Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nová kniha o evangelické mystice boří kliše o spojení mystiky pouze s katolicismem

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev.cz, red. / 7. května 2019 10:41
Nová kniha o evangelické mystice boří kliše o spojení mystiky pouze s katolicismem

Detail obálky knihy o evangelické mystice
Autor: www.e-cirkev.cz

Praha - O evangelické mystice a stejnojmenné knize Petera Zimmerlinga v překladu Hany Jüptnerové promluví evangelický farář Tomáš Molnár v pátek 10. května od 19.00 hodin v kavárně Liberál (Heřmanova 6, Praha 7 – Holešovice – 200 m od stanice metra Vltavská). Během večera zazní písně v podání Miloše Rejchrta, Rostislava Tvrdíka a Tomáše Molnára.

Kniha německého teologa Petera Zimmerlinga boří podle serveru e-cirkev.cz letité klišé, podle něhož je mystika výhradně katolická a k protestantismu se nehodí. Autor připomíná, že mystická citlivost je vlastní každému z nás, neboť mystické založení člověka souvisí se stvořením: příroda je stvořena Bohem a člověk jako Boží stvoření tuší existenci neviditelného světa Boha a nebe a cítí, že sám sebe nekonečně přesahuje. Mystika člověku pomáhá uvědomit si svoji sebetranscendenci. Otevírá člověka neznámému, nepochopitelnému - a zároveň toto tajemné chrání před tím, aby bylo člověkem osvojeno, a tím umrtveno.

Podstatu evangelické mystiky Peter Zimmerling demonstruje na životě a díle těchto jejích představitelů: Martin Luther (1483-1546), Philipp Nicolai (1556-1608), Paul Gerhardt (1607-1676), Johann Sebastian Bach (1685-1750), Gerhard Tersteegen (1697-1769), Mikoláš Ludvík hrabě z Zinzendorfu (1700-1760), Dag Hammarskjöld (1905-1961), Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) a Dorothee Sölle (1929-2003). 

Knihu Petera Zimmerlinga vydalo nakladatelství Trigon, vydání podpořilo Ministerstvo kultury ČR, Česko-německý fond budoucnosti a Nadační fond Věry Třebické-Řivnáčové.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)