5 špionských vynálezů z Jamese Bonda, které se staly skutečností

09.05.2019

Není žádným tajemstvím, že sci-fi filmy dokáží často předpovídat budoucnost a představovat různé technologické vymoženosti, které později opravdu vzniknou. Možná vás to překvapí, ale science fiction není jediným žánrem schopným představovat ohromující vynálezy, které o několik let později někdo skutečně vytvoří.

To samé se totiž týká i špionážních filmů, a především těch o agentovi s krycím jménem 007. James Bond má totiž často k dispozici různá špionská „udělátka“, jež mu pomáhají s plněním jeho úkolů. Ty většinou představují opravdu futuristické vynálezy, které byly pro dobu vzniku těchto filmů opravdu nedosažitelné.

Jelikož však filmy o agentovi s povolením zabíjet vznikají už téměř šedesát let, posouvá se i rámec toho, co je nepředstavitelným technologickým průlomem. Spousta neuvěřitelných špionských zařízení z původních filmů se tak nyní stává součástí každodenního života a my vám proto představíme ty nejzajímavější z nich.

5. Chytré hodinky

Prvním bodem dnešního seznamu je vynález, který se na trh dostal poměrně nedávno. Ačkoliv elektronické hodiny existují už od přelomu osmdesátých a devadesátých let, ty skutečně „chytré“ jsou záležitostí posledního desetiletí. James Bond je však v různých variacích měl k dispozici už od Srdečných pozdravů z Ruska z roku 1963.

Tehdy šlo o obyčejné ručičkové hodinky se škrtící strunou, ale už to bylo prvním náznakem toho, že hodinky nemusí jen ukazovat čas. Kromě nových smrtících nástrojů se Bondovy náramkové hodinky postupně stávaly stále modernější a modernější dnes pomocí nich dokáže přijímat zprávy, pořizovat fotografie či nahrávat rozhovory.

Ve světle skutečných chytrých hodinek už tyto funkce nejsou tak překvapivé, ale když vezmete v potaz, od kdy se tyto vynálezy ve filmech o nejlepším tajném agentovi historie objevují, nezbývá než s obdivem potřást hlavou.

4. BASE jumping

Skákání s padákem tu bylo ještě dříve, než Ian Fleming začal své knižní příběhy o agentovi v tajné službě Jejího veličenstva vůbec psát. Vždy ale šlo o skoky z letadla, které se nejčastěji využívaly při válečných konfliktech. Skákání pro zábavu či jako extrémní sport však skutečně vzniklo až v osmdesátých letech.

I zde filmy o Bondovi předběhly svou dobu. První seskok, který by se moderní terminologií dal označit jako BASE jumping, se totiž v těchto filmech objevil už v roce 1977. Šlo o snímek Agent, který mne miloval, ve kterém se do role Jamese Bonda převtělil Roger Moore. Na začátku filmu Bond skočí na lyžích z útesu a před smrtí se zachrání právě díky padáku.

O osm let později ve filmu s názvem Vyhlídka na vraždu došlo k dalšímu BASE jumpu, když před Bondem z Eiffelovy věže seskočila záhadná May Day.

3. Miniaturní kamery

V dnešním světě, kdy má každý sportovec na své helmě nainstalované GoPro, jsou miniaturní kamery asi tak překvapivé, jako řepka olejka na českých polích. Když se však vrátíme zpátky do roku 1983, kdy šel do kin snímek Chobotnička, je situace diametrálně odlišná.

Pokud jste chtěli něco natočit, museli jste použít obrovské nemotorné kamery, které byly navíc opravdu těžké a zároveň nepředstavitelně drahé. Dnes můžete pohodlně nahrávat z mobilního telefonu či tabletu, ale dříve bylo natáčení podstatně složitější.

Proto bylo představení miniturní kameryChobotničce tak překvapivé. Toto nahrávací zařízení s mikrofonem a lokátorem je zásadní částí příběhu filmu a jen díky jeho maličkému provedení se jej podaří skrýt u Fabergého vejce.

2. Snowboardy

Pro následující vynález se vrátíme k snímku Vyhlídka na vraždu, konkrétně k samotnému začátku filmu. Bond uniká před svými pronásledovateli na lyžích, ale kvůli jednomu ze sněžných skútrů o jednu lyži přijde. Rozhodne se proto zaimprovizovat a kapotu tohoto skútru si přidělá na nohy.

Ano, čtete správně. James Bond vynalezl snowboard. V té době působila myšlenka jízdy na prkně jako absurdní hloupost, ale o několik desetiletí později se snowboard dostal i mezi olympijské sporty. Snowboard je tak jedním z mála vynálezů z bondovek, které se nezakládají na počítačových čipech a softwarových technologiích, ale o to je původ sněžného prkna zajímavější.

1. Chytré telefony

Filmy o Jamesi Bondovi samozřejmě nejsou jedinými snímky, které předpověděly vznik chytrých telefonů. Ty se samozřejmě objevily v různých sci-fi dílech, ale jejich provedení ve filmu Zítřek nikdy neumírá z roku 1997 je tak přesné, až je to opravdu zarážející.

Dříve než vůbec vznikla myšlenka na tvorbu dotykových obrazovek na mobilních telefonech, dříve než někoho napadlo, dát do nich kameru a dříve než vznikla nějaká aplikace na telefon, měl Bond tento vynález v kapse. Pierce Brosnan (65) měl v tomto filmu speciální Ericsson, kterým dokázal odemykat zámky, skenovat otisky prstů, elektrizovat nepřátele vysokým napětím, či dokonce dálkově ovládat své BMW.

Není proto velkým překvapením, že za jedním z prvních skutečných smartphonů nakonec doopravdy stála tato původem švédská firma.

(tod)

Fandím
4 fanoušci
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Pierce Brosnan, Roger Moore

Filmy:
Srdečné pozdravy z Ruska, Vyhlídka na vraždu, Chobotnička, Špion, který mě miloval

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
agent 007, james bond filmy, špionážní filmy, Roger Moore filmy, James Bond vynálezy, Pierce Brosnan filmy, Pierce Brosnan agent 007, vynýlezy, chytré hodinky, Base Jumping
TOPlist