Domů
Energetika v zahraničí
PKN očekává obnovení dodávek ropy do Polska ropovodem Družba v průběhu května
Břidliová ropa

PKN očekává obnovení dodávek ropy do Polska ropovodem Družba v průběhu května

Největší polská rafinerská společnost PKN Orlen očekává, že dodávky ropy prostřednictvím ropovodu Družba do Polska budou obnoveny během května. Uvedl to dnes podle agentury PAP předseda představenstva podniku Daniel Obajtek.

Do ropovodu, kterým teče ropa i do České republiky, se minulý měsíc dostala ropa znečištěná organickým chloridem. Ten může poškodit rafinerie. Země napojené na Družbu proto dovoz prostřednictvím tohoto ropovodu zastavily.

Ropovod Družba se v Bělorusku rozděluje na dvě větve – severní vede do Polska a Německa, jižní pak přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Kapacita ropovodu činí až jeden milion barelů ropy denně, což je zhruba jedno procento globální poptávky.

Ukrajinský provozovatel ropovodů Ukrtransnafta začátkem týdne uvedl, že z Běloruska již začala proudit čistá ruská ropa na Ukrajinu. Dodal, že je připraven obnovit tranzit ruské ropy do Evropské unie.

Předseda české Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr minulý týden uvedl, že do České republiky by čistá ruská ropa mohla dorazit kolem 15. května. Do rafinerie petrochemického holdingu Unipetrol v Litvínově od minulého týdne teče ropa ze státních hmotných rezerv.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(0)
Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se