Vlastimil Brodský byl mužem, který Jiřině Jiráskové utekl od oltáře. Vysvětlil to tehdy tak, že si myslí, že Jirásková miluje herce Jiřího Pleskota. A Jirásková to tak nenechala. Rozhodla se pomstít!

„Nejvíc mě namíchlo, co si to dovoluje! Jak to, že on se rozhodl, že se se mnou rozejde? Se mnou se nikdo nerozchází, já se rozcházím," přiznala Jirásková ve své biografické knize.

A proto se rozhodla Brodskému jeho rozhodnutí vrátit i s úroky. „Navenek jsem civilizovaně přistoupila na ten rozchod, decentně jsem to rozhodnutí přijala a začala jsem mu telefonovat. Jako ctitelka. Jako úplně cizí ženská. A Bróďa mě nepoznal," vzpomínala herečka.

Jako oddaná obdivovatelka Jirásková Brodskému namluvila, že je klavíristka z Hradčan, ale nemůže se s ním setkat. „Vytvořila jsem za tím účelem postavu nemocné, citlivé a inteligentní dívky, která se následkem zhlédnutých představení zamilovala do citlivého a inteligentního Brodského, nechce mu ale zkazit život. Všecko, co měl rád, co mu imponovalo a co jsem dobře věděla, to jsem jako nemocná inteligentní klavíristka samozřejmě prezentovala," promyslela Jiráskovou celou pomstu až do nejmenších detailů.

A povedlo se! Brodský pak vyprávěl o tom, že prožívá neuvěřitelnou, krásnou situaci. S kolegy mluvil o tom, že si myslí o tajemné ctitelce, že je upoutaná na invalidní vozík. Nevadilo by mu to. Do představy, kterou zinscenovala jeho zhrzená láska, se doopravdy zamiloval.

Jirásková si následně se svým bývalým milencem začala posílat dopisy, dokonce s ním korespondenčně začala hrát jeho milované šachy.

Po nějaké době ale musela s pravdou ven. Tajemství neudržela, když jí Brodský vykládal, jak je jeho nová láska složitá, jak by to ona vůbec nepochopila. Jirásková mu pak navrhla, jestli by si to ještě nechtěl rozmyslet s jejich vztahem. Vášnivě mu tehdy vyčetla, že zaimponovat mu po telefonu a dopisech není složité. „Brodského se to hluboce dotklo. Vysvětlil mi, že nedosahuju jejího formátu. Že v takovém druhu porozumění jde o něco, co bych já ve své povrchnosti nikdy nepochopila... O opravdovou lidskou hloubku. A já sáhla s velkým gestem do kabelky a vytáhla jsem ty jeho dopisy," dohrála své představení až do konce.