Jan Zemaník: Transvulcania bude jedním z vrcholů sezóny

Jan Zemaník: Transvulcania bude jedním z vrcholů sezóny

Jan Zemaník, známý horský běžec z Frýdku-Místku a ambasador značky Salomon, má své
hlavní tréninkové působiště v Beskydech.Na nadcházející sezonu se připravujena horské i na silniční záv

Ahoj Honzo, v jakém stadiu zimní přípravy aktuálně jsi?

Pomalu přecházím z volnějších a delších tréninků více do intenzity, čeká mě poslední, náročný měsíc přípravy, kdy budu pilovat rychlejší tempa a kopce. V dubnu už mě čekají první větší závody.

Jaký je tvůj první letošní závod? A jaké máš ambice?

Prvním větším závodem bude Ještěd Skyrace. Zatím to vypadá na hodně slušně obsazený závod, tak se těším na srovnání s konkurencí. Cílem bude zabojovat o bednu a hlavně se nezranit!

Kolik jsi za zimu naběhal kilometrů?

Od listopadu běhám stabilně 400 ‑ 500 km měsíčně, plus se mi dařilo chodit 1 ‑ 2x týdně na skialpy, jelikož zimní podmínky byly opravdu dobré.

Pojďme se trochu podívat do tvého botníku. Boty jsou prakticky nejpodstatnější část vybavení každého běžce a každý běžec se pyšní mnoha páry bot. Kolik párů najdeme u tebe?

Za sezonu proběhám většinou 4 páry tréninkové obuvi, mimoto používám ještě speciální zimní obuv s hroty do opravdu těžkých podmínek. Závodní boty mi vydrží dvě až tři sezony, u té střídám asi 5 specifických modelů, plus mám také nějakou obuv na hory. Takže myslím, že kolem 15 použitelných párů by se u mě našlo.

O jaké modely se převážně jedná?

Na silnici Sonic Ra, do terénu Sense Ride nebo XA Elevate, na závody boty kategorie S/Lab a na hory XA Alpine 2.

Chystáš se na Transvulcanii, což je čistě horský ultra závod. Co je pro tebe při výběru bot zásadní?

Bota na takovýto delší závod musí mít dobré tlumení a stabilitu, kvalitní ochranu chodidla, ale hlavně ji musím mít odzkoušenou z předchozích závodů a tréninků. Nesmí nikde tlačit a musí prostě dobře sedět i po několika hodinách běhu.

Jaký model na tento závod vezmeš?

Aktuálně nejlepším modelem pro tento typ závodu jsou dle mě Salomon S/Lab Ultra 2, které se mi opravdu osvědčily a jsou pro mě jasnou volbou.

Na jakých dalších závodech tě letos 100% uvidíme?

Krom již zmíněného Ještědu a Transvulcanie se chystám také na českou verzi Salomon Golden Trail Series, zde se ukážu na třech závodech: Baba – Kamzík, Poludnica Run a Jesenický maraton. Letní a podzimní termínovku ještě nemám úplně uzavřenou, ale v září poběžím finále italské Salomon Golden Series – La Veia Skyrace, který je zároveň Mistrovstvím Evropy ve Skyrunningu, což bude jeden z vrcholů letošní sezony.

Jsi ambasadorem značky Salomon, a tak předpokládám, že máš přístup k většině novinek na nadcházející sezonu. Jaká novinka tě zatím nejvíce zaujala?

Zatím to jsou určitě nové Speedcross 5, a bude to možná i tím, že jsem tento legendární model obul vůbec poprvé. Pár desítek kilometrů už jsem v nich naběhal a zatím předčily mé očekávání.

Na jaké tréninky botu bereš?

Víceméně na jakýkoli výběh do terénu, ať už jde o volné běhy nebo intervaly.  Beru je do míst, kde by to mohlo klouzat a kde potřebuji mít jistotu v každém kroku. V zimě posloužily dobře všude, kde byl sníh.

Salomon Speedcross 5
Nová generace legendárního modelu Speedcross. Bota je vyvinuta pro trailové běžce, kteří hledají přilnavost, stabilitu a robustní ochranu před kameny. Speedcross 5 nabízí lepší grip, díky dynamičtějšímu svršku lépe sedí a nabízí větší stabilitu. Podešev Speedcross 5 má větší, agresivnější.

Jak se bota v terénu chová a co vidíš jako zásadní inovaci oproti jejím předchozím verzím?

Je stabilní a má opravdu výborný záběr v terénu, překvapivě dobře drží i na zledovatělém povrchu. Oproti předchozím verzím mají určitě lepší svršek, agresivní a větší vzorek a jsou díky novým technologiím mnohem pohodlnější. Dále se v porovnání s předešlými verzemi liší také dostupností, budou je nabízet jen běžecké speciálky.

Vzal bys tento model i na závody? Na jaké například?

Určitě bych se toho nebál a myslím, že v rámci přípravy je obuji na nějakém jarním krosu.

Komu bys tyto boty doporučil?

Všem, kteří hledají spolehlivou botu do měkčího terénu. Pro výkonnostní běžce poslouží jako skvělá objemovka, pro hobíky klidně i jako závodní bota do terénu.

Honzo, díky za rozhovor.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: