Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žralok v dovolenkovém ráji utrhl surfaři (†33) nohu, tělo našli v přístavu. Kamarádi vyvázli

Aktualizováno -
9. května 2019
21:30
Autor: for - 
9. května 2019
19:15

Muži (†33) se stalo osudným surfování v dovolenkovém ráji na francouzském ostrově Réunion. Během jízdy na vlnách Indického oceánu se na něj vrhl žralok, který mu ukousl nohu. Jeho tělo bylo později nalezeno u přístavu Saint-Leu, kde byl nešťastník prohlášen za mrtvého. Jeho tři společníci se dostali na břeh celí a nezranění. Útok žraloka není v této oblasti výjimkou, jedná se už o 24. útok od roku 2011. V úterý dokonce místní vláda poskytla varování před výskytem těchto zabijáků u pobřeží.

Život jednoho ze čtyř surfařů stálo ignorování výstrahy před zvýšeným výskytem žraloků u pobřeží francouzského ostrova Réunion poblíž Madagaskaru. V 16:30 místního času se na nešťastníka vrhl ozubený zabiják a odtrhl mu jednu nohu. Tělo muže se později nalezlo u tamního přístavu Saint-Leu, kde byl oficiálně prohlášen za mrtvého.

Nejedná se o první promarněný život v čelistech, od roku 2011 zahynulo obdobnou krutou smrtí 11 lidí. Dalších 13 lidí bylo při podobných útocích zraněno. Letos se pak jedná již o druhý útok.

Pobřeží ostrova patří k oblíbeným destinacím nadšenců do velkých vln a také teplé vody Indického oceánu. Nicméně od roku 2013 byly vodní radovánky kvůli těmto predátorům relativně omezeny a řada míst byla označena jako zakázaná zóna - podle francouzských médií se napadený surfař nacházel právě v jedné z nich. Poslední varování před žraloky vydaly úřady ostrova dokonce pár hodin před sportovcovou smrtí. 

Nepanikařte a neútočte

Pravděpodobnost, že kvůli útoku žraloka zahynete, je relativně vysoká. Floridské muzeum přírodní historie dokonce uvádí, že se tak stane v jednom ze tří případů, jak informovala BBC.

Žralok má na kontě další lidskou oběť (ilustrační foto). Žralok má na kontě další lidskou oběť (ilustrační foto). | reprofoto YouTube / Luke Thom

Pokud tak v létě plánujete výlet do teplejších krajin se zvýšeným výskytem žraloků, odborníci doporučují obezřetnost a hlavně chladnou hlavu. Pokud potkáte ve vodě žraloka, který prozatím nezaútočil, je dobré nesnažit se plavat pryč, přivádíte tak ještě více predátorovu pozornost. 

Nejefektivnějším je podle expertů žraloka „šťouchnout“ dlouhou tyčí přes čumák, rozhodně pak ne rukou, tím by se totiž zabiják dozvěděl pomocí svých receptorů, že jste k sežrání. Odborníci také varují před použitím zbraní – nejhorší, co může být, je naštvat zvíře, jako je žralok, tím, že jej bodnete nožem nebo jej silně udeříte, upozorňují experti. Rovněž můžete krví přilákat další dravce. 

pajato73 ( 10. května 2019 07:27 )

prej bouchnout ho tyci po cumaku Kolik z vas bere sebou do vody tyc???

jerry ( 10. května 2019 06:35 )

Kdyby surfoval doma na svém počítači, šance že potá žraloka by byla téměř stoprocentní.

jasnovidec01 ( 9. května 2019 23:50 )

dikutující ..klikejte na nahlásit toho vo.la zbavíme se ho,mění každej den niky

jasnovidec01 ( 9. května 2019 23:48 )

JSI dement ???,co stále měníš niky a pořád tady otravuješ s těma nahejma ženskejma,běda tomu kdo na tvůj odkaz klikne,má v pc vira ,táhni do pr.čit nebo si nějakou šla.pku najdi a už neotravuj ***

Reimi ( 9. května 2019 22:01 )

Taky jsem se zasmal te tyci to je preci takova bezna vec kterou s sebou do vody na snorchlovani berete...

Zobrazit celou diskusi