Proslavil ho film, který nikdy nevznikl. Nyní míří do Prahy

Proslavil ho film, který nikdy nevznikl. Nyní míří do Prahy
Alejandro Jodorowsky | Svět knihy Praha 2019
90letý světoběžník Alejandro Jodorowsky platí za proslulého autora renesančních rozměrů a dovedností. Vyrůstal v Chile, kam rodiče utekli z bolševického Ruska. Jodorowsky ale v Latinské Americe dlouho nevydržel, za klauny a loutkoherectvím utekl do Paříže, kde spolupracoval například s proslulým mimem Marcelem Marceauem.
Alejandro Jodorowsky
Alejandro Jodorowsky | Sony
V 60. letech minulého století se Jodorowsky usídlil v Mexiku, kde psal divadelní hry, ale postupem času se přeorientoval na komiks a film. Jeho práce se vyznačuje výraznou imaginativností a barvami, snímky by se daly zařadit do žánru mystického surrealismu. Za všechny zmiňme Krtka (1970) a kultovní mysteriózní horor Svatá hora (1973).
Svatá hora
Paradoxně nejproslulejším snímkem Alejandra Jodorowského se však stala nikdy nerealizovaná verze slavné sci-fi Franka Herberta Duna, kterou měl připravovat v polovině 70. let za asistence svého komiksového spolupracovníka Jeana Girauda / Moebia (podíleli se na legendární sérii Incal), legendárního stvořitele Vetřelce H. R. Gigera a za hudebního doprovodu skupiny Pink Floyd. Ani herecké obsazení nebylo k zahození: ve velkolepé sáze si měl zahrál Mick Jagger, Salvador Dalí nebo Orson Welles.
Jodorowsky's Dune
Doba však ještě nebyla na podobný projekt zralá (George Lucas nastartoval Hvězdné války o pár let později), Jodorowsky měl příliš originální a excentrické vize duchem odpovídající halucinogenním večírkům z 60. let. Mnozí se z jeho představ a imaginace nicméně učili a takový Giger jen o pár let později realizoval svou první práci pro film, legendárního Vetřelce (1979). O přípravách na natáčení původní Duny vznikl dokument Jodorowsky´s Dune (2013), který představuje vizionářského autora Jodorowského jako dítě, co si rádo hraje a nevzdává se svých originálních vizí.
Alejandro Jodorowsky
Alejandro Jodorowsky | Svět knihy Praha 2019
Alejandro Jodorowsky se měl na festivalu Svět knihy představit již loni, kdy byl ústředním tématem akce jemu vlastní komiks. Ze zdravotních a pracovních důvodů však musel cestu na poslední chvíli zrušit. Letos by to již ale mělo vyjít.
"Domluvili jsme se s Alejandrem Jodorowskym, že pro své fanoušky udělá velkou prezentaci ve čtvrtek 9. 5. v 18. hodin v open air prostoru „Gauč ve Stromovce“ na holešovickém výstavišti. A v pátek na stejném místě od 14 hodin bude mít ještě autogramiádu pro ty, kteří nestihnou čtvrteční setkání,“ upřesňuje program návštěvy Guillaume Basset, dramaturg festivalu. „Víme, že je vše na poslední chvíli a termín není ideální, ale je to zázrak, že Alejandro Jodorowsky do Prahy dorazí. Je to poprvé a myslíme si, že si určité úsilí fanoušků zaslouží,“ dodává Basset.
ČTVRTEK 9. 5. 18:00
Gauč ve Stromovce
velká prezentace pro všechny fanoušky

PÁTEK 10. 5. 14:00
Gauč ve Stromovce
autogramiáda