7. května 2019 • 15:55

Vyloučení? Iry naštval kapitán české sedmnáctky: Trapné, oklamal sudího!

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stejný průběh, stejný výsledek. Česká reprezentace do sedmnácti let i v druhém zápase na mistrovství Evropy remizovala, když o tři body přišla až v samotném závěru. Po utkání s Belgií (1:1) skončil totožně i pondělní duel s Irskem. Víc než další plichta však zaujalo hlavně vyloučení křídelníka soupeře Festyho Eboseleho z nastaveného času. „Český hráč oklamal rozhodčího,“ zlobil se trenér Irů Colin O´Brien po ochotném pádu Jana Hellebranda. Červená by navíc mohla za jistých okolností promluvit i do případného postupu ze skupiny.



Při vstupu do turnaje svěřenci kouče Václava Kotala vedli ještě v páté minutě nastavení, Belgie ale i bez vyloučeného Engola dokázala vyrovnat. Pondělní souboj proti Irům vypadal podobně. V 63. minutě otevřel skóre střídající Václav Sejk, který pohotovou dorážkou proměnil v gól svůj první dotek s balonem.

Češi se ale s blížícím se koncem zápasu zatáhli, tlak pořádající země se stupňoval. A po rohovém kopu nakonec dokázal vyrovnat zcela nepokrytý Andrew Omobamidele. „Mrzí mě to o to víc, že jsme inkasovali ze standardní situace, na kterou jsme se připravovali. Věděli jsme, že přesně takhle to hrají,“ citoval trenéra Kotala web fotbalové asociace.

Jeho mužstvo tak podruhé na EURO vybojovalo remízu 1:1, o dalším osudu rozhodne až poslední zápas skupiny s Řeckem. Po utkání se ovšem řešil hlavně hektický závěr a vyloučení Festyho Eboseleho.

O co šlo? Slovinský sudí Rade Obranovič irskému ofenzivnímu hráči udělil druhou žlutou kartu po souboji s českým kapitánem Janem Hellebrandem. I když, souboji… Hráč Zlína se po lehounkém přidržení za ruku skácel k zemi a chytil za koleno, opakovaný záběr prokázal, že svůj pád viditelně přihrál.

VIDEO | Kontroverzní vyloučení irského křídelníka:

Vyloučený Ebosele nechápal, co se stalo, cestou do šatny ze sebe naštvaně serval dres, který odhodil směrem k tribuně. „Tohle rozhodnutí nemůžeme přijmout, bylo nesprávné. Už jsem se koukal i na video, český hráč zkrátka oklamal rozhodčího. Je trapné, co udělal,“ uvedl trenér Irů Colin O´Brien.

Hellebrandův pád rozhořčil i irské fanoušky, kteří na sociálních sítích začali komentovat oficiální příspěvky české reprezentace. Jejich vzkazy? Simulant a podvodník ještě patří mezi ty umírněnější.

Jejich rozhořčení má i hlubší důvod. Pokud by česká reprezentace v posledním zápase základní skupiny uhrála s Řeckem stejnou remízu, jako Irsko s Belgií, oba celky by měly na kontě shodný počet bodů a i stejné skóre. O postupujícím by tak rozhodovaly body za disciplinovanost týmu. Ty Čechy, i díky vyloučení Eboseleho, řadí momentálně na druhé místo před Iry. 

Český kouč Václav Kotal byl z výkonu svého týmu zklamaný celkově. „Zápas jsme nezvládli především v prvním poločase, kdy jsme se nedokázali vyrovnat důrazné hře domácích a nedokázali jsme se dostat do naší typické hry a kombinace. Prohráli jsme spoustu soubojů, bylo tam spoustu nevynucených a technických chyb,“ podotkl šestašedesátiletý trenér.

Jeho výběr má v tabulce skupiny A dva body stejně jako Irsko a čeká jej poslední souboj s Řeckem, které v pondělí podlehlo Belgii (0:3). „Situace ve skupině je pořád otevřená. Vítězství v posledním utkání samozřejmě znamená velkou šanci na postup. Uděláme pro to všechno,“ řekl Kotal. Klíčový duel je na programu ve čtvrtek od 20 hodin.

Góly

Domácí: 88. Omobamidele

Hosté: 63. Sejk

Sestavy

Domácí: Bazunu – McEvoy, Omobamidele, McNulty, Furlong – Hodge, Keogh (C) (68. Holt) – Everitt, McCann (85. Idowu), Ebosele – Carty (75. Giurgi)

Hosté: Stejskal – Koželuh, Starý, Hellebrand (C), Kurka – Hroník, Hájek – Pech, Ritter (85. Gedeon), Wojatschke (84. Šilhart) – Toula (63. Sejk)

Karty

Domácí: Ebosele, Carty, Hodge, Ebosele

Hosté: Kurka, Wojatschke

Rozhodčí

Obrenovic (Slovinsko) – Vihreävuori (Finsko), Tatriks (Lotyšsko)

Stadion

Regional Sports Centre, Waterford

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud