V rámci projektu EDISON navštívili hotelovou školu čtyři zahraniční studenti

edisonHotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí je partnerskou školou mezinárodního projektu Edison, který spojuje mladé lidi odlišných národností a kultur.

Od 25. 2. – 1. 3. 2019 hostila 4 zahraniční stážisty, dívku z Číny, chlapce z Indonésie, dívku z Ukrajiny a chlapce z Gruzie. Komunikace probíhala v anglickém jazyce. Ubytování jim bylo poskytnuto na internátu při škole.

Žákům naší školy prezentovali své země v hodinách cizích jazyků i hodinách odborných. S žáky, kteří jsou ubytovaní na internátu, trávili volný čas odpoledne, např. společným vařením v kuchyňce nebo hraním basketbalu a fotbalu v tělocvičně. Místní žáci je zase provedli po Velkém Meziříčí.

Jejich prezentace umožnily žákům seznámit se blíže s kulturou jejich země. Mnoho žáků má zábrany komunikovat v anglickém jazyce právě kvůli tomu, že ve svém životě nemá mnoho příležitostí se s cizinci setkat. Každoročně právě během týdne projektu Edison takovou příležitost dostávají. Většina žáků naší školy se se zájmem do prezentací zapojila a kladla otázky, které je zajímaly. Součástí projektu je i tzv. Global Village, globální vesnice, kde žáci mimo jiné měli možnost vidět gruzínské písmo, tradiční čínský oděv, vyzkoušet si kaligrafii – umění krasopisu nebo ochutnat sušené maso či nudle z Indonésie. Naši žáci si připravili prezentaci o molekulární kuchyni, aktivity o českých památkách a dědictví UNESCO. Zahraniční studenti si vyzkoušeli zdobení perníčků a ochutnali tradičních české potraviny, např. hořčice, křen, sýr Romadúr, vlašský salát, kysané zelí, hašlerky.

Stážisté, kteří tento rok naši školu navštívili, byli přátelští a ochotně s žáky komunikovali. Byl to jejich poslední týden v České republice a moc se jim na naší škole a ve Velkém Meziříčí líbilo. Také žákům Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel se projekt líbil, přinesl oživení výuky a motivoval je k učení jazyků.

Mgr. Mira Hladká

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.