V širší sedmadvacetičlenné nominaci hokejistů Ruska na mistrovství světa na Slovensku je 15 posil z NHL a 12 olympijských vítězů z Pchjongčchangu. V hvězdném útoku sborné, která bude v pondělí třetím soupeřem české reprezentace v základní skupině B v Bratislavě, má kouč Ilja Vorobjov i letošního nejlepšího střelce NHL Alexandra Ovečkina z Washingtonu a vítěze Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče zámořské soutěže Nikitu Kučerova z Tampy Bay.

Němečtí hokejisté - Ilustrační foto
Tři posily z NHL a jedenáct olympijských medailistů. Německo oznámilo nominaci

Oproti finální přípravě rozšířil tým obránce Vladislav Gavrikov z Columbusu, který odešel do týmu Blue Jackets až po vyřazení Petrohradu v boji o Gagarinův pohár. Loňský olympijský šampion odehrál jen poslední dva zápasy neúspěšné série 2. kola play off proti Bostonu.

Třináctý turnaj pro Ovečkina

Tým opustili po Carlson Hockey Games ve Stockholmu a v Brně obránce Ilja Ljubuškin z Arizony a útočníci Alexandr Kadějkin z Ufy a Ilja Michejev z Omsku, který podepsal v minulých dnech nováčkovský kontrakt s Torontem. Vorobjov bere do Bratislavy o dva hráče víc, než může zařadit na soupisku.

Michal Moravčík
Reprezentační obránce Moravčík: Nominace si cením, byly to docela nervy

Nejlepší střelec NHL Ovečkin se na mistrovství světa představí už po třinácté a ve sbírce má vedle tří zlatých medailí (2008, 2012 a 2014) i dvě stříbra a tři bronzy. S 51 brankami z 81 utkání získal už poosmé Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL a překonal rekord Bobbyho Hulla. Loni dosáhl s Washingtonem poprvé na Stanleyův pohár.

Pětadvacetiletý Kučerov ovládl produktivitu základní části NHL se 128 body za 41 branek a 87 asistencí z 82 zápasů. Bylo to nejvíce od sezony 1995/96, kdy produktivitě kraloval Mario Lemieux z Pittsburghu se 161 body (69+92) ze 70 utkání před spoluhráčem Jaromírem Jágrem (149 bodů za 62+87 z 82 duelů). Kučerov dosud reprezentoval Rusko jen na Světovém poháru v roce 2016 v Torontu a na MS před dvěma roky, kdy získal bronz.

Další hvězda Jevgenij Malkin z Pittsburghu získal tři prsteny za triumf v play off NHL a je mistrem světa z let 2012 a 2014. Kapitán Ilja Kovalčuk z Los Angeles byl u triumfu loni v Pchjongčchangu a zlato si převezl ze světových šampionátů v letech 2008 a 2009.

Michael Frolík v dresu českého národního týmu
Snad nás podpoří i Slováci, když zrovna nepůjde o derby, doufá Frolík

V Pchjongčchangu byli také brankář Ilja Sorokin s obráncem Nikitou Něstěrovem a Sergejem Andronovem, Michailem Grigorenkem, Kirillem Kaprizovem a Ivanem Těleginem z CSKA Moskva, další zadáci Arťom Zub z Petrohradu, Bogdan Kiselevič z Winnipegu a z ofenzivy ještě Alexandr Barabanov z Petrohradu a Nikita Gusev z Vegas.

Na soupisce jsou i debutanti

Mistrem světa z let 2012 a 2014 je útočník Jevgenij Kuzněcov, který loni při cestě Washingtonu za Stanleyovým pohárem ovládl produktivitu play off. Titul z roku 2014 mají gólman Andrej Vasilevskij z Tampy Bay, obránce Dmitrij Orlov z Washingotnu a útočníci Sergej Plotnikov z Petrohradu, Arťom Anisimov z Chicaga a Jevgenij Dadonov z Floridy. Orlov také získal loni Stanleyův pohár.

Premiéru na velké mezinárodní akci si mohou odbýt brankář Alexandr Georgijev z New York Rangers a obránci Arťom Blažijevskij z CSKA Moskva, Alexandr Jelesin z Jaroslavle a Michail Sergačov z Tampy Bay. Vedle nich čeká na první medaili už jen obránce Dinar Chafizullin z Petrohradu, který se představil na loňském MS v Dánsku, kde sborná skončila šestá. Obránce Nikita Zajcev z Toronta má alespoň bronz ze šampionátu v roce 2016.

Carlson Hockey Games v brněnské DRFG aréně mezi Českem v červeném a Ruskem.
Otazníky před hokejovým MS: Přijedou hvězdy? A kdo bude chytat?

Sedm z 12 hráčů z KHL je z mistrovského CSKA Moskva, další čtyři z Petrohradu a jediným zástupcem jiného klubu je Jelesin z Jaroslavle. V Petrohradu strávil sezonu také Gusev, který odešel do Vegas, za které však neodehrál žádný zápas.

Do turnaje vstoupí Rusko v pátek v 16:15 proti Norsku a v neděli jej čeká Rakousko. Po pondělním duelu s Českou republikou ještě narazí na Itálii, Lotyšsko, Švýcarsko a Švédsko.

Širší nominace hokejistů Ruska na mistrovství světa v Bratislavě a Košicích (10.-26. května):
Brankáři: Ilja Sorokin (CSKA Moskva), Alexandr Georgijev (New York Rangers/NHL), Andrej Vasilevskij (Tampa Bay/NHL)

Obránci: Arťom Blažijevskij, Nikita Něstěrov (oba CSKA Moskva), Dinar Chafizullin, Arťom Zub (oba Petrohrad), Alexander Jelesin (Jaroslavl), Vladislav Gavrikov (Columbus/NHL), Bogdan Kiselevič (Winnipeg/NHL), Dmitrij Orlov (Washington/NHL), Michail Sergačov (Tampa Bay/NHL), Nikita Zajcev (Toronto/NHL)

Útočníci: Sergej Andronov, Michail Grigorenko, Kirill Kaprizov, Ivan Tělegin (všichni CSKA Moskva), Alexandr Barabanov, Sergej Plotnikov (oba Petrohrad), Jevgenij Kuzněcov, Alexandr Ovečkin (oba Washington/NHL), Arťom Anisimov (Chicago/NHL), Jevgenij Dadonov (Florida/NHL), Nikita Gusev (Vegas/NHL), Ilja Kovalčuk (Los Angeles/NHL), Nikita Kučerov (Tampa Bay/NHL), Jevgenij Malkin (Pittsburgh/NHL).

Michal Řepík.
Přijela spousta hráčů z NHL. O to víc si nominace cením, hlásí Řepík