Young women practicing yoga in bedroom. She looking video lesson of yoga on smart phone and exercising

Zdraví na klik, aneb jak na zdravý styl pomocí mobilu

Životní styl
Téměř dennodenně slyšíme, jak mobily ničí zdraví i společenský život. Co se však jednou zamyslet nad tím, s čím vám smartphony mohou naopak pomoci. Napadlo by vás, že se zdravím? Zkuste mobil využít i pro něco jiného než jen komunikační platformy. K tomu vám mohou pomoci i některé mobilní aplikace.

Většina z nich je zdarma a můžete je použít, na co si vzpomenete. Hodit se budou ať už chcete získat kontrolu nad svým stravováním, pitným režimem nebo pokud hledáte nové tipy na cvičení. Jednoduše za vás odvedou velký kus práce.

Pro zdravé i nemocné

Appky se opravdu velmi jednoduše ovládají a slouží především k tomu, abyste si zaznamenali vše, co během dne děláte. Tedy co jíte, pijete, jakou máte náladu nebo jaký je rytmus vašeho spánku.

Výhodou aplikací je, že všechny informace pečlivě ukládají, což se může hodit hlavně lidem s nějakým onemocněním, třeba diabetem. Dostanou totiž kompletní obrázek o tom, jak se stravovali, což ocení i jejich lékař. Pro určení vhodné léčby jsou přesné informace daleko přínosnější, než odpověď typu „Jím zdravě, pane doktore.”.

Jíst, spát, meditovat

To samé platí u lidí s poruchami nálad. Ač byste to možná neřekli, i u nich je detailní jídelníček základem. Ideálním řešením je stáhnout si například aplikaci My Diet Diary, tedy Můj jídelní deníček, která nad stravováním zaručí opravdový dohled. Bude za vás hlídat, co kdy sníte i vypijete a zároveň vás motivovat, jak si každý den dopřát víc pohybu.

Aplikace Sleep Better je tu zase od toho, aby se postarala o váš spánek. Probouzíte se každé ráno neskutečně unavení, i když jste naspali osm hodin? Možná je chyba v čase, kdy se probouzíte. Senzory appky poslouchají podle pohybů, v jaké fázi spánku se zrovna nacházíte, a probudí vás přesně tehdy, kdy je to pro vaše tělo nejlepší.

Zdravému životnímu stylu prospívá i meditace. Ta je v dnešní hektické době čím dál víc populární a i dvacet minut denně vás dokáže skvěle nabudit nebo pomoci se soustředěním. Vyzkoušejte například aplikaci Headspace nebo Mind Journey. Začít můžete s desetiminutovým meditačním rozjímáním a postupně se propracovat k čtyřicetiminutovým až hodinovým seancím.

Krok za krokem, tep za tepem

Mezi appkami najdete také řadu těch, které počítají vaše kroky. Chůze je vlastně tím nepřirozenějším a nejjednodušším pohybem vašeho těla. Aplikace Moves drží krok s vaší denní aktivitou rovnou z kapsy a změří vám celkovou trasu, co ujdete, i počet kroků. Navíc je navržena tak, aby šetřila baterii vašeho telefonu a nemusíte mít proto strach, že se vám smartphone vybije uprostřed vašeho “olympijského závodu”.

Na závěr tu máme aplikaci Heart Rate Monitor. Napadlo vás někdy, že byste mohli měřit svůj tep mobilem? Tato chytrá aplikace totiž dokáže proměnit chytrý telefon ve snímač srdečního tepu. Výsledky z tohoto programů můžete použít třeba pro sledování svých pokroků. Tep si dnes změříte ale i stylovým fitness náramkem. Funguje jako klasické hodinky, ovšem funkcí má daleko více. Spočítá vám ušlé kroky, spálené kalorie nebo délku a kvalitu spánku.

Nutno dodat, že na trhu existují i aplikace, které kloubí několik výše zmíněných funkcí dohromady, jako například Garmin Connect nebo Fitbit. V ní si můžete prostřednictvím jednoho z našich testů např. vypočítat své kardiovaskulární riziko nebo posoudit závislost na nikotinu. Ke zlepšení svého životního stylu můžete vyzkoušet i jednu z našich výzev pro lepší spánek nebo snížení hmotnosti.

Jak vidíte, chytré telefony můžete využít i ve svůj prospěch. Zkuste si naistalovat alespoň jednu „zdravotní“ aplikaci, která vám pomůže dodržovat zdravý životní styl i ve chvíli, kdy to budete chtít vzdát. Telefony vám přece nemusí jen kazit zrak nebo ukrádat volný čas.