Pijavice lékařská je farmaceutická bio minitovárna

0
4768
pijavice_lekarska
Foto: Pixabay.com

Přikládání pijavice lékařské je účinnou terapií pro detoxikaci lidského organismu. Uplatní se ale i při léčbě nemocí. Pijavice lékařská, někdy také pijavka lékařská, současně se sáním krve totiž vylučuje do těla člověka mnoho aktivních látek.  I proto bývá považována za „farmaceutickou bio minitovárnu“.   

Pijavici lékařskou [Hirudo medicinalis] lidé používali již tisíce let před Kristem. Znali ji egyptští faraóni. Jejím prostřednictvím léčili lékaři jako Hippokrates, Galenos a Avicenna. Pijavice lidé hojně využívali i ve středověku. Ranhojiči je [stejně jako dnes] přikládali na postižená místa nebo rány.

Lidé už tehdy věděli, že sliny pijavic lékařských obsahují aktivní látky, které odbourávají sraženiny v krvi, ale i pomáhají při cévních chorobách nebo žaludečních potížích. Avšak pijavice byly užívány i k léčbě bolesti hlavy či horečky. Dokonce i k léčbě neplodnosti. Nebo jako prostředek k hubnutí.

Co je hirudoterapie

 „Hirudoterapie je metoda léčby přikládáním pijavice lékařské na nemocné místo. Využívá se při léčbě artróz, artritid a vertebrogenního bolestivého syndromu,“ uvedla pro ZdraveZpravy.cz specialistka na hirudoterapii a poradkyně v oblasti východních praktik Ivana Tyllerová.

Ivana Tyllerová: Přikládání pijavice lékařské není složitá operace

Tím ale podle ní možnosti využití pijavic nekončí. V roce 1980 bylo zjištěno plastickými chirurgy, že v transplantační chirurgii mohou pijavice výrazně snížit venózní kongesci [hromadění krve v orgánu]. Pijavice se ale používají i v kosmetice, po mikrochirurgickém zákroku pro obnovení blokovaných či zablokovaných krevních cév. Anebo i k ošetření zvířat.

 „Pijavicemi se léčí spousta zdravotních potíží. Psychosomatické, gynekologické, kloubní a svalové potíže. Výjimkou není ani péče o obličej,“ říká Ivana Tyllerová.

Nejdůležitější látkou ve slinách pijavice je hirudin, tzv. přírodní antikoagulancium. Tedy látka rozpouštějící koagula v krvi. Kromě hirudinu sliny ale obsahují i antibiotické látky podporující metabolismus.

V Německu je pijavice lékařská na pojišťovnu

Hirudoterapie tak pomáhá při léčbě onemocněních srdce, bronchitidy, astmatu, cirhózy, zácpy, hemoroidů, onemocnění očí, uší, hrdla a nosu. Uplatnění nachází i v lékařských oborech jako je chirurgie, gynekologie, neurologie, oftalmologie, traumatologie, urologie, dermatologie, kardiologie, gastroenterologie.

Ivana Tyllerová upřesňuje, že pomoc pijavic využívají jak lidé bez potíží, tak nemocní lidé, kteří u pijavic často hledají alternativu či doplněk k moderní léčbě.

V České republice se hirudoterapie provádí v soukromých klinikách a salónech.  Důvod je, že náklady na léčbu pijavicí nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Oproti tomu například v sousedním Německu byla hirudoterapie schválena jako léčivo. Je hrazena zdravotním pojištěním pacienta a je využívána ve zdravotnických zařízeních jako běžná léčebná metoda.

Jak se chová pijavice

V minulosti byly pijavice chovány na farmách v obyčejných rybnících nebo venkovních jámách. Dnes se chovají na speciálních biofarmách s přísným dozorem na hygienu. Zvířata určená k léčebným účelům, musí být zdravá, protože přicházejí do přímého kontaktu s krví člověka.

I proto žijí pijavice lékařské v uměle vytvořených podmínkách déle než rok a půl svého života. Rok trvá, než se nová pijavička vylíhne a doroste do požadované velikosti.

Po roce života na farmě vykrmeni speciální krevní směsí [opět zdravotně nezávadnou] jsou ještě 8 měsíců v tzv. karanténě, aby byla zaručena jejich zdravotní nezávadnost. Teprve potom jsou dodávány k terapeutům.

Co je pijavice lékařská

Pijavice lékařská se řadí do třídy opaskovci [Clitellata], podtřídy pijavice, pijavky [Hirudinea] a řádu čelisťovky [Gnathobdellida]. To jsou živočichové žijící ve sladké i slané vodě, ale i na souši. Pijavice se živí sáním krve od sladkovodních, mořských i suchozemských obratlovců, nebo jsou i dravé. Mají sací ústrojí na obou koncích těla. Na přídi a zádi je vytvořena přísavka. U některých druhů je ústní otvor opatřen chitinovými čelistmi. Pijavice je hermafrodit. Její tělo je dorzoventrálně zploštělé a většinou bez štětin.

Ve viktoriánských dobách využívala Británie k léčebným účelům kolem 42 milionů pijavic lékařských ročně. Největším producentem pijavice lékařské bylo v 18. století Rusko, které prodalo až 30 milionů pijavic ročně. Na přelomu 18. a 19. století vyváželo Rusko do západní Evropy skoro 100 milionů kusů ročně.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here