Hlavní obsah

Policejní stanici zamořily blechy. Hmyz je čím dál odolnější vůči insekticidům

Komisariát v 19. městském obvodě v Paříži je uzavřený kvůli blechám. Policisté z obvodu mezitím pokračují v práci na policejních stanicích v sousedských čtvrtích.Video: Esther Beshirová

 

Reklama

Policejní stanice na severovýchodě Paříže musela být v neděli evakuována kvůli invazi blech, informovala francouzská média s odvoláním na svaz policejních odborů. Ten požaduje, aby budova prošla kompletní dezinsekcí. Ta by měla trvat nejméně 48 hodin, napsal zpravodajský server 20 Minutes.

Článek

Uzavření stanice až do odvolání oznámila Aliance policejních odborů ve svém prohlášení na internetu. Vysvětluje v něm, že zaměstnanci stanice už několik dní trpí kvůli invazi blech, které vytváří nepřijatelné pracovní podmínky. Upozorňuje také na další možné šíření parazitů do domácností.

Hlavní zástupce policejních odborů Emmanuel Cravello serveru France Bleu řekl, že hmyz komisariát v 19. pařížském obvodu zamořil asi před třemi týdny a přes několik zásahů se minulý čtvrtek situace vyostřila. Několik policistů tak kvůli kousancům muselo vyhledat lékaře. „Potíž je také v tom, že někteří přinesli blechy domů a ty pokousaly jejich děti. Už to tak dál nejde,“ dodal.

Pařížské televizní stanici BFM dále Cravello sdělil, že se komisariát v 19. městském obvodě s takovou situací nepotýká poprvé. „Některé z osob, které přivedeme na stanici, bohužel mohou takové parazity šířit. A navíc neexistují jednotná pravidla pro hubení a deratizaci blech. Několik týdnů, takřka měsíc, pak trvá, než se rozhodne, zda se komisariát uzavře.”

Stejného názoru je i regionální odborový tajemník v Paříži Yvan Assioma, který americké stanici CNN řekl, že blechy na stanici pravděpodobně zanesli lidé, kteří přišli na výslech nebo byli vzati do vazby. Stanice sice byla už před týdnem dezinfikovaná, ale to podle něj bylo „téměř k ničemu”. Stejnou stanici museli policisté kvůli blechám opustit již v roce 2017.

Deník Le Figaro upozornil, že výskyt blech je ve Francii čím dál tím častější, a to zejména v Paříži, kde jejich počet narostl o 160 % jen za dobu jednoho roku. Blechy jsou navíc odolné vůči většině insekticidů. Jedna z posledních situací s přemnožením blech nastala ve vězení ve východofrancouzském městě Colmar v říjnu 2018. Tehdy vedení dočasně přestěhovalo 60 vězňů téměř na měsíc. Podle odborů šlo o důsledek netolerovatelných podmínek zadržování ve vazbě a při práci s nedostatečnou hygienou.

Aktuální případ s policejní stanicí v Paříži se dostal až ke francouzskému ministrovi vnitra Christophu Castanerovi, který se podle stanice France Bleu měl včera setkat s ředitelem policejních odborů, aby spolu projednali klíčové faktory, které mají vliv na psychosociální zdraví v prostředí policejních složek.

Reklama

Doporučované