Citroën přišel o triumf v portugalském mistrovství

Na tratích Rali de Mortágua pokračovalo portugalské národní mistrovství, kterému zatím vévodila dvojice pilotů Fabií R5.

Ricardo Moura sezónu rozjel třetím místem, aby se o měsíc později na domácích Azorských ostrovech radoval z vítězství v národní klasifikaci. To jej vyneslo do čela šampionátu, o který ale Moura nejeví zrovna velký zájem a nedá se s jistotou počítat s jeho dalšími starty. O titul má naopak evidentní zájem druhý pilot Fabie R5 Ricardo Teodósio, který kraloval ve Fafe a na Azorech skončil třetí. Na startu třetí soutěže sezóny nemohl chybět ani jeho největší soupeř v boji o triumf na tratích úvodní Rallye Serras de Fafe, další jezdec Škody Miguel Barbosa. Sesterskou koncernovou značku Volkswagen letos v Portugalsku reprezentuje Pedro Meireles. Zatím startoval jen v první rally a tehdy odstoupil kvůli tradičnímu neduhu Pola GTI R5, řízení. Korejskou značku Hyundai v Portugalsku reprezentuje dvojice silných jezdců. Bruno Magalhaes zatím za volantem i20 R5 úplně nezářil a maximem se stala druhá příčka na Azorech. Tentokrát si vybírá odpočinek a po vynechání předcházející rally se naopak vrátil do kokpitu korejského vozu úřadující mistr Armindo Araújo.

Soutěž odstartovala páteční trojicí diváckých superspeciálek, se kterými se nejlépe ze všech popasoval Barbosa. Vyhrál sice všechny tři, ale ani to mu nepřineslo větší náskok než 1,8 sekundy. V lesích se v sobotu dopoledne dobře dařilo Teodósiovi, který se nejprve posunul za Barbosova záda a po poslední zkoušce sekce jej o půl vteřiny předstihnul. Za dvojicí škodovek však čekala smečka dalších hodně nažhavených konkurentů, přičemž ten nejvzdálenější, José Pedro Fontes, zaostával jen o 3,4 sekundy. V závěrečné sekci celé rally to byl právě pilot Citroënu C3 R5, kdo prokázal největší rychlost. Fontes jel báječně, vyhrál čtyři zkoušky v řadě a před závěrečnou dvojicí kratších testů se držel s desetisekundovým náskokem v čele. Francouzská značka bohužel tentokrát slavit portugalský triumf nemohla. Fontes svou snahu v předposlední zkoušce přehnal a po havárii musel odstoupit. Jeho bodové konto zůstává i po třetí soutěži hodně tenké. Bodově si naopak trochu polepšil Meireles, který Volkswagen konečně dovezl do cíle. Na nejlepší trojku ale neměl a musel se smířit se čtvrtou příčkou. Barbosa ještě v půlce rally ztrácel na lídra jen půl sekundy, ale zvýšené tempo v závěru už nedokázal napodobit a se skoro půlminutovým odstupem skončil třetí. Araújo zatím nepředvádí výkony, které by jej přiblížily obhajobě titulu. Do konce roku ale zbývá hodně času a body za pěkné druhé místo z Rali de Mortágua se jistě budou hodit. Naopak hodně jistě si zatím počíná Teodósio, který se po Fontesově nehodě vrátil do čela a letos už vyválčil druhé vítězství.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!