bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Další zářez ve prospěch Sharks? Fandové Colorada se zlobí kvůli neuznané brance

9. května 2019, 17:00

Šimon Rogner

Ach, ti rozhodčí, letošní play off jim opravdu příliš nevychází. Respektive se objevuje řada kontroverzních momentů, které více či méně (často podle velikosti trhu v daném klubu, kterému bylo „ukřivděno“) rozdmýchávají emoce. Tentokrát se zlobí fanoušci Colorada, kteří nejspíše i v tuto chvíli píší rozhořčené e-maily na adresu v Torontu, stěžujíce si, že vyrovnávající branka Colina Wilsona z druhé třetiny měla platit.

Že by na výsledku sedmého utkání, které Sharks vyhráli 3:2, nic nezměnila? Možná, kdoví, každopádně v tu chvíli – totiž necelých osm minut před koncem druhé dvacetiminutovky, by srovnala stav skóre na 2:2. A bůhví, co by se dělo potom.

A cože se to vůbec událo?

Derick Brassard v souboji u modré nahodil puk do útočného pásma, kde si pro něj sjel Nathan MacKinnon a rychlým pasem před branku našel skórujícího Colina Wilsona. Gól? Marná snaha, trenér Sharks Peter DeBoer si vzal trenérskou výzvu s úmyslem dokázat, že před gólem se hráči Avalanche dostali do ofsajdové pozice.

Při opakovaných záběrech bylo jasné, o co půjde. Jedno jméno – Gabriel Landeskog – a jeho postavení v útočném pásmu. Kapitán Lavin totiž během inkriminovaného nahození puku do útočné třetiny zrovna střídal. A při posuzování rozhodovaly centimetry.

Na záběrech je vidět, že Landeskog v době, kdy puk překročil modrou čáru, stojí oběma nohama na ledě. Pokud se teď ptáte, proč rozhodčí zároveň neodpískali hru v šesti, přemýšlíte dobře, avšak podle pravidel je takto střídající hráč již považován za nehrajícího. Co se však týče ofsajdové pozice, hledí se na něj, jako by hrál.

Do hry tak vstupuje druhý faktor, na který se nakonec NHL ve svém rozhodnutí odvolávala. Aby nedošlo k ofsajdové situaci, musí všichni útočící hráči opustit útočné pásmo tím, že nejméně jednou bruslí dosáhnou modré čáry. A podle rozhodčích v Situation Room v Torontu to Landeskog nestihl.

Najdete ovšem mnohé fanoušky i novináře, kteří s tímto rozhodnutím nesouhlasí. Na záběru z „ofsajdové“ kamery je totiž Landeskog úplně vzadu a po přiblížení se kvalita ještě zhoršuje. Těžko říci, zda měli v Torontu k dispozici lepší záběry, ale v tom případě by je jistě poskytli hokejové veřejnosti, aby jejich rozhodnutí lépe pochopila.

Nyní tak jde pouze o věc názoru, a ten se liší člověk od člověka. Mnozí ovšem poukazují na to, že pokud je situace sporná a rozhodčí nemají dostatečně průkazné důkazy, aby mohli rozhodnutí na ledě – v tomto případě gól – zvrátit, měli by nechat v platnosti rozhodnutí na ledě. To je koneckonců jedna z hlavních zásad, jimiž se všechna videorozhodnutí řídí.

Jinými slovy tak docházíme k závěru, že rozhodčí museli mít k dispozici natolik dobré záběry, že z nich bylo prokazatelně jasné, že Landeskog svojí levou bruslí na modrou čáru nedosáhl. Jedině tak totiž mohli v klíčový moment zápasu rozhodnutí na ledě zvrátit.

Sami hráči Avalanche i trenér Jared Bendar se ale na situaci vymlouvat nechtěli. „Je těžké to posoudit, tak snad to rozhodli správně,“ řekl Landeskog s tím, že „existuje 10 věcí, které by mohl během této situace udělat jinak“. Nepochybně měl na mysli rychlejší střídání, díky němuž tak mohl celé kauze zabránit.

„Byla to opravdu dobrá série, ale oni dnes byli po dva velké herní úseky lepším týmem. A vyhráli. Zasloužili si vyhrát,“ odpověděl na otázky novinářů týkající se sporného ofsajdového rozhodnutí kouč Bednar. „Měli jsme nějaké šanci na vyrovnaní a kluci urputně bojovali až do konce.“

Bystřejším fanouškům jistě neuniklo, že jde už o druhé kontroverzní rozhodnutí rozhodčích v sedmém zápase letošních vyřazovacích bojů, ve kterém hráli Sharks. V prvním kole proti Vegas muži v pruhovaném ve třetí třetině vyloučili Codyho Eakina na pět minut za krosček na Joea Pavelskiho – který dnes mimochodem odehrál své první utkání po zranění a otevřel skóre sedmého zápasu – a Žraloci v následné přesilovce vstřelili čtyři góly. Nakonec zvítězili v prodloužení.

NHL se později za špatné rozhodnutí omluvila, a i sám Pavelski novinářům řekl, že si nemyslí, že měli rozhodčí udělit pětiminutový trest. Je otázkou, co za reakce vzbudí včerejší rozhodnutí, spíše se ale půjdou názory opět mísit. Tentokrát před sebou totiž nemáme tak průkazné záběry.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.