Hlavní obsah

Čína bourá mešity. Od roku 2016 jich nejméně patnáct srovnala se zemí

Čína ničí mešity, nejméně 15 jich šlo od roku 2016 k zemi, další jsou rozbořené.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Podle vyšetřování investigativního portálu Bellingcat se Čína snaží systematicky bourat mešity v provincii Sin-ťiang. Odhalení napomohly satelitní snímky.

Článek

Z porovnávání satelitních snímků z roku 2016 a 2018 vyšlo najevo, že Čína systematicky poškozuje a bourá mešity v zemi. Soustředí se zejména na provincii Sin-ťiang, kde žije početná muslimská menšina Ujgurů. Demoliční práce odhalil investigativní portál Bellingcat ve spolupráci s britským deníkem The Guardian.

Bellingcat ze satelitních snímků zjistil, že ze sta pozorovaných mešit a svatyní jich Čína výrazně poškodila 31. Patnáct mešit pak bylo úplně nebo téměř srovnáno se zemí. Většina mešit má poškozený minaret a vstupní bránu.

Bývalí obyvatelé provincie Sin-ťiang lokalizovali pro Bellingcat mimo jiné devět budov, které jako mešity nevypadají, nicméně se využívají ke stejným náboženským účelům. I tato místa nechaly čínské úřady zničit.

Demolice se nevyhnula ani svatostánku Imam Asim, komplexu náboženských budov, v jejímž středu jsou v hrobce údajně uloženy ostatky svatého válečníka z osmého století.

„Fotografie ruin Imam Asim jsou šokující,“ řekl pro The Guardian britský historik Rian Thum. „Pro věřící poutníky bude zdrcující se na ně podívat.“

Vyšetřování Bellingcatu předpokládá, že čínské úřady zbouraly mešit daleko více. Mnoho mešit se ale nachází v malých vesnicích, a je proto těžké je lokalizovat.

Čína dlouhodobě perzekvuje věřící různých náboženství. Nejvíce pronásledovaným muslimským etnikem jsou Ujgurové. Podle vyšetřování poslala Čína přibližně milion a půl Ujgurů a jiných muslimů do internačních táborů na převýchovu.

„Je naprosto jasné, že Čína chce Ujgury vymýtit,“ sdělil Thum. „Chce zničit jejich vazby k zemi tím, že znesvětí hroby jejich předků a svatyně, které jsou pilíři ujgurské historie.“

Reklama

Související témata:

Doporučované