PREVIEW: Éra pod Ehlersem. Dánové mají 22 krajánků, ale jenom dva z NHL

Foto: bdk.bmcdn.dk

8. května 2019, 21:51

Adam Bagar

Dánové patří k tradičním týmům elitní skupiny MS, od postupu v roce 2002 si v ní zahrají po sedmnácté v řadě! Jejich nejlepším umístěním jsou dvě osmá místa. Odvezou si teď ze Slovenska historický výsledek, nebo budou rádi za záchranu?

Seveřané se za oněch šestnáct ročníků mezi elitou prokousali do čtvrtfinále jen dvakrát. V letech 2010 a 2016. Nejdřív v Německu šokovali Finy i Američany a stopku jim po porážce 2:4 vystavili až Švédové, v Rusku pak šli do play off z české skupiny, ale čtvrtfinále pro ně bylo znovu stropem, když podlehli Finům jasně 1:5.

Na loňském domácím šampionátu v Herningu, hnáni skvělými fanoušky, byli osmičce dost blízko. Ve skupině si vyšlápli na hvězdné Finy, jenže v klíčovém posledním zápase o bytí a nebytí podlehli Lotyšům fotbalově 0:1. Dál šel pobaltský tým, dánský výběr svůj cíl nesplnil a musel se spokojit až s celkovým desátým místem.

Andersen, Ehlers, Bjorkstrand, Nielsen a další Dány neposílí

To by v Bratislavě a Košicích rád vylepšil. Na osm let staré mistrovství světa na Slovensku však nemá nejlepší vzpomínky. Tehdy nevyhrál v základní hrací době jediný zápas, přesto se zachránil a skončil jedenáctý. Trenér Heinz Ehlers má navíc k dispozici jen dvě posily z NHL – útočníky Mikkela Boedkera a Larse Ellera.

Ehlersův syn Nikolaj nedorazí, během play off se zranil, hrál pod injekcemi a neprošel tak ve Winnipegu lékařskou prohlídkou. Volný je po vypadnutí Columbusu i Oliver Bjorkstrand, ale omluvil se. Už dřív vyřadilo z MS zranění slabin brankáře Toronta Frederika Andersena a Frans Nielsen z Detroitu se chce věnovat rodině.

Ale to nejsou jediné dánské ztráty. Z důvodu otřesu mozku se v Košicích nepředstaví Emil Kristensen z finského KooKoo, Philip Larssen z Ufy se stal otcem, z rodinných důvodů se omluvil i Jannik Hansen z CSKA Moskva a nedorazí ani Nichlas Hardt z Växjö, Patrick Bjorkstrand z Turku či Mads Chistensen z Mnichova. 

Osobnost týmu – Lars Eller

Třicetiletý centr je aktuálně jednou z největších postav dánského hokeje, v NHL na podzim naskočí už do své jedenácté sezony. Začínal v ročníku 2009/10 a od té doby v nejlepší lize světa nasbíral celkově už 766 startů a 299 bodů za 130 branek a 169 nahrávek. Lars Eller postupně hájil barvy St. Louis, Montrealu a Washingtonu, kterému loni vystřelil zisk Stanley Cupu. Svými výkony si v Capitals také řekl o pětiletý kontrakt až do roku 2023. Teď ho čeká páté mistrovství světa, to první si zahrál před jedenácti lety, naposledy se v dánském dresu objevil v roce 2016 v Moskvě a Petrohradu.

Foto: nhl.com

Pohled Hokej.cz

Brankáři: Dánové se letos musejí obejít bez Frederika Andersena, který se loni v Herningu blýskl průměrem 1,65 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 94,4 procenta. Role jedničky by měla připadnout Sebastianu Dahmovi, brankáře Iserlohnu čeká už osmé MS v kariéře. Ovšem jeho parťáci jsou ještě zkušenější. Simon Nielsen z Herningu má za sebou už deset šampionátů, navrátilec Patrick Galbraith ze SonderjyskE devět. Oba navíc patřili v uplynulé sezoně k nejlepším gólmanům v dánské lize. Trenéři budou mít těžkou hlavu, mají k dispozici tři zkušené borce, kterým je dohromady už 97 let.

Obránci: Dánská obrana si v přípravě vedla velmi dobře, hráči v červenobílém inkasovali v sedmi utkáních pouhých třináct branek. A to se hned čtyřikrát střetli proti Finům či Švédům. V zadních řadách najdeme samé krajánky. Mezi tahouny by měla patřit dvojice z Jokeritu –Oliver Lauridsen a Jesper Jensen Aabo. V německé DEL hrají Nicholas B. Jensen a Phillip Bruggisser, který byl s 36 body třetím nejproduktivnějším bekem soutěže. Ve Švédsku pak působí čtyři hokejisté. Markus Lauridsen z HV71, Matias Lassen z Malmö, Stefan Lassen z Almtuny a teprve dvacetiletý Oliver Larsen z Panternu, kterého čeká debut na MS.

Útočníci: V útoku budou Dánové spoléhat na dvě posily z NHL. Stejně jako vloni je posílí Mikkel Boedker. Ale už nikoliv jako hráč San Jose, ale Ottawy, za kterou v sezoně nasbíral 35 bodů (7+28) v 71 zápasech. Druhým je už zmíněný Lars Eller, útočník Washingtonu se naposledy blýskl 39 body (14+25) v 88 kláních. Z KHL budou Seveřané spoléhat na duo z Jokeritu Peter Regin a Nicklas Jensen, jenž má za sebou povedenou sezonu, v níž dal 23 gólů a přidal 19 asistencí. Góly se dají čekat i od Frederika Storma, jenž letos ve Švédsku nastřílel 18 branek, nebo od Nicolaie Meyera, který s 62 body (29+33) ovládl bodování ve druhé nejvyšší švédské lize a vysloužil si smlouvu s Malmö.

Ostatní: Po domácím MS po pěti letech skončil na dánské střídačce švédský kouč Janne Karlsson. Dány po nevídaných 24 letech vede domácí lodivod, tím posledním byl v letech 1989 až 1994 Per Holten Moller, teď se taktovky ujal Heinz Ehlers, do té doby jen asistent hlavního trenéra. Třiapadesátiletý otec známého útočníka NHL trénuje už dlouhých čtrnáct sezon ve Švýcarsku, aktuálně v nejvyšší NLA hráče Langnau. Jako hráč Ehlers svou zemi reprezentoval na deseti světových šampionátech, kolik jich přidá v roli kouče? Jeho štace začíná na Slovensku. V přípravě dánský výběr zapsal dvě vítězství a pět těsných porážek. Žádné gólové hody se nekonaly, vypovídající je skóre 10:13.

Soupiska

Brankáři:
Sebastian Dahm (Iserlohn, Německo), Patrick Galbraith (SonderjyskE), Simon Nielsen (Herning).

Obránci:
Oliver Lauridsen, Jesper Jensen Aabo (oba Jokerit Helsinky, KHL), Phillip Bruggisser (Krefeld, Německo), Matias Lassen (Malmö, Švédsko), Oliver Larsen (Pantern, Švédsko), Stefan Lassen (Almtuna, (Švédsko), Nicholas B. Jensen (Bremerhaven, Německo), Markus Lauridsen (HV71, Švédsko).

Útočníci:
Mikkel Boedker (Ottawa, NHL), Lars Eller (Washington, NHL), Nicklas Jensen, Peter Regin (oba Jokerit Helsinky, KHL), Morten Madsen (Timra, Švédsko), Nicolai Meyer (Södertälje, Švédsko), Nick Olesen (Pantern, Švédsko), Joachim Blichfeld (Portland, WHL), Mathias Bau Hansen (Hershey, AHL), Frederik Storm (Malmö, Švédsko), Mathias From (AIK Stockholm, Švédsko), Morten Poulsen (Herning), Jonas Röndbjerg (Växjö, Švédsko), Jesper Jensen (Skelleftea, Švédsko).

Trenér: Heinz Ehlers.

Koho sledovat?

Do nominace se dostal i dánský talent Joachim Blichfeld, jehož před třemi lety draftovali zástupci San Jose, s nimiž podepsal nováčkovský kontrakt. Dvacetiletý útočník hrál minulé tři sezony v kanadské juniorské WHL za Portland a hlavně letos si vedl náramně. Nasbíral neskutečných 114 bodů za 53 branek a 61 nahrávek a stal se nejproduktivnějším hráčem i nejlepším střelcem v soutěži, další čtyři body pak přidal v pěti utkáních play off. Předvede hráč, který před odchodem do zámoří okusil dva roky švédský hokej, své střelecké umění také na Slovensku? 

Foto: nhl.com

Přípravné zápasy

Dánsko 0:1 Finsko
Dánsko 1:2 Finsko 
Dánsko 2:3 Švédsko
Dánsko 0:2 Švédsko
Norsko 0:1 Dánsko
Norsko 4:3pp. Dánsko
Rakousko 1:3 Dánsko

Chronologická umístění na předchozích MS

2012 – 13. místo
2013 – 12. místo
2014 – 13. místo
2015 – 14. místo
2016 – 8. místo
2017 – 12. místo
2018 – 10. místo

Rozpis zápasů na MS

11. května: 12:15 Dánsko – Francie
12. května: 16:15 Dánsko – Německo
14. května: 16:15 Velká Británie – Dánsko
16. května: 20:15 Finsko – Dánsko
18. května: 12:15 Dánsko – USA
20. května: 20:15 Kanada – Dánsko
21. května: 16:15 Slovensko – Dánsko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz