Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Švýcaři už nejsou týmem jednoho turnaje. "Stříbrná" generace chce znovu útočit na medaile

Když před šesti lety zakončili Švýcaři fantastickou cestu světovým šampionátem až ve finále, byl to pro hokejový svět šok. Loni v Dánsku to tým s bílým křížem na prsou dokázal zopakovat, a tentokrát už se divil málokdo. Reprezentanti alpské země se v poslední dekádě vypracovali z průměru až do širší skupiny medailových favoritů a v této roli vyráží do Bratislavy. I proto, že talentovaný kouč Patrick Fischer má v sestavě hned čtrnáct stříbrných medailistů z Kodaně.

Švýcarští hokejisté
zdroj: ČTK/AP/ autor: Petr David Josek

Na minulém mistrovství světa to přitom dlouho na žádný velký průlom nevypadalo. Švýcaři ze tří zápasů se zbývajícími postupujícími získali jediný bod (proti Česku), v alpském derby s Rakušany odvraceli blamáž až v prodloužení a o jejich postupu do čtvrtfinále na úkor Slovenska rozhodla zejména vydřená výhra 2:0 ve vzájemném zápase.

Ovšem přišly vyřazovací boje a s nimi jiné Švýcarsko. Vítězové skupiny B Finové po tříbrankovém direktu v polovině druhé třetiny odjeli z ledu se sklopenými hlavami. V semifinále pochytal Leonardo Genoni 43 střel Kanaďanů a také McDavid a spol. skončili bez medaile. A v souboji o zlato proti nadupanému švédskému výběru eisgenossen dvakrát vedli a po velké bitvě padli až v penaltové loterii.

Švýcarská radost
zdroj: Reuters autor: GRIGORY DUKOR

Úspěch týmu většinou začíná u výkonu brankáře a ani u Švýcarska to není výjimka. Zkušená dvojice Genoni – Reto Berra je zárukou spolehlivosti, a havířovský rodák Robert Mayer tak pravděpodobně prosedí celý turnaj v roli trojky na tribuně.

Vybrat největší hvězdu Fischerova výběru není vůbec složité. Roman Josi je dokonalým symbolem vzestupu švýcarského hokeje, když nechyběl u žádného z úspěchů posledních let a v roce 2013 byl vyhlášen nejlepším hráčem MS. V NHL to dotáhl až na kapitána Nashville Predators, kde je důležitou součástí jedné z nejlepších defenzivních sestav elitní soutěže. A navíc, v osmadvaceti je v nejlepším věku.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

V Predators působí i další obránce Yannick Weber, ve výběru nechybí zkušený veterán Raphael Diaz, Joël Genazzi z Lausanne a velká pozornost bude upřena na osmnáctiletého talenta Bielu Janise Mosera.

Na soupisce mají Švýcaři dohromady jen čtyři hráče NHL, pro Fischerovy svěřence to ale není nijaká zásadní nevýhoda. Tým je z větší části sehraný z průběhu sezony a domácí NLA je top evropskou soutěží, stylem asi nejbližší NHL. Útok by tak měl být hodně nebezpečný i bez Nino Niederreitera, který letos s Carolinou úspěšné válčí o Stanley Cup.

Tři švýcarští hráči, které sledovat:

Nico Hischier (20 let, centr, New Jersey) - Jednička předloňského draftu odehrála už dvě celé sezony v New Jersey, kde si ve 151 zápasech připsala 99 kanadských bodů. V seniorské reprezentaci debutoval šikovný centr až letos v přípravě proti Francii, které ve dvou zápasech nastřílel čtyři góly.

Janis Moser (18 let, obránce, Biel) - Pro mnohé odborníky nový Roman Josi. V osmnácti letech je pevným článkem sestavy Bielu, na přelomu roku pomohl švýcarské dvacítce k nečekané semifinálové účasti na MS a na šampionátu má poslední možnost ukázat se zámořským skautům před červnovým draftem.

Philipp Kurashev (19 let, centr, Quebec) - Odchovanec Bernu má za sebou tři kompletní sezony v kanadké juniorce, kde v dresu Quebec Remparts sbírá v průměru bod na zápas. Na posledním šampionátu dvacítek se blýskl šesti brankami v sedmi zápasech. Zámořská práva na něj vlastní Chicago, kde by mohl brzy patřit k důležitým prospektům při potřebné generační obměně týmu.

Ze zámoří by ale ještě jedna velká posila dorazit mohla, v sérii mezi San Jose a Coloradem proti sobě stojí nejproduktivnější Švýcar v základní části NHL Timo Meier a Sven Andrighetto v dresu Avalanche. Oba mají stříbro z Kodaně a poražený ze sedmého zápasu hraného v noci na čtvrtek by mohl do Bratislavy dorazit.

I bez toho ale bude v útoku země helvétského kříže co sledovat. Někdejší velký příslib Kevin Fiala bude ve 22 letech startovat už na svém čtvrtém šampionátu, naopak premiéra čeká na jedničku předloňského draftu Nico Hischiera. Přes nižší AHL zkouší mezi hokejovou smetánku proniknout objev předloňského MS Vincent Praplan. A devatenáctiletý Philipp Kurashev by mohl být jeden z těch, kdo v blízké budoucnosti omladí sestavu Chicaga.

Švýcarský kapitán Andres Ambühl
zdroj: Reuters

Z "Evropanů" nechybí skvělé duo z mistrovského Bernu Gaëtan Haas – Simon Moser ani nestárnoucí Andres Ambühl. Pětatřicetiletý kapitán Davosu loni u stříbrné radosti nebyl, teď se ale chystá už na svůj 15. šampionát, čtyřikrát navíc reprezentoval na olympiádě. Až při posledním zužování soupisky vypadl další velezkušený, Dennis Holenstein z Curychu.

Eisgenossen odstartují turnaj proti nováčkovi z Itálie, utkání proti favorizovaným Švédům a sborné je čekají až druhý víkend a základní skupinu zakončí proti českému výběru. Švýcaři rozhodně nedisponují takovými hvězdnými jmény jako Rusko, tre kronor nebo Kanada, progresivní koučink Fischera, agresivní, ale disciplinovaný herní projev a dobrá taktická připravenost z nich dělá potenciálně nebezpečného soupeře pro kohokoliv. A další placka na švýcarském krku už by teď nešokovala vůbec nikoho.

Nominace hokejistů Švýcarska na mistrovství světa v Košicích a Bratislavě (10.-26. května):

brankáři: Reto Berra (Fribourg), Leonardo Genoni (Bern), Robert Mayer (Ženeva)

obránci: Lukas Frick, Joël Genazzi (oba Lausanne), Roman Josi, Yannick Weber (oba Nashville), Raphael Diaz (Zug), Michael Fora (Ambri-Piotta), Romain Loeffel (Lugano), Janis Moser (Biel)

útočníci: Gaëtan Haas, Simon Moser, Tristan Scherwey (všichni Bern), Alessio Bertaggia, Grégory Hofmann (oba Lugano), Andres Ambühl (Davos), Christoph Bertschy (Lausanne), Lino Martschini (Zug), Damien Riat (Biel), Noah Rod (Ženeva), Kevin Fiala (Minnesota), Nico Hischier (New Jersey), Philipp Kurashev (Québec Remparts/QMJHL), Vincent Praplan (Springfield/AHL).

Zdroj
ČT sport, ČTK, iihf.com, eliteprospects.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články