PREVIEW: Rakušané přijedou s posilou z NHL, slabiny mají hlavně v obraně

Foto: eishockey.at

7. května 2019, 14:37

David Schlegel

V loňském roce se poprvé za dlouhých 14 let dokázal rakouský národní tým udržet mezi elitní skupinou mistrovství světa. Pro fanoušky je to skvělá zpráva, protože do Bratislavy to mají kousek a podobně jako před osmi lety tam určitě vytvoří svým hokejistům vynikající atmosféru.

Rakušané mají aktuálně v NHL tři hokejisty, ale na světový šampionát z nich přijede pouze Michael Raffl z Philadelphie. Ten se chystá už na pátý šampionát mezi dospělými. Pětatřicetiletý útočník s českými a slovenskými kořeny Thomas Vanek se už rozloučil s reprezentační kariérou a poté, co mu letos skončila smlouva s Detroitem, se teprve v létě rozhodne, zda vůbec bude v hokejové kariéře pokračovat. Třetím Rakušanem v NHL je jednatřicetiletý útočník Michael Grabner, který 1. prosince loňského roku v zápase NHL utrpěl velmi vážné zranění oka. Na závěr sezony se útočník Arizony do sestavy přece jen vrátil, ale jeho oko stále není úplně v pořádku, a tak se Grabner z účasti na šampionátu omluvil.

V nejvyšší domácí soutěži EBEL startují kromě osmi rakouských mužstev také maďarský Fehérvár AV 19, italské Bolzano a české Znojmo. Do semifinále soutěže se však letos probojovaly výhradně rakouské týmy. Vyvrcholení EBEL přilákalo do hledišť vynikající návštěvy a z titulu se nakonec po šestizápasové sérii radoval Klagenfurt, který dodal do národního týmu celkem čtyři hokejisty, přičemž obránce Martin Schumnig a útočník Thomas Hundertfund už mají na kontě přes sto reprezentačních startů. Skvělé výsledky měli Rakušané i v uplynulém ročníku Champions Hockey League, v němž Salcburk postoupil až do semifinále a ze skupiny postoupila i Vídeň.

Dlouholetým problémem Rakušanů je fakt, že v jejich klubech hrají prim cizinci a i řada reprezentantů nehraje ve svém klubu klíčovou roli. V prvním kole letošního ročníku EBEL například nastoupilo v zápase Innsbruck – Dornbirn do utkání celkem 27 cizinců. Od příští sezony vstoupí v platnost limit, který umožní nastoupit v dresu jednoho týmu pouze jedenácti hráčům se zahraničním pasem. Vedení ligy a rakouský hokejový svaz si od tohoto opatření slibují, že v soutěži dostane prostor více mladých domácích hráčů.

Osobnost týmu

Největší postavou Rakušanů v sestavě bude rozhodně levé křídlo Michael Raffl. Ten sice nemá za sebou ve Philadelphii nejlepší sezonu, ale v závěru března se domluvil s klubem na nové dvouleté smlouvě. Na loňském mistrovství světa odehrál svůj nejlepší šampionát v životě a čtyřmi góly se podílel na záchraně Rakušanů mezi elitou. Součástí rakouské sestavy bude i jeho o dva roky starší bratr Thomas, jenž nyní hraje za Salcburk.

Michael Raffl.

Michael Raffl. | Foto: Facebook ÖEHV

Pohled Hokej.cz

Brankáři: Velkým problémem rakouského týmu je skutečnost, že ani jeden z trojice brankářů, nominovaných na šampionát, není jedničkou svého týmu. To by se mělo pravděpodobně změnit v příští sezoně, kdy by se měl do role jedničky posunout v Linci David Kickert. Ten předvedl skvělé výkony i ve dvou přípravných zápasech proti Česku, v nichž Rakušané jednou těsně prohráli v základní hrací době a jednou byli v samostatných nájezdech centimetry od vítězství. O pozici jedničky na světovém šampionátu si to pravděpodobně Kickert rozdá se zkušeným Bernhardem Starkbaumem z Vídně, jenž se 107 odehranými zápasy v národním týmu vévodí tabulkám startů mezi aktivními hráči. Trojkou by měl být Červený býk Lukas Herzog ze Salzburgu. Trenér Roger Bader se nechal slyšet, že si dovede představit, že si na šampionátu zachytají všichni tři brankáři.

Obránci: Obrana je pro rakouský národní tým dlouhodobým problémem. Největší oporou je 175 centimetrů vysoký ofenzivní zadák Dominique Heinrich, který svou produktivitou zastiňuje všechny své kolegy z obrany. V 67 zápasech za Rakousko dal už třináct gólů. Výbornou sezonu má za sebou také Martin Schumnig, který byl oporou mistrovského Klagenfurtu. Celá obrana Rakušanů je složena výhradně z hráčů hrajících rakouskou nejvyšší soutěž. Rakušané mají sice tři hráče v NHL, ale všechno to jsou útočníci. V nižší zámořské AHL nehraje ani jediný Rakušan a v elitních zahraničních soutěžích nastupují z Rakušanů výhradně útočníci...

Útočníci: Excelentní sezonu má za sebou centr Konstantin Komarek, který se v dresu Malmö Redhawks propracoval až na šesté místo v kanadském bodování celé švédské ligy. Rakousko bude letos spoléhat určitě na dvojici ze švýcarského Ambri-Piotta: Fabio Hofer a Dominic Zwerger. Nejlepší sezonu v životě má za sebou Peter Schneider z Vídně, který byl vyhlášen MVP v EBEL. Své první zápasy na mistrovství světa by měl odehrát jeden z největších talentů rakouského hokeje, teprve devatenáctiletý Benjamin Baumgartner, který má za sebou velmi podařenou sezonu ve švýcarském Davosu. Rakušanům roste ještě velká hvězda v podobě sedmnáctiletého Marka Rossiho, jenž hraje kanadskou OHL za Ottawu. Rossi si však na svou šanci v národnímu dospělých musí nejméně rok počkat. Z elitních rakouských hokejistů mimo NHL se z účasti na světovém šampionátu omluvil pouze Stefan Ulmer, který nastupuje za Lugano ve švýcarské NLA.

Ostatní: Rakušané se ukázali proti Česku ve velmi dobrém světle a zejména v Linci mohli v samostatných nájezdech Čechy porazit. Podlehli jim až po devíti sériích samostatných nájezdů, když v páté sérii mohl rozhodnout Gafall, ale nedal. V šesté a v osmé sérii pak Češi dokázali odpovědět na branky Hauduma a Maiera, a udrželi tak Česko ve hře... Kromě zápasů s Českem však Rakousko v přípravných zápasech nezáří. Z pěti dalších utkání dokázalo vyhrát jen v Německu a získat bod proti Slovensku. V neděli podlehli Rakušané i Dánům. V úterý je čeká ve Vídni Kanada, pro kterou to bude, podobně jako před šampionátem v Praze v roce 2015, jediné přípravné střetnutí před mistrovstvím světa. Po nedělním zápase s Dánskem mužstvo opustili obránce Daniel Jakubitzka a útočníci Florian Baltram a Martin Ulmer. Po zápase s Kanadou bude z kádru vyřazen ještě jeden hráč. Poslední přípravný zápas proti Kanadě i zápasy mistrovství světa bude přenášet přímými přenosy veřejnoprávní televize ORF Sport+.

Soupiska

Brankáři: Lukas Herzog, David Kickert, Bernhard Starkbaum.

Obránci: Dominique Heinrich, Philipp Lindner, Alexander Pallestrang, Patrick Peter, Markus Schlacher, Martin Schumnig, Steven Strong, Clemens Unterweger, Raphael Wolf.

Útočníci: Benjamin Baumgartner, Alexander Cijan, Manuel Ganahl, Lukas Haudum, Raphael Herburger, Fabio Hofer, Thomas Hundertfund, Konstantin Komarek, Patrick Obrist, Michael Raffl, Thomas Raffl, Alexander Rauchenwald, Peter Schneider, Dominic Zwerger.

Koho sledovat?

Nejlepším hokejistou uplynulé sezony byl v Rakousku vyhlášen asistent kapitána švýcarského klubu Ambri-Piotta Dominic Zwerger. Ten zářil i ve dvou zápasech Euro Hockey Challenge proti českému týmu. Zwerger nastupoval v Ambri-Piotta v jednom útoku s Dominikem Kubalíkem a spolu dovedli švýcarský celek z malé vesničky k nejlepšímu výsledku za poslední roky.

Dominic Zwerger.

Dominic Zwerger. | Foto: Facebook ÖEHV

Přípravné zápasy

Česko 3:1 Rakousko
Rakousko 4:5sn. Česko 
Rakousko 1:5 Slovensko 
Rakousko 1:2sn. Slovensko 
Německo 2:3 Rakousko
Německo 5:1 Rakousko 
Rakousko 1:3 Dánsko 
Rakousko – Kanada (hraje se v úterý 7. května v 19:15)

Chronologická umístění na předchozích MS

2012 – Divize IA (postup)
2013 – 15. místo (sestup)
2014 – Divize IA (postup)
2015 – 15. místo (sestup)
2016 – Divize IA
2017 – Divize IA (postup)
2018 – 14. místo

Rozpis zápasů na MS

11. května: Rakousko - Lotyšsko
12. května: Rakousko - Rusko
14. května: Rakousko - Švýcarsko
16. května: Rakousko - Švédsko
17. května: Rakousko - Norsko
19. května: Rakousko - Česko
20. května: Rakousko - Itálie

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz