Jak hnojit pokojové rostlinky, aby se jim dobře dařilo? Jde to i levně a bez chemie

Tipy a inspirace 17. října 2019 | 19:02 — Anna Novotná
Aby se pokojovým rostlinkám dařilo a dělaly nám radost co možná nejdéle, potřebují občas pohnojit. Chemických hnojiv je k dispozici celá řada. Rádi byste jim však dopřáli přírodní? Pak využijte zbytky, které by jinak skončily v koši nebo v bioodpadu.
Další 3 fotografie v galerii
Hnojte za hubičku / Shutterstock

Stejně, jako si naše tělo žádá pravidelné dávky vitaminů a minerálů, neobejdou se bez něj ani rostlinky, které zdobí naše okna a další části interiéru. Každá květina vyžaduje individuální přístup, což je třeba respektovat. Kvůli vlastnímu zdraví i životnímu prostředí je však lepší starat se o ně ekologicky. Možná vás to překvapí, ale je to dokonce levnější.

Oblíbené droždí

Jednou z nejoblíbenějších domácích surovin pro hnojení pokojových rostlin je klasické droždí, jehož kostka vyjde na pár korun. Když vám zbyde kousek při pečení, připravte si hnojicí směs: 10 g kvasnic smíchejte se lžící cukru, přidejte litr teplé vody a nechejte dvě hodinky odstát. Roztok smíchejte s vodou v poměru 1 : 5. Takto vyrobené domácí hnojivo dopřejte rostlinkám v zimě jednou za měsíc. Díky droždí porostou mnohem rychleji. Kvasnicemi se hnojí muškáty, ale také oblíbené orchideje.

Výborná je i kávová sedlina

Výborným hnojivem je také kávová sedlina. Dodá výživu rostlinám v domě, ale i na záhonech. Krom toho dokáže odradit mravence, ale podle některých dokonce slimáky, kterých se většinou nezbavíte jinak než ručně. Lógr naopak mají rády žížaly, které půdu kypří a prospívají jí. Lépe jej rozptýlíte, pokud jej nejdřív necháte na novinách uschnout. Na parapetu prospěje nejen pažitce, která vám v zimě poroste do krásy. Kávovou sedlinu ocení také růže, muškáty, oleandry, hortenzie, rododendrony nebo azalky.

Sáčky od vylouhovaného čaje

Dusík, který pytlíky s čajem obsahují, prospěje znovu rostlinkám v květináčích i na záhonku. Buď můžete květenu vodou a vloženými pytlíky od čaje občas polít, nebo vyluhované sáčky přímo zahrabat do hlíny. Mohou tam zůstat maximálně týden. Oba způsoby nahradí kupovaná hnojiva i postřiky. Dodají půdě vlhkost a květinám potřebné živiny. 

Banánové slupky či slupky z jablek

Jakmile sníte banán, slupku nevyhazujte. Naopak ji namočte do sklenice s vodou, nechte den až dva louhovat a roztok pak použijte jako zálivku pro pokojové rostliny. Dopřejete jim bohatou výživu. Banán totiž obsahuje fosfor, vápník a draslík, tedy látky, které podporují vitalitu rostlin a pomáhají zvyšovat jejich odolnost vůči škůdcům a chorobám. Nasekané banánové slupky se často používají i na zahrádce, kde se přímo zahrabávají do hlíny např. k rajčatům. Podobným způsobem se využívají také slupky z jablek.

Voda z brambor, rýže, čočky

Jako skvělé hnojivo fungují i výluhy z příloh, které vaříte k obědu. Bohužel nesmějí být solené. Jakmile vychladnou, můžete jimi zalít pokojové rostliny klidně jednou týdně. Vodu z převařených brambor uvítají africké fialky, které po ní bohatě kvetou. Azalkám nebo myrtě prospěje vývar z rýže a čočkovou vodu zase milují palmy, kterým se po ní krásně lesknou listy. Použít lze i vodu, v níž se vařila vejce. Dále čtěte: Obyčejný starý chleba dokáže být v domácnosti užitečný pomocník.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu