Hejtman Čunek ocenil profíky i dobráky na svátek svatého Floriána

Kraj oceňuje hasiče od roku 2006

Práci dobrovolných i profesionálních hasičů ocenil ve středu v sídle Zlínského kraje hejtman Jiří Čunek. Celkem 36 hasičům předal pamětní medaile a 6 hasičům záslužná vyznamenání II. stupně.

Na slavnostním aktu, který se uskutečnil při příležitosti svátku sv. Floriána, patrona hasičů, byli přítomni také ředitel HZS Zlínského kraje plk. Ing. Vít Rušar, starosta Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Ing. Josef Bernátík a další významní hosté.

Zlínský kraj hasiče každoročně oceňuje již od roku 2006. Za tu dobu (včetně letoška) ocenil více než 600 dobrovolných a profesionálních hasičů. Věk oceněných se pohybuje již od 12 let, kdy se jedná především o úspěchy dosažené v požárním sportu mládeže.



Členové sborů dobrovolných hasičů (SDH) bývají oceňováni za dlouholetou aktivní činnost ve sboru, výkon funkce starosty či velitele zásahové jednotky, za výchovu mladých hasičů atd.

Ve Zlínském kraji v současnosti působí 468 profesionálních hasičů a dále je zde celkem 22 484 dobrovolných hasičů registrovaných v 383 sborech (včetně hasičského dorostu). Oceněné si nominují jednotlivé okresy.

Krajský ředitel hasičů ocenil dva velitele dobrovolných jednotek

Udělení záslužného vyznamenání II. stupně navrhuje u dobrovolných hasičů Krajský výkonný výbor Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a u profesionálních hasičů je navrhují zástupci HZS Zlínského kraje.

(pšt, hasicskelisty.cz, zdroj a foto: HZS Zlínského kraje)