Život top manažerů může být obtížný a osamělý (1/2): Příčiny

Hierarchie vytváří vzdálenost mezi lidmi na různých pozicích. Proto jsou top manažeři často osamělí. Může to vést až k jejich vyhoření. Zejména muži často upřednostňují kariéru před péčí o osobní vztahy a rodinu. 

Ilustrační snímek

Během těžkých časů pak nemají nikoho, na koho by se mohli spolehnout. Aby to zvládli, uchylují se pak k mimomanželským aférám nebo k alkoholu a drogám. Vrcholoví manažeři by se proto měli mít na pozoru před následujícími nástrahami.

Pro vrcholové vedoucí pracovníky, kteří mají zodpovědnost za ostatní, je mnohdy nepříjemné diskutovat o vlastní zranitelnosti a problémech otevřeně. Pokud totiž sdílejí své pochybnosti s ostatními, podřízení mohou začít mít pochybnosti o jejich rozhodovacích schopnostech.

To je velmi citlivé, protože rozhodnutí přijatá top manažery mají dramatický dopad právě na kariéry podřízených. Vrcholoví manažeři navíc na jednu stranu musejí být svým týmům blízko, zároveň si však musejí udržovat dostatečný odstup, aby byli schopni podřízené motivovat.

Mohou se cítit izolováni 

Vrcholoví manažeři mají výsady, které ostatní nemají. Jejich podřízení k nim proto mohou cítit zášť. Závist je však přirozená, je to něco zakotveného v naší lidské psychice. Motivuje nás k tomu, abychom se ještě víc snažili. Závistiví lidé však také mají tendenci být nepřátelští. Aby tyto nepřátelské pocity ostatních zmírnili, někdy top manažeři před ostatními trochu sami snižují své vlastní schopnosti. To se může stát, když převáží jejich strach z přílišného vyčnívání z řady a následného odmítnutí ostatními.

Jejich rozhodnutí se málokdo odváží zpochybnit

Vrcholoví manažeři se také často dostávají do pozice, kdy se jim dostávají jen přefiltrované informace o firmě, zaměstnancích i zákaznících. Jejich podřízení se mohou obávat, že pokud oznámí nějaký problém nebo přinesou špatné zprávy, budou oni sami čelit nepříjemným následkům. Místo toho proto raději řeknou jen to, co jejich šéf chce slyšet, varuje nás článek na webu management-issues.com, který čerpal ze článku webu obchodní školy INSEAD.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues

Články v sérii

Aktuální

Život top manažerů může být obtížný a osamělý (1/2): Příčiny

Aktuální

Život top manažerů může být obtížný a osamělý (2/2): Co s tím