Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Ovečkin myslí jen na titul. Rusko je napěchované, s Kovalčukem až ve čtvrté lajně

Rusko – jeden z největších otazníků blížícího se MS. Ano, s takovými jmény na soupisce představuje jednoznačného kandidáta na zlato, ovšem vytvoří fungující mašinu? Na světový titul čeká sborná už pět let, na to není zvyklá. V kombinaci se brzkým vyřazením z bojů o Stanley Cup jsou Ovečkin, Malkin, Kučerov a další hvězdy hladové po úspěchu. Živě můžete jejich utkání sledovat exkluzivně na webu ctsport.cz zítra od 16:10.

Ruská hvězda Alexandr Ovečkin
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

"Tým je velmi dobrý, všichni se podporujeme. Vyhrajeme, jinak ani smýšlet nemůžeme," hlásí odhodlaně vůdce ruské reprezentace Alexandr Ovečkin.

Minulý rok se mazlil se Stanley Cupem. Letos si musí nechat zajít na klubové úrovni chuť, protože Washington v sedmém utkání prvního kola play-off překvapila Carolina. Hráč Ovečkinova ražení nesnáší, když končí sezonu porážkou. Tím pádem je pro něho motivace jasná, pomoct k ukončení pětiletého čekání na zlato. Tím spíš, že sborná bez něj minulý rok skončila ve čtvrtfinále s Kanadou (4:5 po prodloužení).

Kouč Ilja Vorobjov tento nepříznivý výsledek ustál. Po zlatu z olympiády v Pchjongčchangu ještě pod trenérem Olegem Znarokem byl totiž Vorobjov minulý rok jmenován do funkce až v dubnu jako, dá se říct, prozatímní kouč. Po šampionátu však podepsal smlouvu na dva roky s možnou opcí na další dva. 

Potřebujeme už úspěch, zní z Ruska

Prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak však připomněl, že sborná potřebuje úspěch. Uvědomují si to i hvězdy, a tak vyslyšely vábení reprezentace a dorazily na Slovensko.

"Ale není na nás tlak, je to spíš o odpovědnosti. Vzpomínám si, když Švédové vyhráli olympijské hry i mistrovství světa. To je vodítko i pro nás," připomíná elitní centr Washingtonu Jevgenij Kuzněcov. 

Patří k jedné z několika person v ruském výběru. Především útočníci se musí sehrát, což bylo znát i na Carlson Hockey Games. Po porážce 4:6 ve Stockholmu se Švédy a prohře 1:3 s Finy, zabrali Rusové až proti českému týmu, který zdolali 4:1. Turnaj v Brně už nastínil obrysy složení mužstva. Jak tedy bude vypadat?

Tři ruští hráči, které sledovat:

Michail Sergačov (20 let, obránce, Tampa Bay) - Ruský útok budí velký respekt, ale mužstvo potřebuje ofenzivní příspěvek i zezadu. Kromě Dmitrije Orlova se nabízí i mladý bek Tampy Bay. Celý rok se učil od zkušených zadáků jako Victor Hedman nebo Ryan McDonagh. Svůj talent prokazuje v NHL už druhým rokem. Hraje sebevědomě a umí vymyslet povedenou akci. V sezoně posbíral 27 asistencí, ke kterým přidal 7 branek.

Nikita Kučerov (25 let, pravé křídlo, Tampa Bay) - A ještě jeden klenot blesků z Tampy. Jen pro připomenutí. Odehrál 82 zápasů v základní části NHL, vstřelil 41 gólů, na 87 přihrál. Jasný vítěz Art Ross Trophy. Superlativy ruského playmakera, který se v mládí učil rozdávat pasy v házené, vymizely v play-off stejně jako síla celé Tampy. Kučerov byl v play-off dokonce suspendovaný na jedno utkání. V Brně na turnaji Euro Hockey Tour seděl také často na trestné lavici. Na MS musí svou nervovou soustavu zkrotit.

Ilja Kovalčuk (36 let, levé křídlo, Los Angeles) - Byl to experiment, který se Kings nepovedl. Co teď s ním? Navrátilec do NHL má smlouvu ještě na dva roky. V letošní sezoně nasbíral v 64 duelech 34 bodů a třetiny proseděl i na lavičce, nebo dokonce nenastoupil. I sám Kovalčuk je svolný ke zrušení klauzule nevyměnitelnosti. Jak se na něm projeví nevydařená sezona a bude vždy sebevědomý forvard přínosem pro sbornou?

Už v brance má Rusko velkou sílu. Jedničkou bude kandidát na Vezina Trophy v NHL Andrej Vasilevskij z dresu suveréna základní části Tampy Bay s úspěšností zásahů 92,5 procenta.

V ruských médiích se trochu pozastavují nad pozicí dvojky. Tu nejpíš na úkor vítěze Gagarinova poháru a MVP play-off KHL Iljy Sorokina zastane debutant Alexandr Georgijev. Výše v hierarchii by si zasloužil asi Sorokin, mladík s bulharským původem ovšem odchytal několik utkání v New Yorku Rangers na úkor hvězdného Henrika Lundqvista a příjemně překvapil.

Ruská jednička pro MS Andrej Vasilevskij
zdroj: ČTK/ZUMA

Podpořit útok by měli hlavně beci Orlov a Sergačov

Vítězná mentalita lídra obrany je jasná. Zadák Washingtonu Dmitrij Orlov se dosud představil na třech šampionátech a byly z toho tři medaile – jedno zlato a dva bronzy. Koho k němu? Nejspíš obránce Toronta Nikitu Zajceva. "Nemám problém hrát s Nikitou v jedné obraně, známe se velmi dobře," sdělil Orlov po turnaji v Brně. 

Kouč Vorobjov disponuje i talentovaným a kreativním bekem Michailem Sergačovem z Tampy Bay. Základní sestava nemine vítěze Gagarinova poháru s CSKA Moskva Nikitu Něstěrova. A to ještě po vyřazení Columbusu v play-off NHL dorazí Vladislav Gavrikov.

Rusko řeší rébus. Jak poskládat nabitý útok?

Ovečkin, Kučerov, Kuzněcov, Malkin, Kovalčuk, Anisimov, zkrátka hvězda vedle hvězdy v ruské ofenzivě. A to se ještě spekulovalo o příjezdu Alexandra Radulova, který vypadl ve druhém kole play-off v NHL s Dallasem. Zranění ho ale na Slovensko nepustí. Artěmij Panarin z Columbusu nebyl ve hře, protože nemá smlouvu na další rok.

I tak má samozřejmě Vorobjov několik variant. Které jsou nejpravděpodobnější? Už osminásobný držitel Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL Ovečkin (51 branek) bude nastupovat s parťákem z Capitals a prvotřídním centrem Kuzněcovem. K nim nejspíš přibude eso CSKA Kirill Kaprizov.

Nejproduktvnější muž základní části NHL s úctyhodnými 128 body Nikita Kučerov vytvoří duo s Jevgenijem Malkinem, který si chce také spravit chuť po rychlém vyřazení jeho Pittsburghu 0:4 na zápasy v prvním kole play-off proti Islanders. S nimi by mohl dle ruských médií hrát další šampion z CSKA Michail Grigorenko.

Jak by mohly vypadat ruské útoky?

1. útok: Grigorenko–Malkin–Kučerov
2. útok: Ovečkin–Kuzněcov–Kaprizov
3. útok: Gusev–Anisimov–Dadonov
4. útok: Kovalčuk–Andronov–Plotnikov

A kde je Ilja Kovalčuk? Ve čtvrtém útoku s dříči Sergeji Andronovem z CSKA a Plotnikovem z Petrohradu. Před nimi je i dvojice techniků Nikita Gusev z Petrohradu a Jevgenij Dadonov z Floridy doplněná o centra Chicaga Arťoma Anisimova.

Kovalčuk zažil u Kings hodně špatnou sezonu, stejně jako celý tým Los Angeles. Jeden z koučů, kteří se zde v sezoně prostřídali, Willie Desjardins Kovalčukovi spílal, že měl přispět zkrátka něčím jiným, když mu to nepadalo.

Teď bude zřejmě v ruském čtvrtém útoku, ale přerod na člena checking-line nečekejte. Pokud se ovšem jeho lajna přidá k ostatním a bude šlapat tak, jak si zatím Kovalčuk pochvaluje, má se kouč Vorobjov a celé Rusko na co těšit.

Širší nominace hokejistů Ruska na mistrovství světa v Bratislavě a Košicích (10.-26. května):

Brankáři: Ilja Sorokin (CSKA Moskva), Alexandr Georgijev (New York Rangers/NHL), Andrej Vasilevskij (Tampa Bay/NHL)

Obránci: Arťom Blažijevskij, Nikita Něstěrov (oba CSKA Moskva), Dinar Chafizullin, Arťom Zub (oba Petrohrad), Alexander Jelesin (Jaroslavl), Vladislav Gavrikov (Columbus/NHL), Bogdan Kiselevič (Winnipeg/NHL), Dmitrij Orlov (Washington/NHL), Michail Sergačov (Tampa Bay/NHL), Nikita Zajcev (Toronto/NHL)

Útočníci: Sergej Andronov, Michail Grigorenko, Kirill Kaprizov, Ivan Tělegin (všichni CSKA Moskva), Alexandr Barabanov, Sergej Plotnikov (oba Petrohrad), Jevgenij Kuzněcov, Alexandr Ovečkin (oba Washington/NHL), Arťom Anisimov (Chicago/NHL), Jevgenij Dadonov (Florida/NHL), Nikita Gusev (Vegas/NHL), Ilja Kovalčuk (Los Angeles/NHL), Nikita Kučerov (Tampa Bay/NHL), Jevgenij Malkin (Pittsburgh/NHL)

Zdroj
ČT sport, fhr.ru, sport-express.ru, iihf.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články