Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zrušte volby, vyhrát měl ten druhý. Erdoğanův reparát

Irena Menšíková
Irena Menšíková
9. 5. 2019
 6 996

Istanbulský starosta skončil necelé tři týdny po nástupu do funkce. Turecký prezident – nespokojený s výsledky voleb – si řekl o jejich zrušení. Možná znovu dobude ztracené město. Možná si ale zadělal na problém.

Zrušte volby, vyhrát měl ten druhý. Erdoğanův reparát
„Anulovaný starosta“ – Ekrem İmamoğlu řeční k davu nedlouho poté, co se dozvěděl, že jeho zvolení bylo anulováno. Foto: Profimedia /

Trvalo něco přes hodinu, než to video nasbíralo milion zhlédnutí. Ekrem İmamoğlu, právě sesazený starosta Istanbulu, vášnivě promlouvá k davu příznivců: „Každý, kdo má trochu svědomí, by měl mluvit o tom, co se dnes stalo. Umělci, obchodníci, kdokoliv: Teď je čas promluvit. Buďte slyšet.”

Co se tedy v pondělí 6. května stalo? Turecká Ústřední volební komise na popud vládnoucí Erdoğanovy Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) anulovala volby, ve kterých 31. března Istanbulci İmamoğlua zvolili svým starostou. V těsném souboji porazil o 13 tisíc hlasů favorita z Erdoğanovy AKP, bývalého premiéra Binaliho Yıldırıma. Vládnoucí stranu připravil o nejdůležitější město v zemi, navíc o město, kde Erdoğan v 90. letech odstartoval jako starosta svou kariéru ve vysoké politice. A také město, o kterém Erdoğan řekl, že jestli ho jednou ztratí, může ztratit celé Turecko.

Opozice zrušení výsledků prohlásila za projev diktatury a komisi obvinila, že podlehla Erdoğanovu nátlaku. Turecký prezident naopak její rozhodnutí vítá a doufá, že v opakovaných volbách získá Istanbul zpátky. Po předchozích zkušenostech je jasné, že pro to udělá všechno. Může ale také hodně ztratit.

„Kdyby volby byly zítra, İmamoğlu je vyhraje“

Nové datum voleb vyhlásila Ústřední volební komise na 23. června. Jako důvod anulování těch předchozích uvedla, že někteří lidé, kteří na volby ve volebních místnostech dohlíželi, nebyli zaměstnanci státní správy. Opakovat se ovšem budou jen volby starosty Istanbulu, rušení výsledků se netýká voleb v jednotlivých městských částech – přestože se hlasovalo ve stejný okamžik, na stejných místech, pod dohledem stejných lidí. Nutno podotknout, že v městských částech většina vítězů nosí dres Erdoğanovy AKP.

İmamoğluova domovská Republikánská lidová strana (CHP) se nakonec rozhodla rozhodnutí komise akceptovat a voleb se znovu účastnit. İmamoğlu sám příznivcům slíbil, že „svoje práva získáme zpátky s úsměvem na tváři”. O křeslo turecké metropole bude znovu bojovat s Binalim Yıldırımem a věří v opětovný úspěch. İmamoğlu si užívá vlnu slávy, které se rozhodl využít.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


„Kdyby se volby konaly zítra, İmamoğlu je s přehledem vyhraje,” myslí si třiatřicetiletý Tolga, který pracuje v Istanbulu jako letecký inženýr. „Takhle mají ale víc než měsíc na to udělat cokoliv, aby volby zmanipulovali ve svůj prospěch.“

Co by to mohlo znamenat, naznačil prezident Erdoğan následující den ve svém projevu k poslancům AKP v parlamentu. Řekl, že budou zavedeny legislativní změny, které se budou zabývat „problémy a nedostatky“, zpozorovanými během březnových voleb. Opakování voleb podle něj pomůže posílit demokracii.

Erdoğanovi by ale anulování voleb mohlo taky uškodit. I jeho vlastní strana je v této otázce rozdělená. Abdullah Gül, jeden ze zakládajících členů AKP a bývalý turecký prezident, se údajně chystá s Erdoğanem rozejít a založit vlastní stranu s bývalým ministrem financí Alim Babacanem. Mark Lowen, zahraniční zpravodaj BBC v Istanbulu, si myslí, že vnitřní rozdělení je riziko, které AKP po vyhlášení nových voleb reálně hrozí. „Opakování voleb je ze strany Erdoğana riskantním krokem,” píše novinář na svém Twitteru.

Anulování voleb odsoudili kromě turecké opozice také zástupci evropských států. Německý ministr zahraničí Heiko Maas uvedl, že je potřeba dodržovat demokratické principy. K novým tureckým volbám se vyjádřila také šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová a eurokomisař Johannes Hahn. Žádají, aby turecké úřady umožnily u nových voleb účast mezinárodním pozorovatelům.

Všechno dobře dopadne?

Chvíli poté, co se Ekrem İmamoğlu dozvěděl, že ho ústřední volební komise zbavila istanbulského vítězství, prohlásil: „Všechno dobře dopadne.“ Heslo se chytilo na sociálních sítích a podle všeho by se z něj mohl stát İmamoğluův nový volební slogan. Na Twitteru se hashtag v originálním znění  #herseyçokgüzelolacak dostal mezi desítku nejsdílenějších na celém světě.

Příznivci opozičního kandidáta se vydali také do ulic. Do pozdní pondělní noci se navzdory počínajícímu ramadánu Istanbulem ozýval zvuk vzdoru na turecký způsob – neúnavné tlučení do hrnců a pánví, protivládní hesla.

Na vyhlášení nových voleb zareagovaly i turecké aerolinie Pegasus Airlines, Atlas, Onur Air a o něco později také Turkish Airlines. Na svých sociálních sítích oznámily, že zadarmo vymění nebo vezmou zpátky všechny letenky na 23. června s odletem nebo příletem do Istanbulu, zakoupené před 6. či 7. květnem. Vzhledem k tomu, že volební účast v Turecku bývá pravidelně okolo 80 procent se dá očekávat, že řada Turků téhle nabídky využije.

Žízeň po demokracii

Zpět k videozáznamu z úvodu…

İmamoğlu se během svého projevu zastaví, sundá si sako a kravatu a vyhrne rukávy na košili. „Žízníme po demokracii. Jsme mladí. Nikdo nemůže zastavit to, co lidé chtějí. Nikdy se nevzdáme. Půjdu společně s 16 miliony Istanbulanů. S 82 miliony Turků ze všech koutů země.”

Kam společně dojdou a jestli jejich cestu nezastaví Erdoğanovy machinace, se dozvíme za měsíc a půl.

Úvodní foto: „Anulovaný starosta“ – Ekrem İmamoğlu řeční k davu nedlouho poté, co se dozvěděl, že jeho zvolení bylo zrušeno. Foto: Profimedia

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (80)

Vstoupit do diskuze
Irena Menšíková

Irena Menšíková

Novinářka a copywriterka na volné noze, mimo jiné psala pro Forbes nebo Deník N. Věnuje se Turecku, zejména vnitrostátním tématům a svobodě médií. Žije v Ankaře.

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo