Zavřít reklamu

Ačkoliv kryje přední i zadní stranu nejnovějších iPhonů sklo, mohly by být téměř nerozbitné, myslí si ve společnosti Corning, která stojí za výrobou Gorilla Glass. Výrobci se sice snaží telefony i další zařízení neustále ztenčovat, ale právě to je zároveň jejich slabinou. Přitom by stačil kompromis, který sice udělá iPhony trochu tlustší, ale zároveň téměř nerozbitné. Krátce po pronesení následovala názorná ukázka řešení.

O možnosti udělat iPhony téměř nerozbitné informoval Dave Young, specialista marketingové komunikace ze společnosti Corning. „Kdyby bylo sklo na nejnovějších smartphonech jen o něco silnější, bylo by téměř nerozbitné.“ Od doby, co byl v roce 2007 uveden první iPhone využívající Gorilla Glass, pracoval Apple na neustálém ztenčování dalších modelů. Nejnovější iPhone XS je tak tlustý (tenký) pouze 7,7 mm, což je zmenšení o 4 mm od roku 2007.

Aby Dave Young své tvrzení podložil, předvedl názornou ukázku. Rozbil proto kovovým nástrojem klasické sklo na malé kousky, to šlo celkem bez obtíží. O něco hůře šla skleněná tabulka Gorilla Glass, ale po pár ranách se podařilo. Nakonec se pokusil rozbít vyztužený plát skla nazvaného Gorilla Glass 6, který byl o milimetr tlustší než to, které se standardně využívá u smartphonů. Sklo přežilo všechny údery bez jediného škrábnutí.

Následovala zkouška odolnosti při pádech, kdy Young testoval stejné typy skel. Z přibližně jednoho metru pustil nejdříve obyčejné sklo, které se dle předpokladů okamžitě roztříštilo. Další na řadě bylo klasické Gorilla Glass; to se rozbilo až po pár pádech. Nejlépe na tom bylo opět Gorilla Glass 6, které přežilo několik pádů i z více než dvou metrů. Young ale dodal, že by při pádu z takové výšky pravděpodobně došlo k poškození vnitřních komponentů telefonu.

Apple dříve využíval Gorilla Glass s tloušťkou 1 mm, ale v posledních modelech má tloušťku 0,55 na přední i zadní straně. Pokud by ale bylo na obou stranách o 0,5 mm tlustší (dohromady +1 mm), stalo by se téměř nerozbitným.

Doposud je Gorilla Glass využíváno asi v 6 miliardách zařízení po celém světě, uvádí Corning. Od roku 2007 bylo tohle tvrzené sklo používáno pravděpodobně v každé následující generaci iPhonu, ale Apple ani Corning to nechtěli potvrdit. Novináři zkusili z Younga vytáhnout informaci, jestli bude nové Gorilla Glass 6 používáno i pro nové iPhony. Ten ale nic nepotvrdil, pouze řekl, že je Corning na seznamu schválených dodavatelů pro společnost Apple.

Gorilla Glass 6 - nerozbitný iPhone

Dnes nejčtenější

.