Menu
WomanOnly
Nemoci a jejich příznaky

5 druhů alergie na lepek. Čím se od sebe liší?

V dnešní době trpí alergií na lepek mnoho lidí. Problémem však je, že pojem „alergie na lepek“ vlastně neexistuje. Většina reakcí na gluten totiž nezahrnuje skutečné alergické reakce.

Co tedy lidé mají na mysli, když mluví o alergii na lepek? Pravděpodobně ji používají jako zkratku pro některý z uznávaných zdravotních stavů zahrnující reakce imunitního systému na gluten.

5 typů alergie na lepek

1. Celiakie

Patří mezí nejznámější formy mylně nazývané alergie na lepek, i když se o alergii v pravém slova smyslu nejedná. Celiakie neboli celiakální sprue je závažnou autoimunitní poruchou, jejíž jedinou současnou léčbou je celoživotní vyloučení potravin obsahujících lepek.

Když máte celiakii a konzumujete lepek (bílkovina nacházející se v pšenici, ječmenu a žitu), gluten spustí ve vašem imunitním systému silnou reakci a zaútočí na sliznici tenkého střeva. Tento stav střevo ničí, projevuje se střevními potížemi a může ovlivnit i jiné části těla.

2. Neceliakální citlivost na lepek

Pokud neceliak tvrdí, že má alergii na lepek, ve většině případů myslí právě neceliakální lepkovou citlivost. Celiakie a citlivost na lepek nejsou totéž. Lékařská věda se začíná čím dál více setkávat s lidmi, kteří netrpí celiakií, ale objevují se u nich nepříjemné příznaky po konzumaci potravin obsahujících lepek. Tyto příznaky jsou velmi nápadné těm, které lidé zažívají při celiakii, což značně ztěžuje lékařůmdiagnózu.

V současné době neexistuje žádný způsob, jak diagnostikovat neceliakální citlivost na lepek. Výzkumníci na tom však usilovně pracují. Navíc neexistuje přesný způsob, jak zjistit, kolik lidí touto citlivostí trpí. Někteří kliničtí lékaři každopádně věří, že počet lidí s touto formou „alergie na lepek“ převyšuje celkový počet celiaků.

A jak se s neceliakální citlivostí vypořádat? I zde je jedinou současnou léčbou doživotní vynechání lepku.

Vaření bez lepku má oblibu stále u více lidí. Jaké má výhody?

3. Dermatitis Herpetiformis

Jedná se o červenou velmi svědivou kožní vyrážku, která se objevuje po konzumaci lepku. Vzhledem k tomu, že mnoho lidí si spojuje kožní reakci s alergiemi, často dermatitis herpetiformis označují jako alergii na lepek, i když o alergii vůbec nejde. Tato porucha je autoimunitního původu, což znamená, že tělo útočí na svůj vlastní imunitní systém v reakci na požití lepku.

Pokud máte od lékaře stanovenou diagnózu dermatitis herpetiformis a také pozitivní celiakální krevní testy, velmi pravděpodobně trpíte zároveň i celiakií. V každém případě je důležité se zcela vyhnout lepku, abyste vyrážku dostali pod kontrolu.

4. Glutenová ataxia

Ataxia je autoimunitní chorobou, při níž imunitní systém útočí na váš mozek a celý nervový systém v reakci na konzumaci potravin obsahujících lepek. Glutenová ataxie je však poměrně vzácná. Lidé trpící tímto onemocněním musí bezpodmínečně dodržovat bezlepkovou dietu, aby se vyhnuli dalšímu neurologickému poškození.

5. Alergie na pšenici

Alergie na pšenici je skutečnou alergií. Někteří ji však opět mylně označují jako alergii na lepek. Alergická reakce ale může ve skutečnosti vzniknout kvůli více složkám nacházejících se v pšenici a není tak vázaná pouze na lepek. Alergie na pšenici častěji trápí děti než dospělé. Lidé s touto alergií musí zcela vyloučit ze svého jídelníčku pšenici, ale obvykle mohou jíst žito a ječmen i přesto, že tyto obiloviny obsahují lepek.

Je bezlepková dieta dobrá i pro neceliaky a co způsobuje vyloučení lepku?

A co intolerance lepku?

Termín intolerance lepku se často používá jako mylné označení jiných forem „alergií na lepek“. Před několika lety lidé často zaměňovali celiakii právě za intoleranci lepku. V dnešní době se lékaři a výzkumníci setkávají s pojmem intolerance lepku nejčastěji u lidí, kteří ve skutečnosti trpí neceliakální citlivostí na lepek. Výraz „intolerance lepku“ se však užívá čím dál tím méně a pravděpodobně brzy úplně vyjde z módy.

Jak vidíte, tak i člověk, který tvrdí, že má alergii na lepek, může trpět jedním z několika různých stavů. Všech pět projevů alergie na lepek však spojuje jeden jediný faktor: léčba zahrnuje doživotní vyhýbání se lepku nebo pšenici.

Ohodnoťte tento článek:
3,3
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

5 druhů alergie na lepek. Čím se od sebe liší?