Velký souhrn informací o BÍLKOVINÁCH, ve kterém nalezneš vše, co potřebuješ znát!

Bílkoviny a vše co o nich potřebuješ vědět

Bílkoviny se nacházejí v živočišných i rostlinných potravinách. Živočišné bílkoviny jsou považovány za kvalitnější než rostlinné bílkoviny, protože obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Rostlinné bílkoviny obsahují některé esenciální aminokyseliny jen v omezeném množství, proto je důležité je kombinovat, abyste získali všechny potřebné aminokyseliny.

Doporučená denní dávka bílkovin pro dospělého člověka je 0,8 gramu na kilogram tělesné hmotnosti. To znamená, že pokud vážíte 70 kilogramů, měli byste denně sníst 56 gramů bílkovin.

Pokud máte nedostatek bílkovin, může to mít řadu negativních důsledků, jako je:

  • hubnutí
  • únava
  • slabost
  • poruchy imunitního systému
  • problémy s hojením ran
  • poškození svalové hmoty

Proto je důležité zajistit dostatečný příjem bílkovin v potravě.

Zde je několik příkladů potravin bohatých na bílkoviny:

  • Živočišné bílkoviny: maso, ryby, drůbež, vejce, mléko, mléčné výrobky
  • Rostlinné bílkoviny: luštěniny (čočka, fazole, hrách), ořechy, semínka, tofu, tempeh, spirulina

Bílkoviny jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Často se však můžeme setkat s rozličnými názory ohledně nich. Kvůli tomu se šíří i mnoho mýtů a fám, aniž bychom o tom věděli. Někdo nám tvrdí, že v jednom jídle nedokáže naše tělo vstřebat více jak 30 g bílkovin. Někdo zase tvrdí, že bychom jich denně neměli přijmout víc jak 3 g na 1 kg tělesné váhy. a proto pro vás máme tento souhrn informací!

Přehled častých mýtů o bílkovinách

My vám však můžeme pomoci! Mýtům o bílkovinách jsme se už věnovali a níže najdete přehled častých mýtů o bílkovinách. V daném článku se dozvíte, že naše tělo je schopno vstřebat různé množství bílkovin v závislosti na mnoha faktorech, jako je věk, pohlaví, fyzická aktivita a zdravotní stav. Dozvíte se také, kolik bílkovin byste měli konzumovat každý den, abyste si udrželi zdraví. Doufáme, že vám článek pomůže vyvrátit některé mýty o bílkovinách a že se dozvíte, jak si správně nastavit příjem bílkovin:

Rostlinné nebo živočišné bílkoviny?

V dnešní době se každý snaží být takzvaně "IN". Kvůli tomu také mnoho lidí přechází z klasické stravy na vegetariánskou nebo i veganskou stravu. Tím na povrch vyplul problém, o kterém neustále slýcháme.. Jsou rostlinné bílkoviny dost kvalitní oproti živočišným? Můžeme rostlinkami nahradit maso, vejce a mléčné produkty? Většina z nás řekne, že je to blbost. Přece slunečnicová semínka nebo čočka nemůžou nahradit maso.. Pojďte si trochu osvěžit informace, protože vše nemusí být na první pohled takové, jak byste si mohli myslet:

Jaký protein zvolit?

Samozřejmě, že nejčastěji využívaná složka, ze které většina z nás přijímá bílkoviny, jsou potraviny. Ať už živočišné nebo rostlinné. Avšak bílkoviny můžeme přijímat také z různých doplňků stravy. Nejběžnějším a nejvíce používaným doplňkem stravy je bez pochyb syrovátkový protein. Téměř každý, kdo dnes děla jakýkoli sport se už setkal se syrovátkovým proteinem. Teď vám, ale musím položit otázku na tělo. Víte, jaký druh syrovátkového proteinu je pro vás ten nejvhodnější? Troufám si říct, že pouhá hrstka z vás dokáže s klidným svědomím odpovědět "Ano". Pro skupinu lidí, jejichž odpověď byla negativní, máme připravený článek, který vám určitě pomůže:

Benefity užívání kaseinu

Dalším doplňkem stravy, který nahrazuje bílkovinu z potravin, je takzvaný kasein. Kasein je druh bílkoviny, která má pomalejší vstřebatelnost než ostatní bílkoviny. Často se můžeme setkat s rozličnými názory na něj. Jedni ho haní a druzí ho oslavují. Tak co tedy, kde je pravda? My jsme se podívali pod pokličku a srovnali jsme kasein se syrovátkovým proteinem. Také jsme pro vás navíc našli pár benefitů, které užívání kaseinu přináší:

Kolik bílkovin tedy mohu přijímat?

Asi se vám teď hlavou honí něco ve smyslu:

"Dobře, tak vím, kolik bílkovin bych měl každý den přijmout. Vím z jakých zdrojů, aby kvalita byla co nejlepší, ale nemůže se mi přeci jen něco stát? Není můj příjem bílkovin moc vysoký?".

Dlouhá léta se tvrdilo, že zvýšený příjem bílkovin nám může ublížit. V následujícím odkaze se však můžete dočíst, že vše je možná úplně jinak:

Bílkoviny v potravinách: Malý pomocník pro vaše fitness nákupy

Každý z nás asi občas zapomene nebo to možná stále neví, kolik bílkovin daná potravina obsahuje. My jsme pro vás připravili souhrn nejčastěji používaných potravin, u kterých je uveden počet bílkovin na 100g. Stáhněte si obrázek do mobilu, protože pak stačí pouze kouknout na fotku a vy budete vědět, kolik vaše potravina obsahuje bílkovin! 

Doporučujeme

Zbývá 5 dní

Prom-in Optimal Hydro Whey

949
− 21%
839
Zbývá 5 dní

Scitec 100% Whey Protein Professional

1 599
− 22%
1 399