PREVIEW: Bez vrchního chytače, zato s legendou. Pokusí se Norové o senzaci?

Foto: iihf.com

8. května 2019, 17:45

David Jahoda

Na scéně elitního mistrovství světa jsou Norové už poměrně zavedenou značkou, hrají ho pravidelně od roku 2006. Posledních šest let ale vyplňovali jen šedou zónu. Příliš se nebáli o sestup, jenže ani se nepodívali do vyřazovací fáze. Kousne bílý medvěd konečně?

Na Bratislavu mají Norové dobré vzpomínky. Před osmi lety zvládli košickou cestu základní a tehdejší osmifinálovou skupinou a v hlavním městě Slovenska si zahráli čtvrtfinále proti pozdějším mistrům světa z Finska. Tažení mezi osm nejlepších zopakovali i o rok později, kdy se o pořádání světového šampionátu podělilo Finsko se Švédskem, kdy jim nedovolil senzační průnik do semifinále znovu tým, který se poté radoval z titulu – ruská sborná.

Je pravda, že v minulém roce se norský národní tým dostal do čtvrtfinále olympijského turnaje v Jižní Koreji, kde se opět potkal s výběrem Ruska, v tomto případě startujícím pod neutrální vlajkou. Na mistrovství světa ale na čtvrtfinále čeká Norsko už dlouho...

V současném týmu kouče Pettera Thoresena, který vede norskou reprezentaci třetím rokem, se ukáže hned šest hráčů, kteří minulý šampionát pod Tatrami pamatují – obránci Alexander Bonsaksen s Jonasem Holøsem, kapitán Norska z posledních dvou mistrovství, a útočníci Kristian Forsberg, Tommy Kristiansen, Mathis Olimb a Andreas Martinsen.

Nejspíš bez kouzelného mrňouse 

Právě poslední jmenovaný je jedním ze dvou norských hráčů, kteří aktuálně působí v NHL. Osmadvacetiletý Martinsen patří Chicagu, ovšem že by byl nepostradatelným článkem Blackhawks, to se říct nedá. V uplynulé sezoně odehrál za Jestřáby 24 utkání s bilancí jednoho gólu a čtyř asistencí, jinak působil na farmě v Rockfordu (38 Z/3+8). V nejlepší lize světa si zahrál v předešlých dvou sezonách i za Colorado a Montréal.

Druhého hráče z NHL asi všichni tušíte – Mats Zuccarello. Maličký šikula v noci z úterý na středu sice skóroval v sedmém duelu semifinále Západní konference proti St. Louis Blues, nakonec ale smutnil. Přijede do Bratislavy? Těžko říct, ale spíš ne. V sezoně ho provázela zranění kvůli kterým stihl v základní části odehrát jen 48 zápasů, navíc nemá na příští sezonu kontrakt.

Norové se tak s největší pravděpodobností budou muset bez své největší hvězdy obejít. V jejich nominaci figuruje 11 hráčů z nejvyšší domácí soutěže, osm hráčů působí ve Švédsku, dva ve Finsku a po jednom v Německu, EBEL, Švýcarsku a NHL/AHL.

Osobnost týmu – Patrick Thoresen

Dvojnásobný vítěz Gagarinova poháru, který si v minulosti zahrál v NHL (za Edmonton a Philadelphii) je jednou z největších postav norského hokeje a i ve svých 35 letech bude patřit k oporám norského mančaftu. Syn hlavního trenéra nastupoval v posledních dvou sezonách výhradně za tým z domácí soutěže Storhamar. V uplynulém ročníku zapsal v 45 zápasech 65 bodů (!) a byl třetím nejproduktivnějším hráčem základní části. Dalších 16 bodů přidal ve 13 duelech play off. S týmem, kterému dělá kapitána, došel až do finále, tam ale v poměru 2:4 na zápasy nestačil na Frisk Asker. V Bratislavě to pro něj bude už osmé mistrovství světa na elitní úrovni. Poslední dva světové šampionáty ovšem vynechal.

Foto: rbnett.no

Pohled hokej.cz

Brankáři: Norové poprvé od roku 2011 nebudou moci počítat se službami velezkušeného Larse Haugena. Gólman, který rakouskému Klagenfurtu pomohl vynikajícími výkony k triumfu v EBEL, se po dlouhé sezoně chce věnovat rodině. Proto se omluvil. "NE" však národnímu týmu do budoucna neřekl. Role jedničky tak připadne 24letému Henriku Haukelandovi, který si atmosféru světového šampionátu osahal už dvakrát. Vloni odchytal pět zápasů, předloni dva. V uplynulém ročníku chytal ve Finsku za Turku, od příští sezony bude oblékat dres jiného finského celku – Kookoo. Haukelanda doplní Jonas Arntzen (v nominaci na MS poprvé) a Henrik Holm (v nominaci byl už vloni, ale nechytal).

Obránci: Holøs, Bonsaksen či Nørstebø. Pokud jste v minulých letech pozorně sledovali mistrovství světa, tato jména jistojistě neslyšíte poprvé. Takový Jonas Holøs se svých 31 letech těší už na své 14. mistrovství světa v kariéře! Pro Bonsaksena to bude 10. šampionát. Společně s Espelandem jsou jedinými třicátníky obranných řad Norska, jinak trenér Thoresen povolal mladíky. Třeba Bull a Kåsastul (oba 22 let) jsou v nominaci na MS poprvé. Druhý jmenovaný z této dvojice je jediným zástupcem celku Frisk Asker, letošního norského mistra.

Útočníci: V útoku bude Petter Thoresen sázet na ověřené hráče. Každý z 14 nominovaných forvardů už má se světovým šampionátem nějakou zkušenost. Nejstarším členem nejen útočné linie, ale taky celého mužstva bude jeho syn Patrick, víc než třicet let pak má dalších pět hráčů. Služebně nejstarším útočníkem je Kristian Forsberg, pro kterého to bude 13. mistrovství světa, Mathis Olimb a Martin Røymark si zahrají na 12. šampionátu. Zkušenost z pouze jednoho MS mají na svém kontě bývalý sparťan Alexander Reichenberg, v současnosti hráč švédského Färjestadu, a Tobias Lindström. Právě jeho bude zajímavé sledovat (viz níže). 

Ostatní: Norský tým je až na pár výjimek velmi zkušený, nehrozí, že by se jeho hráčům měli z atmosféry MS podlomit kolena. Nemělo by to hrozit ani u gólmana Haukelanda, který bude poprvé v reprezentačním dresu plnit roli jedničky. V tomhle problém nebude, jenže sami víte, jak Norové v podobném složení dopadli na posledních šampionátech. Jejich výkony nenadchly, ani neurazily. Hrozbu sestupu si vždycky pohlídali, ale taky dost z dálky hleděli na čtvrtfinále. Na úvod turnaje má norský celek ze všech týmů "druhého sledu" skupiny B nejtěžší los. Pokud by se jim proti Rusku, Češku, Švédsku nebo Švýcarsku podařilo urvat nějaký ten bod, pak mohou dál snít o účasti mezi nejlepšími osmi, jinak ne. Pro oslnivý úspěch Norska na MS nemluví ani výsledky z přípravy. Dvě prohry s Finskem a taky Švédskem asi nepřekvapí, ve dvou duelech s Dánskem ale vytěžili Norové jen dva body, Slovensku v generálce pak podlehli 2:3 po nájezdech. 

Nominace na MS

Brankáři: 
Jonas Arntzen (Leksand, Švédsko), Henrik Haukeland (Turku, Finsko, Henrik Holm (Stavanger, Norsko).

Obránci:
Alexander Bonsaksen (KooKoo, Finsko), Christian Bull (Storhamar, Norsko), Stefan Espeland (Vålerenga, Norsko), Jonas Holøs (Fribourg, Švýcarsko), Johannes Johannesen (Stavanger, Norsko), Christian Kåsastul (Frisk Asker, Norsko), Elend Lesund (Mora, Švédsko), Mattias Nørstebø (Frölunda, Švédsko).

Útočníci:
Kristian Forsberg (Stavanger, Norsko), Michael Haga (Mora, Švédsko), Tommy Kristiansen (Sparta Sarpsborg, Norsko), Tobias Lindström (Vålerenga, Norsko), Andreas Martinsen (Chicago Blackhawks, NHL), Sondre Olden (Vídeň Capitals, EBEL), Mathis Olimb (Skellefteå, Švédsko), Mats Rosseli Olsen (Frölunda, Švédsko), Thomas Valkvæ Olsen (Leksand, Švédsko), Alexander Reichenberg (Färjestad, Švédsko), Niklas Roest (Sparta Sarpsborg, Norsko), Martin Røymark (Vålerenga, Norsko), Patrick Thoresen (Storhamar, Norsko), Mathias Trettenes (Krefeld Penguines, Německo). 

Koho sledovat?

Během MS určitě hoďte oko po Tobiasi Lindströmovi. Jednatřicetiletý útočník je rodákem ze švédskoho Stockholmu, v juniorském věku dokonce Tre Kronor reprezentoval. Pak ale začal nastupovat v Norsku a vloni si za něj poprvé zahrál i na světovém šampionátu. Tam byl společně s Mathisem Olimbem nejproduktivnějším norským hráče (oba 1+3). Nyní má za sebou životní sezonu. Za Vålerengu, jejíž dres obléká už sedm let, ve 48 zápasech základní části zaznamenal 78 bodů (44+34). V produktivitě soutěže byl lepší už jen jeho spoluhráč Rasmus Ahlholm (81 bodů). Bodování play off pak dokonce s 18 body vyhrál, a to navzdory tomu, že jeho tým vypadl v semifinále a on odehrál jen 10 zápasů. 

Foto: vartoslo.no

Přípravné zápasy

Švédsko 2:0 Norsko
Švédsko 5:1 Norsko
Finsko 3:1 Norsko
Finsko 7:0 Norsko
Nosko 0:1 Dánsko
Norsko 4:3p. Dánsko
Slovensko 3:2sn. Norsko

Chronologická umístění na předchozích MS

2012 – 8. místo
2013 – 10. místo
2014 – 12. místo
2015 – 11 místo
2016 – 10. místo
2017 – 11. místo
2018 – 13. místo

Rozpis zápasů na MS

10. května: Rusko – Norsko
11. května: Norsko – Česko
13. května: Norsko – Švédsko
15. května: Švýcarsko – Norsko
17. května: Rakousko – Norsko
18. května: Itálie – Norsko
21. května: Norsko – Lotyšsko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz