Hlavní obsah

Matka bojuje o své dítě. Nechce ho svěřit člověku, který už jí jedno dítě zabil

Záhady Josefa Klímy: Do vztahu si přivedla syna. Otěhotněla a zatímco byla v porodnici, její nový partner syna zabil.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý přítel byl odsouzen za ublížení na zdraví s následkem smrti na devět let. Dítě, které měl hlídat, zmlátil tak, že nepřežilo. Jaké má žena možnosti chránit před ním společného syna?

Článek

„Nejhorší je, když rodič přežije své dítě. Když jdete na hřbitov a vidíte to datum. To dítě mělo život před sebou a umřelo úplně pro nic,“ říká Veronika Šolcová. Její příběh je o nešťastné lásce, která skončila tím nejtragičtějším způsobem. Smrtí malého bezmocného dítěte.

Přitom vše začalo jako z pohádky.

Se svým přítelem se Veronika seznámila před pár lety. Znali se už z dřívějška a věřila, že spolu s ním a synem Mathiasem, kterého měla z předešlého vztahu, vytvoří novou rodinu. Takovou, po které vždy toužila.

Následovalo sestěhování do bytu přítele, zařizování společného života, těhotenství. „Byl fajn. I k mému synovi se choval dobře. V té době byl pro mě prostě úžasnej,“ vzpomíná dnes Veronika.

Těhotenství však u ní nebylo bez problémů. Častokrát skončila hospitalizovaná v nemocnici. Když bojovala o udržení miminka naposledy, nemohla vědět, jak se její nepřítomnost doma projeví. „Byli za mnou v nemocnici den před tím, než se to všechno stalo. Syn měl nějakou bouličku na hlavě, ale přítel říkal, že spadl z postele. Byl to můj partner, člověk mu věřil. Malej byl úžasnej, všechno bylo v pohodě. Odpoledne šli, ještě jsme si volali a on říkal, že jdou spát. Bohužel ráno místo syna a partnera přišla policie.“

Ta Veronice oznámila, že její syn Mathias je po smrti. Kdo něco takového nezažil, těžko může pochopit hrůzu a šok, který prožívala. Vědomí, že musí zařizovat pohřeb a zároveň se připravovat do porodnice na narození dalšího syna.

Veroničin parter byl z hrůzného činu podezřelý, ale trvalo dlouhých osm měsíců, než stanul před soudem. Po měsíci stráveném ve vazbě jej propustili na svobodu. V mezidobí si Veronika, jak sama říká, prožila peklo.

„Trvalo mi zhruba čtyři měsíce, než jsem pochopila, že právě on mi zabil syna. Nechtěla jsem tomu věřit. Vždyť jsem ho milovala. Ale důkazy jsou důkazy,“ říká Veronika.

Co se vlastně ten večer stalo? Malý Mathias se prostě vztekal v postýlce. Tak, jak to děti jeho věku běžně dělají. A bývalý přítel Veroniky, který ho v tu chvíli sám hlídal, to zjevně nevydržel. Mathiase několikrát udeřil pěstí do břicha. Jak moc chlapec trpěl a v jakých bolestech umíral, si Veronika nechce představovat.

Bezprostředně po činu zažila Veronika ale další šok. Rodina bývalého přítele ji do jejich společného bytu už nepustila. A tak skončila na ulici. Byla těhotná a měla jen to, co měla právě na sobě. Z bytu si nemohla vzít vůbec nic. Ani věci pro nenarozené miminko.

Nebýt přátel a podpůrných organizací, kdo ví, jak a kde by skončila. Kamarádi jí pomohli najít sociální bydlení, dobrovolnická organizace Dobrotety zase to nejnutnější pro miminko, které se záhy narodilo.

Když pak muže propustili z vazby na svobodu, zažila další šok. „Šílené pro mě bylo, že jsem mu musela malého Tadeáška dávat, když byl vyšetřovaný na svobodě. A trnula jsem hrůzou, jestli se mi vrátí živý.“

Právě tohle je jedna z okolností případu, která vyvolává otázky. Bývalý partner Veroniky má už z předchozího vztahu dceru. Jiný soud, v jiném městě, ale okamžitě po tragédii zakázal, aby se s ním dcera stýkala. Veronika mu naopak musela společné dítě dávat tak, jak jí bylo doporučeno. Aby vypadala dobře, aby nedělala problémy, aby práva biologického otce zůstala zachována. A to i v době, kdy proběhlo nebezpečné vyhrožování Veronice z jeho strany, i v době, kdy byl nakonec odsouzen za ublížení na zdraví s následkem smrti na devět let.

I v té době s ním bojovala o to, aby syna získala do své péče. Zhruba rok a půl trvalo, než tohoto dosáhla. Bývalý přítel s tím nesouhlasil, podával odvolání, a tak byl Tadeášek po celou tu dobu v péči města.

Mohlo by se zdát, že se život Veroniky pomalu stabilizoval. Ale ani dnes, tři roky po tragédii, nemá zdaleka klid. Tuší, že bývalý přítel bude chtít svého syna do péče. A ani jeho rodina jí život nijak neulehčuje. Nehodlá se ale smířit s tím, že by jednou u ní doma expartner zazvonil s tím, že si jde pro syna. „Že bych dala své dítě vrahovi? Tak to si neumím ani ve snu představit. Prostě ne. To ani náhodou,“ dodává Veronika.

Jak matka bojuje o syna? S čím vším se musí potýkat? A jaké má možnosti chránit své dítě před člověkem, který už jednou zabil? Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované