Domů Tělo & Zdraví Hubnutí Výhody proteinové diety? Je jich celá řada. Jaké jsou ty hlavní? ...

Výhody proteinové diety? Je jich celá řada. Jaké jsou ty hlavní? 4.83/5 (6)

0

Výhody proteinové diety zaujímají každého. Není se čemu divit. Každý z nás touží po hezké postavě, která nejen lahodí oku, ale také dává na odiv, že daný člověk žije zdravě a záleží mu na tom, co jí. Dosáhnout vytoužené postavy nemusí být vůbec snadné. A zvlášť dnes, když kolem sebe máme tolik lákadel a velkou část dne prosedíme ve škole či v práci. Pak se štíhlá linie udržuje dost těžko.

Oblíbeným řešením je samozřejmě dieta. Řada programů slibuje neuvěřitelné výsledky během pár týdnů a mnoho lidí těmto planým slibům podlehne. Každá dieta, která však slibuje rychlé hubnutí bez námahy, je nejen klamavá, ale také potenciálně zdraví nebezpečná. Rychlý a nekontrolovaný úbytek na váze může způsobit řadu zdravotních problémů, a navíc je zřídkakdy trvalý.

Jakmile člověk opět nastoupí na „normální“ režim, hned přibere vše zpět (a někdy i mnohem více). Při volbě redukční diety je tedy vhodné vycházet ze znalostí medicíny a vlastního těla a postupovat především tak, aby byla změna pro vaše tělo postupná, a tím pádem mohla zůstat trvalá. Jednu z možností představuje tzv. proteinová dieta, někdy také nazývaná ketogenní či ketodieta. Proteinová dieta diskuze totiž dokazuje, že řada lidí netuší, co si pod tímto názvem představit a volí nevhodné způsoby, jak ji dodržovat. Povíme si o ní dnes trochu více.

Co je proteinová dieta?

Proteinová dieta má mnoho dalších názvů, často se o ní hovoří například jako o bílkovinové dietě, ale toto označení není zcela přesné. Jedná se o lékařsky uznávanou metodu, která je zdravotně nezávadná, a zároveň slibuje skvělé výsledky. Byla vynalezena profesorem Georgem Blackburnem, který se ve své práci zaměřoval na způsob, jakým tělo spaluje tuky.

Zjistil, že při běžných formách hubnutí, ztrácíme až 40 % hmotnosti ze svalů. Namísto, aby nám mizely tukové polštáře z boků a břicha, ztrácíme svaly, které jsou navíc hlavním pohonným mechanismem našeho těla, který ke svému životu nutně potřebuje tuky. Při běžné dietě si tedy „spálíme“ svaly a jakmile dieta skončí, náš organismus se není schopen vypořádat s přijatým množstvím energie, protože nemá žádné svaly, které by ji spotřebovaly. Nastává pak nechvalně známý jo-jo efekt a s dietou můžete začít od znova.

Výzkum profesora Blackburna tedy směřoval k tomu, aby objevil a popsal stav, při kterém tělo spaluje tuky, ale svaly zůstávají zachovány. Tento stav byl nazván jako ketóza a odtud vznikl název ketodieta. Mezi hlavní výhody ketogenní diety patří především toto:

  • redukuje se pouze tuková tkáň, svaly zůstávají zachovány
  • hubnutí probíhá přirozeně a pozvolna
  • nenastává jo-jo efekt

Co je to ketóza?

Dříve než se posuneme k samotným principům diety, pojďme se ještě seznámit s tím, jak funguje proces zvaný ketóza. Právě díky němu může tato dieta být skutečně účinná. Ketóza je přirozený biologický stav. Nastává, když se tělu ve stravě pravidelně dodává určité množství bílkovin a zároveň se sníží na minimum příjem sacharidů a tuků. V takovém stavu pak dochází ke štěpení tukových tkání a tělo začne plnohodnotně využívat své tukové zásoby namísto běžného příjmu energie v podobě sacharidů. V důsledku toho dochází ke skvělým výsledkům:

  • úbytek nejen podkožního, ale i útrobního tuku
  • nemáte hlad, chutě ani špatnou náladu
  • funguje zároveň i jako detoxikace organismu
  • do stavu ketózy se organismus dostává už po 2-3 dnech proteinové diety.

 

TIP: VELKÉ SROVNÁNÍ PROTEINOVÝCH DIET

Jak na proteinovou dietu?

Jak můžete tuto dietu zvládnout v pohodlí domova bez nutnosti navštěvovat specialistu nebo kupovat speciální produkty? Jde to, ale chce to vytrvalost a vůli. Domácí proteinová dieta především vyžaduje, abyste si o tématu hodně načetli, věděli přesně jaké potraviny smíte a nesmíte a rozuměli také složení, které se uvádí na obalech výrobků.

Nevhodně prováděná proteinová dieta může vaše zdraví poškodit a způsobit vám zdravotní potíže. Proto, pokud nemáte čas se vzdělávat a dostatečně se poučit o způsobech jejího provedení, raději se svěřte do rukou specialistů. Řada odborníků nabízí například program bílkovinová dieta 14 dní, během kterého vás naučí základy a ukážou vám, jak postupovat dále i bez jejich pomoci.

Co je nutné během diety dodržovat?

Proteinová dieta se musí dodržovat poctivě a zodpovědně. Jen tak bude mít kýžené výsledky. Nesmíte ale zanedbat ani následování celé řady dalších důležitých předpisů ohledně vašeho chování při dietě. Představte si, že dieta je něco jako léčebný proces, a když se nebudete pečlivě řídit jeho pravidly, nikdy to nedopadne dobře. Soustřeďte se především na dodržování těchto základních bodů:

  • Pitný režim
  • Konzumace zeleniny

Tyto body si rozvedeme konkrétněji. Pitný režim je pro váš organismus klíčový v jakémkoliv období života, ale při bílkovinné dietě hraje ještě větší roli. Měli byste vypít 2-3 litry neperlivé čisté vody, případně doplněné o zelený čaj bez cukru. Pokud holdujete kávě, smíte si dopřát maximálně dva hrníčky čisté černé zrnkové kávy. Na mléko i cukr bohužel musíte zapomenout. Zakázané jsou také všechny slazené nápoje včetně džusů.

Při ketodietě je klíčová konzumace čerstvé zeleniny. Přes den byste jí měli sníst 300-500 gramů. Možná se to zdá hodně, ale ve výsledku stačí, abyste si dali 5 menších kusů zeleniny během dne a máte splněno. Ne všechna zelenina je ale povolená. Pro každou fázi je vhodná zelenina jiná, klíčový je především obsah cukru v ní. Je ideální především jako svačina nebo jako příloha k hlavním jídlům během dne.

Odstup mezi jednotlivými jídly by neměl přesáhnout 3-4 hodiny. Chcete se vyhnout situaci, kdy by vaše tělo mělo hlad nebo náhlý nedostatek energie. První jídlo byste měli sníst do půl hodiny po probuzení, poslední jídlo pak maximálně dvě hodiny před spaním. Pamatujte také na to, že proteinová dieta pro muže je jiná než pro ženy. Musíte jíst jiné množství jídla a také různé potraviny. Každé tělo totiž funguje jinak a u mužů a žen jsou rozdíly ještě větší.

Čeho se vyvarovat?

Už víte, jak postupovat, aby vaše dieta byla úspěšná. Pravidel je dost a je nutné je dodržovat poctivě. Ještě ale nekončíme. Shrňme si několik bodů, kterých bychom se naopak měli vyvarovat, protože mohou naše úsilí zmařit:

  • Ketodieta je velice citlivá na energetický příjem potravin a zvlášť pak na obsah sacharidů. Jedno jediné pivo nebo obyčejný rohlík mohou celé úsilí zmařit a nastartování ketózy pak může trvat další 2-3 dny.
  • Zapomenout musíte na sladkosti, cukrovinky, chipsy, limonády, pečivo, uzeniny, lahůdky, lihoviny.
  • V některých fázích diety však nejsou povoleny ani mléčné výrobky, ovoce, brambory, rýže, nebo určité druhy zeleniny.

Jaké jsou jednotlivé fáze?

Nyní se už dostáváme k jednotlivým fázím diety. Je jich hned několik a každá je specifická i jinak náročná. Předtím, než s dietou začnete, seznamte se se všemi částmi, ať víte, co přesně vás čeká.

První fáze se týká váhové redukce. Je to tzv. nejpřísnější fáze, kdy je nutné tělo nastartovat do stavu ketózy. Jídelníček se skládá z čistě proteinových jídle a dovolené zeleniny. Díky tomuto postupu se v organismu navodí stav ketózy a tělo začne čerpat z vlastních tukových zásob. K tomu dojde asi po 2-3 dnech od začátku diety. První měřitelné výsledky se dostaví po 5-7 dnech. První fázi doprovází nejvýraznější úbytek hmotnosti, ale také pocit sytosti, dobrá nálada a více energie. Mezi povolené druhy zeleniny v této fázi patří například brokolice, květák, cuketa, ředkvičky, okurka, špenát, zelí, houby, lilek, salát, česnek i všechny bylinky.

Ve druhé fázi dochází k tzv. stabilizaci, tedy postupnému začleňování sacharidů a tuků do jídelníčku. Neuspěchat tuto fázi je naprosto klíčové pro dlouhodobou úspěšnost diety. Tělo se musí naučit sacharidy a tuky využívat, a ne je ukládat. Povolená zelenina v této fázi se rozšiřuje i o papriku, pórek, rajče nebo avokádo. S postupem času zvyšujeme poměr sacharidů a tuků ve stravě a dochází k tzv. fixaci. Tato fáze by měla trvat několik dní a klidně i týdnů. Postupně přidávejte další druhy zeleniny jako je mrkev, hrášek, kukuřice, červená řepa a další a jednotlivá jídla nahrazujte „normálními pokrmy“. Postup by ale měl být velmi opatrný.

Vyhněte se nejčastějším chybám

Během diety se často stane, že lidé udělají následující chyby. Je to vinou nedostatečné znalosti a možná i lenosti a nedostatku vytrvalosti. Vy se jimi však nechte poučit a těmto chybám se vyhněte:

  • zavedení pečiva nebo alkoholu (stylem jeden rohlík/sklenice vína nemůže uškodit)
  • nedostatek omega kyselin
  • nedodržení příjmu potravin (jezte, i když necítíte hlad)
  • přislazování cukrem, medem nebo stévií
  • rychlý návrat ke špatným návykům

Řada lidí je také neochotná investovat do kvalitních potravin, které jsou pro jejich tělo prospěšné. Proteinová dieta levně je možná, ale připravte se, že za kvalitu se platí. A pokud chcete jíst a žít zdravě, něco vás to stát bude.

Jak po dietě?

Cílem diety není pouze okamžitá redukce váhy, ale také možnost adaptovat se na nový životní styl a některé změny zavést do svého života natrvalo. Pokud nejste ochotni takovou změnu podstoupit, pak jen plýtváte časem. Dieta vás naučí obecná pravidla zdravého stravování, které lze aplikovat po zbytek svého života a s hmotností již nikdy bojovat nebudete muset. Chuť se změnit ale musí především vycházet od vás samotných a musíte vědět, proč to děláte. Nikdo vás nebude kontrolovat, zdravý životní styl je vaší zodpovědností. Odměnou vám ale bude nejen životní pohoda, ale také pevní zdraví a dobrý pocit ze svého vlastního těla.

Líbil se vám článek? Ohodnoťte ho, budeme rádi.