F.VII
Fokker F.VII
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Psal se 4. červenec 1928 a z letiště v Croydon kousek od Londýna v šest hodin večer odstartoval třímotorový letoun Fokker F.VII. Stroj mířil do Bruselu a na jeho palubě bylo celkem sedm lidí. Neznámějším z nich byl Alfred Loewenstein, tehdy jeden z nejbohatších mužů planety.

Vedle pilota a mechanika byl na palubě Fred Baxter, milionářův komorník, sekretář Arthur Hodges, Loewensteinova sekretářka a stenografka.  Letadlo vystoupalo do letové výšky 1200 metrů a brzy se ocitlo nad Lamanšským kanálem. V tu chvíli se Loewenstein zvedl a odebral se do zadní části letadla, kde byly toalety. Když se ani po deseti minutách nevrátil, začal se věrný komorník o svého pána obávat. Když zaklepal na dveře toalety, nikdo se neozýval.

Baxter tedy vzal za kliku a otevřel dveře. Toaleta byla prázdná! Milionář zmizel! Baxter okamžitě zalarmoval posádku. Ta byla od cestujících oddělena neprůchodnou přepážkou, ve které bylo pouze malé okénko. Baxter tedy pilotovi napsal na kus papíru děsivou zprávu: „Loewenstein zmizel!“ Pilot neváhal ani minutu a okamžitě přistál. K pozdějšímu údivu vyšetřovatelů si ale nevybral k přistání malé francouzské letiště v Saint-Inglevert, které bylo nejblíže, ale opuštěnou pláž ve vojenském prostoru mezi Calais a Dunkerk.   

Kousek od pláže cvičila malá jednotka francouzské armády. Když vojáci spatřili přistávající letoun, okamžitě se vydali zjistit co se děje. Cesta na pláž jim trvala zhruba deset minut. Podle pozdější výpovědí jim posádka stroje přišla jako omámená a nechtěla s nimi moc komunikovat. Teprve asi po půl hodině pilot Donald Drew přiznal, že při letu na kanálem ztratil jednoho pasažéra.  Jméno pasažéra prozradil až přivolané policii. Byl to milionář a finančník Alfred Loewenstein! Světová senzace byla na světě!

Kdo byl vlastně Alfred Loewenstein? Narodil se roku 1877 a pocházel z německo-židovské bankéřské rodiny, které své podnikání přenesla do Belgie. Otevřel si vlastní banku a před rokem 1914 byl již milionářem. Za války přesídlil do Londýna a válečným obchodem své mění ještě zněkolikanásobil. Po válce investoval do výroby elektřiny a umělého hedvábí.

Byl tak proslavený, že s ním konzultovaly investiční a ekonomické otázky světové vlády. V Británii byl dokonce oceněn Řádem lázně. V roce 1926 založil International Holdings and Investments Limited, pro kterou získal celou řadu bohatých investorů. V době zmizení byl jeho osobní majetek odhadován na 12 milionů liber dnes kolem 589 milionů liber. Perlou jeho majetku byl chov čistokrevných závodních koní.

Okamžitě se rozjelo pátrání, a je třeba říci, že bylo od začátku zpackané. Francouzská policie nikoho nezadržela, a dokonce dovolila letadlu odletět do Saint-Inglevert odkud se i se všemi zainteresovanými druhý den vrátilo do Anglie. První vyšetřovací verze počítala s nehodou. Roztržitý milionář si spletl dveře, místo dveří na toaletu otevřel dveře ven, a z letadla vypadl. Další možností byla i sebevražda.

Tato teorie padla během rekonstrukce. Přestože byl stroj při rekonstrukci jen ve výšce 300 metrů, tedy v třetinové, než letěl stroj původně, dveře se podařilo otevřít jen asi na 15 centimetrů. Poté je vichr přibouchl. Nebylo možné, aby je sám někdo otevřel nebo si je popletl s vchodem na toaletou. Dveře byly jasně označeny nápisem východ. 

O 14 dní později, vydalo moře i tělo, o kterém se předpokládalo, že patří nešťastnému finančníkovi. Pobyt v moři se na těle podepsal a identifikováno bylo totiž pouze díky hodinkám, které podle jeho švagra patřili Loewensteinovi. Pitva odhalila, že muž zemřel na následky fraktury lebky a měl i jiné zlomeniny. Zarážející byl obsah žaludku. Mrtvola jej měla plny alkoholu. O Loewensteinovi bylo ovšem známo, že byl celoživotní přísný abstinent. Tělo bylo pohřbeno v hrobce rodiny manželky Loewesteina, ale jeho jméno není vyryto na náhrobku.

Záhada zůstává dál. Jak se dostal milionář z letadla?  Vyšetřovatelé se shodli na dvou verzích. Podle první z nich Loewensteina z letadla vyhodil jeho komorník s tajemníkem. Dveře z letadla byly uvolněny na zemi a během letu mohly být snadno odstraněny. Po přistání na opuštěné pláži, přimontovala osádka náhradní dveře, které měli buď schované v letadle nebo přímo na místě.

Motivů k vraždě šéfa měli zaměstnanci více než dost. Milionář byl náročný zaměstnavatel a často prý své zaměstnance šikanoval. Nesnášela ho dokonce i jeho žena. Ta navíc před smrtí svého muže na jeho jméno uzavřela několik lukrativních pojistek, které mohly být vyplaceny i v případě sebevraždy. Zaměstnanci se tedy s ní mohli spiknout a zbavit se všeobecně nenáviděné osoby. Paní Loewensteinová zdědila jeho majetek a „věrní“ zaměstnanci si udrželi práci. Navíc s novou a velmi vděčnou šéfovou.

Podle druhé verze Loewenstein do letadla buď vůbec nenastoupil nebo se vypařil na pláži u Dunkerk. Zaměstnancům zaplatil vysokou částku za mlčení. Poté zmizel do nějaké exotické země, kde v soukromí dožil. Tělo, které bylo později nalezeno, patřilo nějakému chudákovi, kterému jen dali na ruku milionářovi náramkové hodinky. Proč by ovšem Loewenstein chtěl zmizet? Milionářova společnost International Holdings and Investments Limited investovala do elektrizace Brazílie, kde prodělala obrovské peníze. Loewenstein však od investorů peníze vybíral dále na principu pyramidového systému.

Proslýchalo se, že dokonce ze zoufalství navázal kontakty s americkou mafií, a dohodl se s ní na dodávkách heroinu pro americký trh. Když se problémy nakupily do neřešitelného množství, bylo pro něj snadnější předstírat smrt a zmizet než čelit realitě. Jakmile se zpráva o Loewensteinově zmizení roznesla okamžitě se akcie jeho společností propadly o 50 %. Dokonce se někdy spekuluje, že zmizení Loewensteina a krach jeho společností položil základy pozdějšího krachu na burzách a Velkou hospodářskou krize.

Ať již byla pravda jakákoliv, znali ji pouze lidé, kteří byli osudného 4. července 1928 na palubě Loewensteinova letadla. O tom, co se na palubě stalo doopravdy nikdo z nich nikdy nepromluvil a milionářova smrt je dodnes zahalena tajemstvím.   

Témata:  Fokker F.VII historie letectví letectví a letadla krimi (jednorázové)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:00

ROZHOVOR: Expert radí, jak být v online světě v bezpečí

ROZHOVOR: Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Na tyto otázky vám odpoví expert na kybernetickou bezpečnost Karol Suchánek. Připravil několik praktických rad, díky nimž můžete v online světě kráčet bezpečně a beze stresu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy