reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové dali dohromady dosud nejdetailnější snímek vzdálených galaxií

9.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Astronomové dali dohromady dosud nejdetailnější snímek vzdálených galaxií
Nový a dosud nejdetailnější snímek vesmíru dali dohromady astronomové, kteří pracují obvykle s Hubbleovým vesmírným dalekohledem. Nyní ale opět využili nejen jej, ale také řadu dalších teleskopů. 
Hubbleův vesmírný dalekohled nám už poskytl řadu velice zajímavých snímků a notoricky známá jsou jeho hluboká pole galaxií jako Ultra-Deep Field či eXtreme Deep Field. V minulém roce byl zveřejněn třeba tento snímek jako výsledek Hubble Deep UV (HDUV) Legacy Survey:  
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Nyní tu tak máme nový snímek, který byl označen za Hubble Legacy Field a už dle jeho názvu lze usoudit, že nepůjde o zbrusu nové fotografie. Ve skutečnosti je to kombinace dat z několika starších pozorování, která dala dohromady největší přehled galaxií zachycených v různém čase vývoje vesmíru, což jako obvykle závisí na tom, jak daleko se díváme. 
 
Hubble Legacy Field se skládá i z téměř sedm a půl tisíce snímků Hubbleova dalekohledu pořízených během 16 let a zachytává až 30x více galaxií, než kolik je obsaženo v Ultra Deep Field, takže by jich mělo být cca 265 tisíc. Galaxie byly zachyceny v ultrafialovém až blízko infračerveném světle. Ty nejvzdálenější galaxie ve snímku jsou zachyceny asi 13,3 miliard světelných let od Země, takže v jen půl miliardy let starém vesmíru. Zde je jen malý výřez.
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Celý snímek si můžete stáhnout ze stránek HubbleSite, kde je k dispozici i jako 1,19GB TIFF s rozlišením 25500 x 25500.  Lepší okamžitý náhled nám ale poskytne video, které názorně ukáže, na jak malou část oblohy se to vůbec díváme. Však celé Legacy Field na ní z našeho pohledu zabírá menší plochu než Měsíc.
 

Pro astronomy má tento snímek hodnotu jako přehled toho, jak se vyvíjel vesmír od nejstarších galaxií a jejich na kovy velice chudých hvězd až po blízké galaxie s různorodými hvězdami, které vidíme v podobě z relativně nedávné minulosti. Jde tak nejen o snímek, ale i o pohled do historie, který by mohl stejně jako dříve přinést i další objevy. 
 
Hubble Legacy Field by se měl stát už tím největším a nejdetailnějším snímkem galaxií do té doby, než bude zprovozněn James Webb Space Telescope. A to bude bohužel ještě nějaký ten pátek trvat.  
 
Zdroj: HubbleSite


reklama