Mladý vědec Jackson Oswalt

Mladý vědec Jackson Oswalt Zdroj: Wikimedia

Skutečný mladý Sheldon: Čtrnáctiletý kluk sestrojil doma jaderný reaktor, když ho začaly nudit počítačové hry

Neuvěřitelný příběh nyní čtrnáctiletého chlapce zveřejnil web Business Insider. Jackson Oswalt, který miloval počítačové hry a PlayStation, se rozhodl, že takhle to už dál nejde. A tak se začal učit. O fyzice věděl v jedenácti letech víc než jeho rodiče. Jeho nadšení pro fyziku skončilo unikátně: dítě sestrojilo doma jaderný reaktor.

V té době bylo Jacksonu Oswaltovi necelých dvanáct let. Byl nadšeným hráčem počítačových her, liboval si v hraní na PlayStationu. Jednou si však uvědomil, že i kdyby byl nejlepším hráčem té či oné hry, na reálný život to nebude mít nijak velký dopad. Jeho úspěchy by zůstaly virtuální. „Jednou mě něco osvítilo,“ napsal mladý génius na webové fórum Fusor, kde je prostor pro diskusi na téma amatérské fyziky. „Zjistil jsem, že bych se mohl stát absolutní špičkou v jakékoliv videohře, ale v reálném světě by to vůbec nic neznamenalo. V širším kontextu nemají videohry žádný reálný vliv,“ napsal Jackson. Na jeho útlý věk uvědomělý a dospělácký přístup.

S finanční pomocí rodičů

Jenže Jackson nezůstal jen u slov. Postupně se učil a rozhodl se, že v garáži domu svých rodičů potají sestrojí nějaký stroj. Zaujalo jej jedno téma – jaderná fúze. Pak se stala další zajímavá věc – zjistil, že bez podpory rodičů to nepůjde, a do nebezpečných pokusů na vlastní pěst se tedy nepustil. Proto se jim se svým plánem svěřil a ti mu poskytli finanční podporu. Součástky k vytvoření sehnal na internetovém obchodu eBay. Utratil za ně celkem osm tisíc dolarů.

Některé součástky na serveru eBay sehnal již v sestrojeném a hotovém stavu, jiné ale musel sám pomocí zmíněného serveru Fusor sestrojit. Pomáhali mu – alespoň online – další amatérští nadšenci. Termojaderný reaktor však Jackson sestrojil v podstatě bez pomoci. Přiznává však, že jeho využití je malé. Na svůj provoz totiž stroj spotřebuje mnohem víc energie, než kolik jí dokáže vyrobit. Jak celý proces funguje? Jakcson využil plyn deuterium, který je izotopem vodíku. Ten se zahřívá v plazmovém jádru v komoře, která je vakuová, aby se tak mohly atomy spojit dohromady. Dítěti se podařilo spojit dva atomy – hélia a deuteria. Tento proces se odehrává denně ve zcela jiném měřítku na Slunci.

Americký web Fox News uvedl, že snažení teenagera nebylo samoúčelné. Údajně se mu podařilo získat stipendium za vynikající studijní výsledky. V jaké výši se stipendium pohybuje, však server neprozradil.